2010. október 28., csütörtök

Lecsós sertésmáj bulgurral



Volt egy adag sertésmájam a fagyasztóban,már ideje volt elhasználni. Először csak sima resztelt májat akartam belőle csinálni, aztán úgy gondoltam, hogy felturbózom egy kis lecsóval. Gyorsan elkészült, a májnak nem kell sok idő. Sokan ott rontják el,hogy túl sokáig főzik, ettől ikrás és kemény lesz.

Hozzávalók:

0,5 kg sertésmáj
2 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanálnyi disznózsír /mangalica/
1 kis üveg lecsó /kb. 3-4 dcl/
2 kiskanál pirospaprika
csipetnyi kakukkfű
só, őrölt bors ízlés szerint

A hagymákat félbevágjuk,majd vékonyra szeleteljük, a fokhagymát is apróra vágjuk. Rádobjuk a felforrósított zsírra, kicsire vesszük alatta a tüzet, és pár percig dinszteljük. Ekkor hozzá adjuk a vékony csíkokra vágott májat. Kevergetve addig pirítjuk,míg a máj mindenhol kifehéredik. Ekkkor félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd visszarakjuk. Felöntjük egy deci vízzel, hozzáadjuk a borsot és a kakukkfüvet, majd végül a lecsót. Közepes tűzön 10-15 perc alatt készre főzzük. Csak akkor sózzuk meg, ha elkészült, különben kemény lesz a máj.

Köretnek adhatunk mellé főtt krumplit vagy rizst, de egyszerűen fehérkenyérrel is ehetjük.

Én most egy kicsit reformosabb köretet választottam mellé, a bulgurt, de ez is nagyon jól illett hozzá.
Ugyanúgy készítjük,mint a rizst.
Egy lábasban kevés olajat forrósítottam, ráöntöttem egy bögre bulgurt, elkevertem párszor, kicsit megsóztam. Felöntöttem két bögrényi vízzel, majd lefedve, lassú tűzön készre pároltam. Hamar elkészül, talán még gyorsabban,mint a rizs.
A végén egy csokor apróra vágott petrezselymet adtam hozzá. Ezzel már nem főztem, így jobban megmarad a petrezselyemzöld finom íze.

A tányéron koszorú formába rendezem a bulgurt, és a közepébe szedtem a lecsós májat.


4 megjegyzés:

Nikkancs írta...

Nagyon jól hangzik, és reformos is, egyszerűen szuper :)

A bulgurról tudsz valamit részletesebben? Nálam is van itthon, mert valahol hallottam, hogy jól összefér az inzulindiétával..

Megmondom őszintén, hogy nekem sokkal jobban ízlett, mint a rizs (és a Férjemnek is!), viszont úgy konkrétumokat nem tudok róla, és a neten sem találtam semmit :(

Például egy barnarizshez viszonyítva vajon jobb vagy rosszabb? :)

Köszi, ha tudsz infót!

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, imádnám

Szemi írta...

Köszi Bianka!

Nikkancs, én úgy tudom,hogy a barna rizs a legjobb ezen a téren.

Sajnos bővebb dolgot a bulgurról inzulin-ügyben én sem találtam. De úgy gondolom, hogy bár a ch értéke elég magas , pontosan 69 , viszont a teljes magot gőzölik, szárítják és törik darabokra. Ebből úgy gondolom, hogy a felszívódása lassú lehet, éppúgy,mint a teljeskiőrlésű lisztnek.

De ha valaki tud erről valami hasznos információval szolgálni, én is szivesen olvasnám.

Olgis írta...

Nagyon jó a barna rizs.én az előfőzött tasakost használom, s só nélkül főzöm, majd főzés után izésítem.Remek ez az egy tál étel,a májat is imádom.