2009. december 23., szerda

Mézeskalács



Ezt a receptet két éve találtam az NLC-n, Csirri írta be,ő egy hivatásos mézes készítő.
Nem tudok elég hálás lenni neki,hogy megosztotta mindenkivel a tudását.
Nagyon könnyű a tésztával dolgozni, jól formázható. Ízre fantasztikus, igazi mézeskalács. Hónapokig puha marad... már persze ha sikerül belőle eldugni párat, egyébként pillanatokon belül eltűnik a dobozból. :))

Ezeket a mécsestartókat és a dobozt ajándékba készítettem az idén a kolléganőimnek.
Készültek belőle klasszikus mézesfigurák is otthonra. A díszítésen még van mit csiszolni, de mint mondják, gyakorlat teszi a mestert... még pár év, és talán a külseje utoléri az ízét.


MÉZESKALÁCS RECEPT :

Hozzávalók:

Tészta:1 kg sima liszt, 20 dkg porcukor,1 csomag /50 gramm/
szódabikarbóna,2 kávéskanál őrölt fahéj, 2 csapott kávéskanál őrölt
szegfűszeg.

Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit majd le tudunk zárni (pl. dagasztótál)

Utána 45 dkg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk
fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól
átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a
lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a
tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is
megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos
vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a
tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig
hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb
lesz.

A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan
átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan
alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra,
nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt
tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép
színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra
rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig
szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye,
hogy később a rajz lepereg róla. /nem fontos!/

Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó
alaposan, daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként
habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan
folyik le, és nem terül szét hamar. Egy un. önzáró tasak (az „önzáró
részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival
elkötjük és a zacskó hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk
ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs
széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban, élelmiszerboltokban
kapható.

Ezekből a darabokból állt össze a doboz:



Mézeskalács puhítása: A megsült mézeskalács a szabad (szoba) levegőn
állva igazodik a levegő páratartalmához. Ha száraz a levegő a mézes is
keményre szárad, ha párás a levegő, jó puha lesz, ill. marad. Így
tudjuk a kiszáradt mézest megpuhítani: egy jól záródó fém- vagy
műanyagdobozba rakjuk a mézeseket. Egy kicsi pohárkába 2-3 összegyűrt
papírtörlőt nyomunk, majd annyi vizet engedünk rá, amennyit a papír
felvesz. Ezt a mézesek közé állítjuk a dobozba, majd rátesszük a
tetejét. 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a mézes.

Megjegyzés: mivel az idén nem volt itthon őrölt szegfűszegem, 1 evőkanálnyi mézesfűszer keveréket is adtam a tésztához.


7 megjegyzés:

Ottis írta...

Szép, nagyon!! Boldog Karácsonyt kívánok neked !

szemirámisz írta...

Köszönöm!
Neked is békés, örömteli ünnepeket kívánok!

Thrini írta...

Nagyon szépek lettek!!
Boldog, békés karácsonyt kívánok!

szemirámisz írta...

Thrini, köszönöm szépen , és neked is Kellemes ünnepeket kívánok!

Viki írta...

Nagyon szépek. Gratulálok!

Gizi írta...

Nagyon szép!!! Ügyes vagy, gratulálok!
Viszem is ezt a részletes receptet és megpróbálkozom a vele.(de csakis egyszerű formákat szaggatva:)))

szemirámisz írta...

Gizi, köszönöm! Neked biztos menni fog, olyan szépeket sütsz mindig!
Nekem is ez volt az első próbálkozásom, és mindjárt jól sikerült. A dízsítést még gyakarolni kellene, abban nem vagyok jó. :))