2010. október 21., csütörtök

Kelkáposztaleves




Tegnap töltött kelkáposztát csináltam, amihez elhasználtam egy közepes kelkáposzta külsö leveleit. A többiből leves készült. A receptet NoSalty oldalán találtam, csak a fűszerezését igazítottam egy kicsit a saját ízlésemre.

Hozzávalók:

1 kisebb kelkáposzta
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
4 db répa
1 db zeller
4 db krumpli
2-3 babérlevél
só, őrölt bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál majoranna
1 mokkáskanál szárított tárkony
2-3 dcl tejszín
kevés olaj



A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a zeller kis kockára, a répákat pedig karikára.
Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát, lassú tűzön 1-2 percig kevergessük. Majd adjuk hozzá a répát és a zellert, fűszerezzük, végül öntsük fel annyi vízzel, ami éppen csak ellepi. Kb. 10 percig fedő alatt pároljuk, majd hozzáadjuk a laskára vágott kelkáposztát, és ismét felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.

Addig főzzük, míg minden megpárolódik benne, ez olyan fél óra . Ekkor vegyünk ki egy keveset a forró levesből egy tálkába, adjuk hozzá a tejszínt,hogy a hőmérséklete kiegyenlítődjön, majd öntsük a leveshez. Egy-két perc alatt forraljuk össze.
Nincs benne sem rántás, sem habarás, de nem is hiányzik belőle a sok zöldség miatt.

Tipp: én nem sima vízzel öntöttem fel, hanem azzal a vízzel , amiben a töltött kelkáposztához való leveleket megpároltam.

5 megjegyzés:

Thrini írta...

A kelkáposztával bajban vagyok, mert csak én szeretem a családban. Időnként főzök, de akkor azt eszem egy ideig, mire elfogy. :)
Ha közelebb laknál, mindig áthívnálak, ha kelkáposztát főznék. :)
A főzelék a legnagyobb kedvencem, jó köményesen!

szemirámisz írta...

Én is nagyon szeretem a főzeléket is belőle!
Szerencsére nálunk azért férj is megeszi...

Nelli írta...

Finom lehet!A rakott kelkáposztát is nagyon szeretem!

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, szeretjük a kelkáposztát

szemirámisz írta...

Nelli, Bianka, köszi.