Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. november 20., szombat
Tiramisu
A napokban raktam fel egy posztot a mascarpone házi készítéséről, most megmutatom,hogy mi lett belőle. :))
Tiramisu recept rengeteg van a neten, van miből válogatni. Az enyém valószínűleg nem éppen a legautentikusabb változat, de nekünk így nagyon ízlik .
Egy nagyon kedves ismerősömtől ,ReaMamitól tanultam, akit az egyik főzős fórumon ismertem meg. Miután volt szerencsém vele személyesen is találkozni, és megkóstolni az általa készített tiramisut, rögtön elkértem a receptjét. :))
Most végre én is elkészítettem. Az eredetihez képest annyit változtattam rajta, hogy ő 1 kg mascarponét használt fel hozzá, én csak fél kilót. De így is nagyon jó volt szerintem.
Ha valaki az ő változatát szeretné elkészíteni, akkor az összes többi hozzávaló mennyisége változatlan, csak mascarpone kell bele több. Így még krémesebb lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
0,5 kg mascarpone
2 vaníliás pudingpor
7 dcl tej
4 vaníliás cukor
hosszúkás babapiskóta /a négyes csomagolásúból hármat használtam fel hozzá/
kb. 2 dcl feketekávé
3 cl rum
3 cl Amaretto likőr
cukrozatlan kakaópor
A pudingport főzzük meg a vaníliás cukrokkal együtt a tejben, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben párszor keverjük át, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
Ha kihűlt, egy mixer segítségével keverjük el a mascarponéval. Kóstoljuk meg, ha esetleg úgy érezzük, most még tehetünk hozzá egy kis porcukrot.
A lefőzött kávéba öntsük bele a rumot és az Amaretto likőrt, majd a piskótákat egyenként egy pillanatra mártsuk bele. Úgy csináljuk, hogy a piskótát mindenhol érje a kávé, de azért ne ázzon el. Egy szögletes edény aljára rakjunk egy sor piskótát, majd öntsük rá a krém felét.
Szitáljunk rá vékony rétegben kakaóport, majd jöhet a következő sor piskóta, és ismét a krém.
A tetejét is szórjuk le kakaóporral. Egy éjszakára, de legalább pár órára rakjuk hűtőbe, így a piskóta megpuhul, és az ízek összeérnek.
Ez az adag nekem egy 30 x 20 x 7 cm-es formában fért el.
Nem egy kalóriaszegény desszert, de hogy nagyon finom, az biztos! :))
Ja igen, a lényeg majdnem lemaradt! Ugyanolyan finom lett a házi készítésű mascarponéból, mint az üzletben kaphatóból. Nem volt semmilyen savanyú vagy egyéb mellékíze.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Szemi, nagyon mutatós! Köszi a tejfölös infót, majd megnézem van-e felénk ez a fajta.
Tudom késő van, de most is meg tudnám enni. :-)
Thrini, köszi!
Nelli, én is! Sőt, én meg is ettem! :))
Csorog a nyálam, el is mentem, mert nem igazán szoktam készíteni. Talán ez beválik
Imádom,bár ritkán készítem.Most viszont van hozzá minden hozzávalóm.
Nagyon guszta!
De csodás! Nekem is kell csinálnom, már látom. Ez a recept nekem is nagyon szimpatikus.
Bianka, Belly, remélem,hogy nektek is ízleni fog ez a változat. :))
Wise Lady, úgy örülök, hogy végre megcsináltam az általad leírt házi mascarponét! Így azért kicsit könnyebben áll neki az ember lánya mascarponés finomságokat sütni.
Guszta lett nagyon! :)
Kíváncsi voltam a tapasztalatodra, mert nekem sütiben nem vált be a lecsöpögtetett tejföl, de majd próbálkozom még, hátha találok megfelelő fajtát.
Megjegyzés küldése