2010. november 20., szombat

Tiramisu



A napokban raktam fel egy posztot a mascarpone házi készítéséről, most megmutatom,hogy mi lett belőle. :))

Tiramisu recept rengeteg van a neten, van miből válogatni. Az enyém valószínűleg nem éppen a legautentikusabb változat, de nekünk így nagyon ízlik .
Egy nagyon kedves ismerősömtől ,ReaMamitól tanultam, akit az egyik főzős fórumon ismertem meg. Miután volt szerencsém vele személyesen is találkozni, és megkóstolni az általa készített tiramisut, rögtön elkértem a receptjét. :))
Most végre én is elkészítettem. Az eredetihez képest annyit változtattam rajta, hogy ő 1 kg mascarponét használt fel hozzá, én csak fél kilót. De így is nagyon jó volt szerintem.

Ha valaki az ő változatát szeretné elkészíteni, akkor az összes többi hozzávaló mennyisége változatlan, csak mascarpone kell bele több. Így még krémesebb lesz a végeredmény.

Hozzávalók:

0,5 kg mascarpone
2 vaníliás pudingpor
7 dcl tej
4 vaníliás cukor
hosszúkás babapiskóta /a négyes csomagolásúból hármat használtam fel hozzá/
kb. 2 dcl feketekávé
3 cl rum
3 cl Amaretto likőr
cukrozatlan kakaópor

A pudingport főzzük meg a vaníliás cukrokkal együtt a tejben, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben párszor keverjük át, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
Ha kihűlt, egy mixer segítségével keverjük el a mascarponéval. Kóstoljuk meg, ha esetleg úgy érezzük, most még tehetünk hozzá egy kis porcukrot.
A lefőzött kávéba öntsük bele a rumot és az Amaretto likőrt, majd a piskótákat egyenként egy pillanatra mártsuk bele. Úgy csináljuk, hogy a piskótát mindenhol érje a kávé, de azért ne ázzon el. Egy szögletes edény aljára rakjunk egy sor piskótát, majd öntsük rá a krém felét.
Szitáljunk rá vékony rétegben kakaóport, majd jöhet a következő sor piskóta, és ismét a krém.
A tetejét is szórjuk le kakaóporral. Egy éjszakára, de legalább pár órára rakjuk hűtőbe, így a piskóta megpuhul, és az ízek összeérnek.

Ez az adag nekem egy 30 x 20 x 7 cm-es formában fért el.

Nem egy kalóriaszegény desszert, de hogy nagyon finom, az biztos! :))

Ja igen, a lényeg majdnem lemaradt! Ugyanolyan finom lett a házi készítésű mascarponéból, mint az üzletben kaphatóból. Nem volt semmilyen savanyú vagy egyéb mellékíze.



8 megjegyzés:

Thrini írta...

Szemi, nagyon mutatós! Köszi a tejfölös infót, majd megnézem van-e felénk ez a fajta.

Nelli írta...

Tudom késő van, de most is meg tudnám enni. :-)

Szemi írta...

Thrini, köszi!

Nelli, én is! Sőt, én meg is ettem! :))

Bianka írta...

Csorog a nyálam, el is mentem, mert nem igazán szoktam készíteni. Talán ez beválik

Belly írta...

Imádom,bár ritkán készítem.Most viszont van hozzá minden hozzávalóm.
Nagyon guszta!

Wise Lady írta...

De csodás! Nekem is kell csinálnom, már látom. Ez a recept nekem is nagyon szimpatikus.

Szemi írta...

Bianka, Belly, remélem,hogy nektek is ízleni fog ez a változat. :))

Wise Lady, úgy örülök, hogy végre megcsináltam az általad leírt házi mascarponét! Így azért kicsit könnyebben áll neki az ember lánya mascarponés finomságokat sütni.

egycsipet írta...

Guszta lett nagyon! :)
Kíváncsi voltam a tapasztalatodra, mert nekem sütiben nem vált be a lecsöpögtetett tejföl, de majd próbálkozom még, hátha találok megfelelő fajtát.