2009. december 21., hétfő

Diós fonott kalács



Ezt a receptet azoknak ajánlom,akik azt szeretik,ha a töltelék a főszereplő a kalácsban. :))

A tésztája ugyanaz, mint amit a sima fonott kalácsomhoz is használok, a receptjét Max oldalán találtam.

Hozzávalók a tésztához:

10 dkg rétesliszt
26 dkg kenyérliszt
30 dkg simaliszt /vagy 16 dkg rétesliszt+50 dkg simaliszt/
3 dcl langyos tej
1 egész tojás
6 dkg olvasztott vaj
1-2 evőkanál olaj
10 dkg kristálycukor
2 vaníliás cukor
4 dkg élesztő
csipetnyi só

Ezeket a kenyérsütőgépbe raktam és bekapcsoltam a dagasztóprogramot /ez 1,5óra/ .
Természetesen gép híján kézzel is bedagasztható a tészta, jó alaposan ki kell dolgozni, és 1 órát kelni hagyni.

Amíg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket.
Hozzávalók:

45 dkg darált dió
25 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 dcl forró tej
10 dkg rumba /vagy vízzel elkevert rumaromába/ áztatott mazsola

A diót, porcukrot és a citrom reszelt héját összekeverjük, és ráöntjük a forró tejet.Elkeverjük,majd hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát.

A megkelt tésztát 3 részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk, és rárakjuk a diós töltelék 1/3 részét.




A tésztákat feltekerjük, és a három rudat összefonjuk.




Belerakhatjuk sütőformába is, de megsüthetjük a tepsin is.
A tetejét kenjük meg felvert tojással, és szórjuk meg durvára vágott dióval, jégcukorral.



Melegítsük elő a sütőt 50 °C-ra, és tegyünk az aljába egy vízzel teli lábast. Rakjuk be a tésztát,és hagyjuk 25 percig kelni a langyos sütőben. Majd csavarjuk fel a hőfokot 180 °C-ra, és kb. 35-40 perc alatt süssük készre a kalácsot. A sütés ideje változó lehet a sütőtől függően.
10 perc sütés után érdemes letakarni a kalács tetejét alufóliával, nehogy megégjen.
Ha elkészült, kenjük le a tetejét egy kevés cukrozott langyos tejjel.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez állati jól néz ki, ki is próbálom mindjárt!