
Hozzávalók:
7,5 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
10 dkg puha sütővaj /pld. Rama/
15 dkg barnacukor
7,5 dkg dió
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 egész tojás
1 kiskanál fahéj
1 nagyobb narancs
A zabpehelyből elveszünk 5 dkg-ot, és száraz serpenyőben, kis lángon,kevergetve, kicsit megpirítjuk. Majd belerakjuk egy aprítógépbe és finomra őröljük.

A serpenyőbe rakjuk a diót , és kicsit azt is átpirítjuk. Figyeljünk rá, nehogy leégjen, mert akkor keserű lesz. Belerakjuk ezt is az aprítógépbe, de ezt már darabosabbra aprítjuk.
Egy tálban keverjük össze a diót, mindkét fajta zabpelyhet, lisztet, szódabikarbónát,kakaót, fahéjat, és a narancs reszelt héját valamint a levét.

Keverjük ki alaposan a cukrot a vajjal és a tojással, majd adjuk a száraz összetevőkhöz.Keverjük össze a maszát.
Egy tepsit béleljünk ki sütöpapírral, közben a sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.
Két kanál segítségével rakjunk kis halmokat a sütőpapírra. Tetejét díszíthetjük felezett dióval.
Toljuk be asütőbe, és 8-10 perc alatt süssük meg. Ne tovább,mert nagyon hamar megég.Mikor kivesszük,még nagyon puha, úgy néz ki,mintha nem lenne kész,de ahogy hűl, szilárdulni fog.
Ha kivettük, a tepsin hagyjuk langyosra hűlni,csak utána szedjük rácsra, ahol teljesen ki tud hűlni.

Finom , puha kekszet kapunk, igazi karácsonyi illatokkal-ízekkel!
4 megjegyzés:
Szia Szemi!
Vaj helyett készíthető margarinnal is? Van erről tapasztalatod?
Köszi!
Lianna :)
Szia! Igen, tulajdonképpen én is margarinnal készítettem, egész pontosan Rama sutomargarinnal. Véletlenul írtam a vajat, ki is javítom. Koszi!
Köszönöm!:)
Köszönöm!
Megjegyzés küldése