2009. október 25., vasárnap

Túrós pogácsa



Ezt a receptet Tulipáncsokor írta be az NLc-re. Az biztos,hogy ez a legfinomabb pogácsa, amit eddig ettem!

Hozzávalók:

1 dcl langyos tej
3 dkg élesztő
1 dcl tejföl
2 tojás sárgája
60 dkg finomliszt
15 dkg tehéntúró
15 dkg juhtúró
25 dkg margarin
20 dkg reszelni való sajt
2 evőkanál só
1 mokkáskanál cukor
A kenéshez 1 egész tojás és kevés reszelt sajt a tetejére.

1 dcl langyos tejben a cukorral és kevés liszttel a 3 dkg élesztőt felfuttatjuk. Egy nagy tálban a 2 tojás sárgáját a sóval,tejföllel, a kétféle túróval, puha margarinnal simára keverjük. Ebbe beletesszük a felfuttatott élesztőt és a 60 dkg lisztet. Összegyúrjuk /lágy tésztát kapunk belőle/ és fél órát kelni hagyjuk. Kinyújtjuk, és megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük,mint a piskótatekercset, így nem kell hajtogatni. A tekercset ismét kinyújtjuk,megkenjük 1 felvert tojással, megszórjuk kevés reszelt sajttal és pogácsákat szaggatunk belőle.Rárakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Kb. 20 percig hagyjuk még letakarva pihenni,majd 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük.

Megjegyzés: akinek van kenyérsütőgépe, a dagasztást és kelesztést ott is elvégezheti. Ebben az esetben nem kell külön felfuttatni az élesztőt.
Csinálhatjuk csak tehéntúróból is. Ha nagyon darabos, akkor nyomjuk át szitán.

Nincsenek megjegyzések: