Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2009. október 9., péntek
Fehérkenyér
Ez a recept az alapja az osszes eddig sutott kenyeremnek. Ez pedig nem más,mint Limara jól bevált fehérkenyere.
Hozzávalók:
4 dcl langyos víz / vagy 3 dcl víz + 1 dcl tej/
75 dkg BL-80-as liszt
3 csapott teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evokanál olaj
3 evokanál burgonyapehely
1,5 dkg éleszto
1 késhegynyi aszkorbinsav.
A hozzávalókat kenyérsütogépben bedagasztom, ez kb. 20 perc. Majd kiveszem, kicsit átgyúrom és kelesztőtálba rakom. 20 perc után átgyúrom, visszarakom,és hagyom a duplájára kelni. Ekkor enyhén lisztezett deszkán megformázom, és sütőpapírral bélelt nagy jénaiba rakom. Letakarom a tetejével és hagyom jól megkelni, ez kb. 1 óra.
Ha megkelt, bevágom egy pengével a tetejét, vízzel lespriccelem a kenyeret és a jénai tetejét is. Majd 200 °C-ra elomelegített sütőbe rakom.Kb. 15 perc után a hőfokot leveszem 180°C-ra. Az egész sütés kb. 45 percig tart.
Rögtön,ahogy kiveszem a megsült kenyeret a jénaiból, vízzel alaposan lespriccelem.
Egy rácsra téve hagyom kihűlni, majd tiszta konyharuhába csomagolom.
A kenyér sokkal finomabb lesz, ha előtte készítek öregtésztát, és hozzáadom.
Hozzávalók:
50 dkg BL-80-asl liszt
3 dcl langyos víz
1 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
1 evokanál olaj.
Ezt a kenyérsütőgép dagasztóprogramjával bedagasztom, kikapcsolom a gépet, és a tésztát egy éjjelre benne hagyom.Nyáron a melegek miatt hűtőbe rakom.Reggel annyi időre bakapcsolom a gépet, amíg a tésztát gombóccá formázza. A tésztát elosztom kb. 20 dkg-os adagokra és a fagyasztóba rakom. Ha szükségem van rá, akkor 1 nappal hamarább előveszem és szobahőmérsékleten hagyom felengedni.Kb. 1 hétig tárolható a hűtben is.
Ha öregtésztával /becenevén "nyanya" / készítem a kenyeret, akkor a kovetkezo receptet használom:
50 dkg BL-80-as liszt
20 dkg nyanya
3 dcl langyos víz /vagy 2 dcl víz+1 dcl tej/
2 evokanál burgonyapehely
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1-2 evőkanál olaj
1 dkg élesztő
1 késhegyni aszkorbinsav.
Az elkészítése megegyezik az előbb leírtakkal.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Gyönyörű! :))
Köszi! Jó volt a tanárom! :)
Megjegyzés küldése