2009. december 6., vasárnap

December 6. - Miklós napja




Minden év december 6-án a gyerekek világszerte várják a Mikulás ajándékát. A meglepetéseket puttonyában cipelő ősz szakállú kedves apót számtalan megnevezéssel illetik: Télapó, Mikulás, Szent Miklós és Karácsonyapó mind ugyanazt a személyt takarja. Az ünnep elnevezése, Szent Miklós (Nikolaus) nevére vezethető vissza, akit többek között a gyermekek védőszentjeként is tisztelnek.

A 4. században élő Miklós püspök volt, aki Krisztus követőjeként a 325-ös niceai zsinaton is résztvett. Szent Miklós a középkorban mint a gyermekek, a tengerészek és a kereskedők patrónusa nagy népszerűségnek örvendett. 1087-ben itáliai kalózok a szent földi maradványainak egy részét elrabolták és Itáliába szállították, a törökök állítólag a mai napig mindhiába követelik vissza a majdnem ezer éve ellopott, ereklyeként tisztelt csontokat.

A szegényeket segítő, nagylelkű püspökről számtalan történet született. Például megmentette Myra város lakosságát az éhhaláltól, visszaszerezte a kalózok által elrabolt myrai gyermekeket, hozományhoz juttatott három szegény lányt, hogy férjhez mehessenek, és ne prostituáltként kelljen élniük. A december 6-i egyházi ünnep az évszázadok folyamán a gyermekek ünnepévé vált.

Az általunk oly jól ismert szabvány Mikulás megalkotása a Coca-Cola cég nevéhez fűződik. A fehér szőrmegalléros piros kabátot, nadrágot, bojtos sapkát viselő Télapó 1931-ben egy téli Coca-Cola reklámkampányban bukkant fel. Vele szemben a tradicionális Mikulás hosszú köpenyt, valamint fején süveget visel, kezében pedig pásztorbotot tart.
/National Geographic/




Minden kedves látogatómnak örömökkel teli Mikulás napot kívánok!

1 megjegyzés:

Liza írta...

Kellemes mikulás napot , küldök neked egy ajándékot http://receptek-liza.blogspot.com/2009/12/nagyon-kellemes-meglepetes-ert-dijat.html