2010. október 4., hétfő

Citromos-mogyorós reform süti



Elismerem, hogy erős chokito-beütése van a sütinek, tehát konkrétan a ronda ,de finom kategóriát gyarapítja.
Az egészet teljeskőrlésű lisztből készítettem, és féltem,hogy majd nagyon tömör lesz. Nem lett. Egészen puha a tésztája. Egy kicsit nehéz szeletelni, de nem vészes. Ízre finom, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Az alapötletet Rékunál találtam, ezt variáltam át kicsit.

Hozzávalók:

5 tojás
5 evőkanál olaj
12 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
8 evőkanál nyírfacukor
1 citrom leve és reszelt héja
csipet só
10 dkg mogyoró /elhagyható/

Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra. Amíg bemelegszik, elkészíthetjük a tésztát.

A mogyorót vágjuk nagyobb darabokra , száraz serpenyőben pirítsuk át kicsit, és hagyjuk kihűlni.
A tojások sárgáját keverjük ki az olajjal, adjuk hozzá a citrom levét és héját, majd a lisztet.Szórjuk bele a mogyorót is, keverjük el.
A fehérjéket verjük kemény habbá a csipet sóval, fokozatosan adagolva hozzá a cukrot.
Egy kevés felvert tojásfehérjével lazítsuk fel a lisztes masszát, majd óvatosan kevergetve adjuk hozzá a többi habot is. Vigyázzunk, hogy ne törjön össze.

Egy püspökkenyér formát vajazzunk és lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát. Toljuk az elömelegített sütőbe, és 180 °C-on, légkeveréssel, kb.45- 50 perc alatt süssük készre.
Mivel mindenkinek másképp süt a sütője, ez változhat. Ezért csináljunk közben tűpróbát, ha nem ragad már rá a tészta, akkor van kész.
Hagyjuk a tésztát langyosra hűlni a formában, majd egy vékony késsel óvatosan válasszuk el a forma falától, aztán fordítsuk ki belőle.
Tálaláskor adhatunk mellé egy kevés lekvárt is.

Megjegyzések:
Mivel a tészta itt-ott egy picit beleragadt a formába, legközelebb inkább kibélelem sütőpapírral, így könnyebben ki lehet emelni.
A mogyoró helyett használhatunk mandulát vagy diót is, de akár teljesen el is hagyhatjuk, anélkül is finom.

Az egész süti ezen a módon elkészítve 110 gr Ch-t tartalmaz. Nagyjából 12 szeletet tudunk belőle vágni, így egy szelet Ch tartalma kb. 9 lesz.

Az utóbbi időben az édes ízekhez nyírfacukrot használok. Viszont azt tapasztalom, hogy még nagyon kevéssé elterjedt a használata , kevesen ismerik. Pedig rengeteg jó tulajdonsága van, cukorbetegeknek kifejezetten ideális termék a hagyományos fehércukor kiváltására.
De nagyon tudom ajánlani azoknak is, akiknek nem kell diétázni, csak kicsit szeretnének egészségesebben étkezni.

Ha valaki kíváncsi rá, az alábbi oldalon olvashat arról, hogy miért is jó a :

Nyírfacukor.


8 megjegyzés:

Nelli írta...

Finom omlós, puha süti lehet.Ez az a kategória ami több napig friss marad, ha nem fogy el persze!:-)

Szemi írta...

Majd letesztelem! :))
Tegnap este sütöttem, az biztos, hogy ma még nagyon finom,puha.

Bianka írta...

Jöhet még ilyen recept. Isteni

Szemi írta...

Köszi. Rajta vagyok! :))

Latsia írta...

Ez tök jó, egyáltalán nem ronda, jó lenne egy szeletke a kávémhoz, itt szürcsölöm üresen!:-)
A minap én is sütöttem egy sütitt tk.lisztből, és az is olyan puhácska lett, nem is hittem volna.
Lehet, hogy az olajtól? Mert látom a Tiédben is az van. Nálam 4 napig volt puha, utána már nem tudom, mert elfogyott:-)

Szemi írta...

Biztos az olajtól, és a sok tojástól olyan puha, ezért is nehéz belőle szeletet vágni.
De nem bánom , ez végre finom is, és ehetem is! :))

alchri írta...

Szemi, kérlek nézzél be a blogomba! Díjat kaptál! Puszi!

Szemi írta...

Alchri, köszi, megyek!