2009. november 4., szerda

Környezettudatos vásárlás



Jade konyhájáról kaptam ezt a korkérdést,már tobb mint egy hete. Elég nehezen fogtam neki a válasz írásának, elgondolkodtatott a dolog. Szembe kellett néznem eloszor is a kérdésekkel,majd aztán az onmagamnak adott válaszokkal is. Hát, nem mondhatnám,hogy túl jó értékelést adtam magamnak a végén. Viszont arra jó volt, hogy korulnéztem másoknál ,akik már megválaszolták ezeket a kérdéseket. Majd próbálok ellesni pár dolgot azoktól,akik ezt jobban csinálják,mint én.Hiszen tanulni sosem késo!
A kérdések sorbavétele elott még annyit, hogy az otthonunkat próbáljuk minél energiatakarékosabban mukodtetni /sajnos nem mindig sikerul/. Egy-két dolog,amin az utobbi években változtattunk:
-Az új háztartási gépein vásárlásánál /huto,mosogép/ elsodleges szempont volt,hogy A kategóriásak legyenek, minél kevesebb energiát fogyasszanak.
-Az ablakjainkat, és a bejárati ajtót lecseréltuk,hogy a futés melegébol minél tobb maradjon bent.
-A TV-t,számítogépet, stb. mindig telejesen kikapcsoljuk,ha éppen nem használjuk.

Hát akkor most jojjenek a tanácsok, és az,hogy én mennyit tudok ebbol megvalósítani:

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
- Mindig osszeírom vásárlás elott,hogy mit szeretnék venni. Ez azért is jó,mert egyébként a felét elfelejtem annak amit akarok.A hétkozbeni vásárlást általában úgy oldjuk meg,hogy csak a férjem megy az uzletbe azzal a listával,amit én írok ossze. Az biztos,hogy o mást nem nagyon vesz meg,ami egyrészt jó, mert így felesleges dolog biztos nem kerul a kosárba.Viszont ha elfelejtek valamit felírni,akkor már késo bánat. Ha én megyek,akkor /bár van listám/,mégis alaposabban korulnézek. Sokszor csak akkor jut eszembe,hogy még mi kéne,ha meglátom. Egyébként sokszor pont ehhez igazítom a fozést, mert ha kapok valamit jó áron,akkor inkább azt készítem el,a tervezett dolgot pedig elhalasztom máskorra.
Ha csak lehet, ritkán megyunk nagyobb bevásárlókozpontba. Általában havi egyszer csinálunk egy nagybevásárlást, akkor megvesszuk a szukséges drogéria dolgokat, húsokat, liszteket,feltoltjuk a hutot és a kamrát. Persze az az elonye megvan a falusi uzletekkel szemben,hogy itt szinte minden kaphato. Utálom viszont azt,hogy mindig mindent átpakolnak máshová, hogy az embernek be kelljen járni az egész uzletet,míg végre megtalálja azt,amit keres,és hosszú órák el tudnak így telni.
Persze tudom,hogy ez pont azért van így,mert ezzel is arra csábítják az embereket,hogy olyasmit is megnézzen,majd megvegyen,amit eredetileg nem is akart.Altalában sikerul ellenállni, de nem mindig.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.


Na, ez sajnos szinte egyáltalán nem mukodik nálunk. A falunkban nincs piac, és nincsenek kisvállalkozó uzletek. Ami két uzlet található, az is inkább bevásárlokozpont, csak sokkal kisebb,mint ami egy nagyvárosban találhato. Az árak viszont magasabbak. Itt tehát csak azokat a napi dolgokat veszem inkább,amit nagyon muszáj.


3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Ez általában sikerul. A nagybevásárlásokra autóval megyunk,abban mindig van 1-2 nagyobb táska,és pár kisebb is. Ha az itthoni uzletbe megyek ,akkor viszek magammal táskát,vagy kosarat. Uzletben csak akkor kérek, ha váratlanul megyek be egy uzletbe,és véletlenul nincs nálam táska. Kisebb zacskókat szoktam kérni,pld. ha olyan zoldségfélét veszek,ami koszos, azt becsomagolom. Egyébként van egy nejlontáskám /Tes.ós/,amin nemrégiben vettem észre a feliratot, hogy amennyiben a táska megsérul,elszakad, az uzletben kicserélik másikra,ha visszaviszem. Szerintem ez is egy jó dolog,mivel az anyaga újrahasznosítható,csinálhatnak belole másik táskát, és nem kerul a vegyes szemétbe.


4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Na,ez megint egy olyan dolog,ami csak félig-meddig van így. Ha például itthon megyek uzletbe,vagy bárhová, arra a biciklimet használom. Viszont ha már ki akarunk menni a faluból,oda egyszeruen kell az autó. Buszok ritkán járnak, ráadásul kettonek már sokkal tobbe is kerul,mint autóval menni.Az ido-tényezorol nem is szólva,hiszen amit autóval el tudunk intézni 2 óra alatt, az busszal fél napot is igénybe venne,pontosan a ritka járatok miatt. Ebben a dologban csak annyit tudtunk tenni,hogy amikor autót vettunk,akkor olyat választottunk,aminek kicsi a fogyasztása.


5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Egyszeruen azt nem bírom megérteni,hogy azok a dolgok,amik a világ másik felérol jonnek,hogyan lehetnek mégis sokkal olcsobbak,mint amit itthon termelnek meg?Ráadásul az biztos,hogy nem is a termelo adja drágán a termékeit.Van egy pár ismerosom /sajnos egyre kevesebb/,aki ebbol él.Olyan piti árakért vásárolják fel toluk a mezogazdasági termékeket,hogy kimondani is arcpiríto!Akkor mégis hogyan lesz ebbol az uzletben drágább termék,mint amit messzirol szállítanak? Sajnos addig,míg az emberek a minimálbérhez kozeli pénzbol élnek,pedig dolgoznak érte keményen, addig az uzletben meg fogják nézni a termék árát. Személy szerint én igyekszem itthon eloállított terméket venni, tobb okbol is. Az mellett,hogy támogatom vele az itthoni gazdákat és az ipart, tapasztalatom szerint sokszor az ízuk is jobb,mint a messzirol hozottaké. Ez bármelyik gyumolcs-vagy zoldségfélére érvényes. Viszont ha az ára sokkal tobb,mint a kulfoldié, vagy egyáltalán nincs is választási lehetoség,mert hazait nem is találok,akkor kénytelen vagyok a kulfoldit megvenni.Mert bár olvastam egy-két helyen,hogy a tudatos vásárlás nem pénzkérdés, de szerintem néha mégis az!


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Keresem,keresem,de nem nagyon találom...Ebben egyáltalán nincs választási lehetoségem.Csak abból választhatok,ami a polcokon van, és ott sajnos leginkább tényleg a túlcsomagolt termékeket találni meg. Amit például kerulok,az a szalámi és a sajtok a vákuumos fólia csomagolásban. Ilyet sose veszek,nem is értem,mi az értelme. A pultnál sokkal olcsóbb a sat és a felvágott is,ha frissen veszem. Nemrégiben olvastam egy jó otletet is, amit tényleg be lehetne vezetni a mindennapos gyakorlatba: az illeto otthonrol vitt dobozba kérte belerakni a szalámit és a sajtot is, így ezzel kikerulte a csomagolást.Ugyanez alakalmazható lenne a salátákra is.


7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek!

Félkész terméket ritkán veszek, néha pástétomokat. Azt már rég kitapasztaltam,hogy az uzletben például tésztákra kapható kulonféle szószok sokkal olcsóbban eloállíthatóak otthon. Ráadásul finomabbak is. Néha veszek zacskós levest, végszukség esetére. Évente kb. kétszer fordul elo,hogy ilyet fozok.Viszont a tisztítoszereket nem nagyon tudom kikerulni,de azt hiszem,nem esem túlzásba. Mosogató,mosdó,wc tisztántartásáshoz, ablakpucoláshoz uzletit használok. Bár sokan ajánlották már az ecetet,citromlevet, de a vízkovet nem szedi le rendesen.Nálunk nagyon kemény a víz, foltot hagy mindenen.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Nyáron konnyu ezt betartani, akkor megterem otthon,és a kornyezetunkben szinte minden,amire szukségunk van. Télen viszont nem nagyon van más választása az embernek,mint megvenni azmit az uzlet kínál. Az biztos,hogy télen nem veszunk epret,szolot,stb, viszont banánt,narancsot, téli gyumolcsoket igen. És sajnos azok is vegyszerezve és utaztatva vannak.Kérdés,hogy vajon van-e ennek alternatívája? Almából bespájzolunk osszel,de néha azért mást is megennénk.


9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Talán erre az egyre adhatok pozitív választ: nincsenek ilyen dolgaink.Elemeket is olyat használunk,ami toltheto.


10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Ezzel egyetértek, és igyekszem is betartani.


A kérdést tovább kuldom és Nórának és Thrininek. Remélem lesz kedvuk írni!






2 megjegyzés:

Nóra írta...

Nagyon köszönöm! Én is átgondolom, és írok mindenképpen!

Thrini írta...

Köszönöm. Megküzdök vele :))