2009. október 12., hétfő

Rongyos kifli




Ezt a receptet CsillagViki írta be az Nlc-re. Nagyon finom, köszönet érte!

Hozzávalók:

1 kg liszt, fél liter tej, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 kocka élesztő, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál puha vaj.

A kiflik tetejére: villával kissé felvert tojássárgája, reszelt sajt, szezámmag.

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).

A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, sózzuk és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük (kb. fél óra). Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenünk egy evőkanál puha vajat, aztán rászórjuk a reszelt sajt negyedét. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk.*** Ezután negyed órát letakarva pihentetjük. A hajtogatást még háromszor ismételjük, minden hajtogatás után negyed óra pihentetéssel. A második hajtogatásnál a kinyújtott tésztát egy evőkanál tejföllel kenjük meg, és erre szórjuk a reszelt sajtot. A harmadik hajtogatásnál megint egy evőkanál vajjal kenjük a tésztát. Az utolsó hajtogatásnál megint tejföllel.

Végül a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Megjegyzés: én ennek a tésztának a dagasztásához és kelesztéségez is igénybe vettem a kenyérsütőgépem dagasztóprogramját.

Nincsenek megjegyzések: