Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. október 21., csütörtök
Kelkáposztaleves
Tegnap töltött kelkáposztát csináltam, amihez elhasználtam egy közepes kelkáposzta külsö leveleit. A többiből leves készült. A receptet NoSalty oldalán találtam, csak a fűszerezését igazítottam egy kicsit a saját ízlésemre.
Hozzávalók:
1 kisebb kelkáposzta
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
4 db répa
1 db zeller
4 db krumpli
2-3 babérlevél
só, őrölt bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál majoranna
1 mokkáskanál szárított tárkony
2-3 dcl tejszín
kevés olaj
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a zeller kis kockára, a répákat pedig karikára.
Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, lassú tűzön 1-2 percig kevergessük. Majd adjuk hozzá a répát és a zellert, fűszerezzük, végül öntsük fel annyi vízzel, ami éppen csak ellepi. Kb. 10 percig fedő alatt pároljuk, majd hozzáadjuk a laskára vágott kelkáposztát, és ismét felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Addig főzzük, míg minden megpárolódik benne, ez olyan fél óra . Ekkor vegyünk ki egy keveset a forró levesből egy tálkába, adjuk hozzá a tejszínt,hogy a hőmérséklete kiegyenlítődjön, majd öntsük a leveshez. Egy-két perc alatt forraljuk össze.
Nincs benne sem rántás, sem habarás, de nem is hiányzik belőle a sok zöldség miatt.
Tipp: én nem sima vízzel öntöttem fel, hanem azzal a vízzel , amiben a töltött kelkáposztához való leveleket megpároltam.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
A kelkáposztával bajban vagyok, mert csak én szeretem a családban. Időnként főzök, de akkor azt eszem egy ideig, mire elfogy. :)
Ha közelebb laknál, mindig áthívnálak, ha kelkáposztát főznék. :)
A főzelék a legnagyobb kedvencem, jó köményesen!
Én is nagyon szeretem a főzeléket is belőle!
Szerencsére nálunk azért férj is megeszi...
Finom lehet!A rakott kelkáposztát is nagyon szeretem!
Nagyon finom lehet, szeretjük a kelkáposztát
Nelli, Bianka, köszi.
Megjegyzés küldése