Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. november 7., vasárnap
Mákvirág
Tavaly szinte az összes főzős fórumon és blogon végigsöpört a mákvirág láz, majd szorosan ennek nyomában a dió és egyéb ízesítésű "virág".
Nem is értem, hogy lehet, hogy mégsem készítettem el. A receptet még akkoriban elmentettem, de aztán feledésbe merült.
Pedig a kelt kalácsokat is szeretjük, a dióval,mákkal töltöttet pláne.
Viszont a múlt héten a gasztroblogokon kalandozva bukkantam rá ismét Biankánál. Nagyon megörültem neki, férj úgyis mindig mákosat enne /vagy diósat, de azt nem tudom,hogy sikerül-e idén venni, sokat elvert a jég a környéken/.
Szóval ma nekiláttam, és engem is meglepett,hogy ahhoz képest, hogy milyen mutatós lesz a végeredmény, az elkészítése egyáltalán nem nehéz.
Hozzávalók:
Tészta:
10 dkg rétesliszt
40 dkg finomliszt
4 dkg élesztő
3,5 dcl langyos tej
2 evőkanál olaj
5 dkg cukor
csipet só
Töltelék:
20 dkg őrölt mák
15 dkg cukor
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A kenéshez:
kb. 5-7 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1-1,5 dcl hideg tej
2 kiskanál porcukor
A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe raktam, és bekapcsoltam a dagasztóprogramot.20 perc alatt szépen bedagasztotta a tésztát, majd további 20 percre bennehagytam kelni.
Ekkor kivettem, és egy lisztezett deszkán 35 x 45 cm-re nyújtottam.
A vajat megolvasztottam, és nagyobb részét rákentem a tésztára. Rászórtam a cukros-mákos tölteléket, és még egy kevés vajjal meglocsoltam. A tésztát feltekertem, majd átügyeskedtem egy sütőpapírral bélelt tepsire. A fenti képen látható módon kör alakúra formázta, a két végét egymásba dugtam, és jól összecsíptem. Majd egy éles késsel bevágtam úgy,hogy a belső része egyben maradjon, és a szeleteket egy irányba forgatva egy kicsit elfektettem.
Letakarva pihentettem 30 percig, közben a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra.
A tészta mákos részére rácsepegtettem a kimaradt vajat, magát a tésztát pedig lekentem a felvert tojással.
Mikor a sütőbe toltam, az aljába egy kis tepsit raktam, amibe vizet loccsantottam. Így gőz keletkezik, ettől pedig jobb lesz a tészta állaga.
30 percig sütöttem, félidőben letakartam egy darab alufóliával. Így elkerülhető, hogy a tészta nagyon megégjen, mire a belseje átsül.
Mikor kivettem a sütőből, rögtön lekentem hideg cukros tejjel. Jutott belőle a mákos részre is bőven. Ettől a tészta kívülről szép fényes lesz, a belseje pedig puha és foszlós.
Egy kis mákvirágos dal a recept mellé:
:))
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
16 megjegyzés:
Neked is mákos napod volt? Ezt majd én is ki szeretném próbálni, tetszik a formája. :)
Gyönyörűséges lett!:-)
Kedvencem, enni is, készíteni is szeretem, mert annyira formás! Szép lett nagyon!
Alább a krumplis kenyér és lepény is csábító!
Csodaszép! Biztosan finom is!
Úgy látszik, beköszöntött a mákszezon. Én is mákosat sütöttem tegnap, de vendégek előtt vágtam fel, így elmaradt a fotózás. :-(
A Tiéd gyönyörű lett!
Köszönöm mindenkinek!
Igen, megjött a hideg, és vele a kicsit nehezebb ételek is. A könnyű tejszínes sütiket, fagyikat felváltják a mákos, diós ,gesztenyés desszertek.
És ez így is van jól. :))
Valami eszméletlen gyönyörűséges
Nagyon szép, már nálam is nagyon érik!:-))
Bianka, köszi!
Andi, nem fogsz benne csalódni,ha elkészíted. :))
Szemi, nagyon szuper ez a süti! Gratulálok!
Margó
Margó, köszi! :))
Egyszerűen meseszép!
Imádom a mákos kalácsot!
Ez csodaszép. Én is ma barangoltam be egy pár helyet és szinte mindenütt találkoztam ezzel a kaláccsal. Egy bajom van, hogy én nem szeretem a mákos dolgokat :(
OFF: Szemi! irtam Neked választ az almásba.
Köszi Chef Viki! Mi is ! :))
Viki, köszi. De mák helyett dióval is elkészítheted,ha azt szeretitek. :))
Azta!!! Bármelyik díszasztalon megállná a helyét! Gyöngyörű lett és biztos nagyon finom is. Most azon töprengek, hogy hagyományos beigli helyett ilyet sütök majd karácsonyra.
Köszi Garffiyka. Szerintem is jó választás a bejgli helyett, mert finom is , és mutatós is. :))
Megjegyzés küldése