2009. október 25., vasárnap

Töltött cukkini



Ez a kedvenc cukkinis receptem. Már évek óta,ha elkezd teremni a kertemben a cukkini, ez az első étel, amit elkészítek belőle. Jöhet melegen, hidegen!
Hogy miből mennyi kell bele, azt csak nagyjából tudom megadni, ezt ízlés szerint lehet változtatni.

Hozzávalók:

2-3 darab kb.25 cm hosszú,zsenge cukkini
2,5 dcl tejföl
15-20 dkg sajt reszelni
1 csészényi rizs
30 dkg sonkás szalámi
1 doboz konzervgomba / friss gombával még finomabb/
1 doboz csemegekukorica
1 db kisebb fej hagyma
1 db zöldpaprika és/vagy 1db pirospaprika
só, bors,kakukkfű,oregáno.

A csésze rizst rádobjuk egy kevés olajra, rövid ideig, míg elkezd fehéredni, pirítjuk.Felengedjük 2 csésze vízzel, sózzuk, egy kis kakukkfüvet teszünk bele és fedő alatt készre pároljuk.
Közben egy másik edényben olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a gombát, és az apróra felkockázott zöld, illetve pirospaprikát.Sózzuk,borsozzuk,oregánóval és kakukkfűvel fűszerezzük.Mikor elkészült, hozzáadjuk a kokckára vágott sonkás szalámit és a csemegekukoricát is.
Az egészet összekeverjük a rizzsel.

Közben a cukkinik végét levágjuk,hosszában kettévágjuk, belsejéből a magokat kikaparjuk.Vékonyan kiolajozott tepsire rakjuk,megsózzuk belülről.
Megtöltjük az elkészült zöldséges rizzsel. A tepsit alufóliával lefedjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk. Kb. 20-30 percig pároljuk /ellenőrizzük le közben egy villával,hogy mennyire puhult meg/. Ekkor kivesszük, tetejére tejfölt teszünk és megszórjuk reszelt sajttal. Visszarakjuk a sütőbe,amíg a sajt szépen ráolvad a tetejére.

Nincsenek megjegyzések: