2009. október 11., vasárnap

Mákos palacsinta szilvamártással





Ezt a palacsintát már több mint egy éve sütöttem. Nagyon finom volt,csak valahová elkevertem a receptjét és nem találtam. Most végre meglett, úgyhogy beírom ide is, és nemsokára ismét megsütöm. :))

A palacsintákhoz 2,5 dcl tejben elkeverünk 2 tojást,1 csipet sót,apránként hozzáadunk 15 dkg finomlisztet,fél órát pihentetjük.Majd 2 ek.olajat és 2 ek. rumot keverünk bele, és kisütjük.

A töltelékhez 2 dcl tejszínben lassú tűzön 10 percig főzünk 20 dkg darált mákot és 1 citrom reszelt héját.3dcl tejben eldolgozunk 1 tasak vaníliás pudingport és 10 dkg cukrot,1 vaníliás cukrot.Majd megfőzzük és a mákhoz adjuk.Megtöltjük vele a palacsintákat és négyfelé hajtjuk.

A mártáshoz leszűrjuk 1 üveg szilvabefőtt levét.A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk.A levét 5 dkg cukorral,fél citrom levével, 0,5 kiskanál fahéjjal,1/4 kiskanál őrölt szegfűszeggel 2-3 percig forraljuk.Hozzákeverunk 0,5dcl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt,éppen csak besűrítjuk /1perc/,beletesszuk a szilvát,osszeforrósítjuk, és végül 5 evokanál rummal illatosítjuk.

Tálalás elott 200°C-ra előmelegített sütőben vagy mikróban átforrósítjuk a palacsintákat.
A tetejüket darabos szilvával,mandulaforgáccsal,mentabobitákkal díszítjuk,és a forró szilvamártás kiséretében tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: