2009. november 29., vasárnap

Almás-fahéjas rózsák



Ezt a receptet Jade konyháján találtam. Már régóta szemezgettem vele, tegnap vére eljött a napja,hogy megcsináljam. Meg kell mondjam,hogy bár nagyon finom lett, messze nem olyan szép,mint Jadeé. Úgyhogy mindenkinek ajánlom, aki el akarja készíteni, hogy mindenképpen nézze meg az ő oldalán is!

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
4 db alma
5 evőkanál cukor
2 teáskanál fahéj
csipetnyi szerecsendió
1 citrom reszelt héja
---------------------------
4 csészényi víz
3 evőkanál cukor
2 evőkanál citromlé

A tésztát egy lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval ujjnyi csíkokra vágjuk.



Egy tálban összekeverjük az 5 evőkanál cukrot a fahéjjal, szerecsendióval,reszelt citromhéjjal.Rászórjuk a tésztára , és a nyújtófával még átmegyünk rajta, hogy kicsit belenyomkodjuk a tésztába.



Közben az almákat megmossuk, félbevágjuk, és magházukat kivágjuk. A vizet feltesszük főni a cukorral és a citromlével. Mikor forr, beletesszük az almákat, és 2 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük. Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk kihűlni.
Az almaszeleteket a tésztára rakjuk balról jobbra, majd feltekerjük jobbról balra haladva. A végét vizes kézzel összecsippentjük.



A tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200°C-ra, az aljába vízzel töltött edényt teszünk.



A tepsit a sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tányérra szedve,porcukorral meghintve tálaljuk. Frissen az igazi!

Megjegyzés: én az egyik fő hibát ott követtem el, hogy nem figyeltem az almákra a vízben. Kicsit túlfőtt az első adag, így újat kellett csinálnom. A két percet nem érdemes túllépni!
Azonkívül nem úgy raktam a szeleteket a tésztára,ahogy Jade, ezért nem is mutatnak olyan szépen.
Még szerencse, hogy az íze isteni lett, és a konyhában mesés karácsonyi illatok terjengtek a citromnak, fahéjnak és szerecsendiónak köszönhetően! :))

Csokis-narancsos-zabpelyhes keksz



Hozzávalók:

7,5 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
10 dkg puha sütővaj /pld. Rama/
15 dkg barnacukor
7,5 dkg dió
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 egész tojás
1 kiskanál fahéj
1 nagyobb narancs

A zabpehelyből elveszünk 5 dkg-ot, és száraz serpenyőben, kis lángon,kevergetve, kicsit megpirítjuk. Majd belerakjuk egy aprítógépbe és finomra őröljük.



A serpenyőbe rakjuk a diót , és kicsit azt is átpirítjuk. Figyeljünk rá, nehogy leégjen, mert akkor keserű lesz. Belerakjuk ezt is az aprítógépbe, de ezt már darabosabbra aprítjuk.
Egy tálban keverjük össze a diót, mindkét fajta zabpelyhet, lisztet, szódabikarbónát,kakaót, fahéjat, és a narancs reszelt héját valamint a levét.



Keverjük ki alaposan a cukrot a vajjal és a tojással, majd adjuk a száraz összetevőkhöz.Keverjük össze a maszát.
Egy tepsit béleljünk ki sütöpapírral, közben a sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.
Két kanál segítségével rakjunk kis halmokat a sütőpapírra. Tetejét díszíthetjük felezett dióval.
Toljuk be asütőbe, és 8-10 perc alatt süssük meg. Ne tovább,mert nagyon hamar megég.Mikor kivesszük,még nagyon puha, úgy néz ki,mintha nem lenne kész,de ahogy hűl, szilárdulni fog.
Ha kivettük, a tepsin hagyjuk langyosra hűlni,csak utána szedjük rácsra, ahol teljesen ki tud hűlni.



Finom , puha kekszet kapunk, igazi karácsonyi illatokkal-ízekkel!

Csibecombok savanyú káposztán sütve



Ez egy nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel. Aki szereti a savanyú káposztát, nem fog benne csalódni, nagyon finom!

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
4 egész csibecomb
10 dkg füstölt szalonna
fűszerkeverék a csibecombokra

olaj

Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk és ráterítjük a savanyú káposztát. A káposztát kóstoljuk meg előtte, ha nagyon savanyú, akkor mossuk át kicsit.
A szalonnát felkockázzuk, és kevés zsíron vagy olajon pirosra sütjük.Majd a káposztára szedjük, és kicsit elkeverjük benne.




A csibecombokat megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint.Én egy készen kapható fűszerkeveréket használtam, de otthon is összeállíthatunk ilyet kedvünk szerint. A combokat ráfektetjük a káposztára, és meglocsoljuk a szalonnasütésből visszamaradt zsírral.



A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a tálat lefedjük a tetejével, vagy alufóliával. Betoljuk a sütőbe, és kb. 60-80 percig lefedve sütjük. Ekkor levesszük a tetejét, és még kicsit pirítjuk a combokat. Közben meglocsolhatjuk a levével.
Ha kész tálalhatjuk!



Köretnek én sült burgonyát adtam mellé. A következőképpen készült:
Kb. 1 kg burgonyát meghámoztam és negyedekre vágtam. Annyi vízben,amennyi ellepte, sóval félig megfőztem, majd leszűrtem. Meghintettem egy készen kapható,sült burgonyához való fűszerkeverékkel, és óvatosan összeforgattam. Közben egy serpenyőben olajat hevítettem, és beleszedtem a burgonyát. Minden oldalát pirosra sütöttem, majd papírtörlőre szedve leitattam róla a felesleges olajat.

2009. november 26., csütörtök

Citromos - mákos cookie





Ezt a receptet az NLC sütis fórumán találtam, Nyesti írta be. Köszönet érte, hogy megosztotta velünk ennek a nagyon finom keksznek a receptjét! A citrom és a mák íze nagyon jól összeillik, aki eddig kóstolta, mindenkinek ízlett. Az elkészítése egyszerű, mindenkinek csak ajánlani tudom,hogy próbálja ki. Garantáltan nagy kedvenc lesz, éppúgy, ahogy nálunk is.

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
17 dkg olvadt vaj
20 dkg cukor
1 egész tojás
2 nagyobb citrom leve
1 kiskanál szódabikarbóna
2 dkg mákszem egészben
csipetnyi só

A hozzávalókat összegyúrjuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. A tészta elég lágy, ragacsos, de ne tegyünk hozzá több lisztet,mint a receptben van,különben kemény lesz a süti.
Ha egy kis ideig hidegen van, könnyebb lesz formázni.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A masszából vegyünk el diónyi mennyiséget, és kezünkkel formázzunk belőle golyókat, és rakjuk a tepsire.


Egy forró vízbe mártogatott kanál hátlapjával kicsit lapítsuk el a golyókat.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

   
Kb. 10-12 perc alatt süssük készre a kekszeket. Vigyázzunk, hogy ne tovább,mert hamar megégnek. Ha picit kezd barnulni a széle, már jó. A tepsin hagyjuk kihűlni.




Ebből a mennyiségből kb. 40 darab keksz lesz.
Dobozban tárolva sokáig eláll. Persze csak akkor, ha jól eldugjuk, különben pillanatok alatt elfogy! :))

Megjegyzés: kóstoljuk meg a nyers tésztát,hogy elég citromos-e. Nekem ez utóbbiba még kellett volna egy kevés citrom.

2009. november 24., kedd

Tejszínes-gombás tészta




Hozzávalók:

40 dkg tészta /én most vékony penne tésztát használtam/
25 dkg csiperkegomba
6 db pikáns virsli
4 dcl tejszín
10 dkg krémsajt
1 fej hagyma
só, bors, oregánó, kakukkfű

A tésztát bő vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Amíg fő a tészta, elkészítjük a ragut:
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, oregánóval, kakukkfűvel. Ha van, akkor használjunk inkább friss fűszereket, sokkal finomabb, intezívebb az ízük.
Lassú tűzön megdinszteljük a gombát, ha kész , hozzáadjuk a karikára vágott virsliket. Pici vízzel felöntjük, és pár perc alatt készre őzzük.




Ha megpuhult a gomba és a virsli is, akkor hozzáadjuk a krémsajtot és a tejszínt. 2-3 perc alatt összefőzzük.


Kóstoljuk meg, ha úgy érezzük,hogy még valamelyik fűszer kevés benne, ilyenkor lehet pótolni. A ragut öntsük rá a tésztára , keverjük jól össze. Be lehet tenni a sütőbe is egy kis időre, de nem szükséges. Én most nem sütöttem át, hanem rögtön tálaltam. Így szaftosabb marad, míg sütéskor a tészta jobban beszívja magába a tejszínes szószt.
A tányéron még megszórtam egy csipetnyi frissen őrölt borssal, és egy kevés friss kakukkfűvel.




Megjegyzés: ha valaki nem szereti ezeket a fűszereket, bátran használjon helyette mást,ízlése szerint. A tetejét megszórhatjuk kevés reszelt sajttal is.

2009. november 22., vasárnap

Mini gyümölcsös tortácskák



A napokban vásárolni voltunk,és megláttam ezt a sütiformát. Annyira megtetszett,hogy egyszerűen muszáj volt megvennem,pedig akkor még azt sem tudtam,hogy mit fogok benne sütni. :))
Amint hazaértünk,elkezdtem bújni a netet, receptet keresgéltem. Mivel ilyet nem találtam sehol, kénytelen voltam a fantáziámra hagyatkozni.
Az alapötlet az volt,hogy csinálok egy vajas piskótát, megkenem lekvárral, és gyümölcsöt teszek rá. Ez lett belőle.

Hozzávalók:

3 tojás
10 dkg kristálycukor
0,5 citrom leve és reszelt héja
6 dkg olvasztott vaj
0,5 csomag sütőpor
9 dkg rétesliszt
csipetnyi só

lekvár, gyümölcs,tejszínhab,egy kevés fehér rum.

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját és a langyosra hűtött olvasztott vajat.Alaposan elkeverjük,majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Utána óvatosan beleforgatjuk a csipetnyi sóval keményre felvert tojásfehérjéket.
A formákat olavszott vajjal kikenjük, lisztezzük. Beleszedjük a piskótamasszát.



Közben a sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Betoljuk a tepsit, és légkeveréssel 20 perc alatt készre sütjük /tűpróba !/. Ha elkészült kivesszük, és kicsit hűlni hagyjuk.




Majd a formából óvatosan kiszedegetjük a piskótatésztát. Ha nem jön ki,akkor fordítsuk meg fejjel lefelé,és kicsit ütögessük meg az aljátNe használjunk éles eszközt,nehogy felsértsük vele a sütőforma bevonatát.



Ha megfordítottuk,láthatjuk,hogy egy kis mélyedés van a tésztában. Ezt megtölthetjük különféle töltelékkel, én most egy egyszerű, gyümölcsöset -konkrétan epreset- választottam.
Természetesen bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető. Mindig olyan lekvárt használjunk,amilyen a gyümölcs, vagy legalábbis aminek illik hozzá az íze.

Hogy egy kicsit pikánsabbá tegyem, az eperlekvárt mikróban felforrósítottam,és hozzáöntöttem kb. 3cl fehér rumot,összekevertem.Rákanalaztam a tésztára a rumos lekvárt, majd ráraktam az összeaprított epreket.
Eőször le akartam önteni zselatinnal, de aztán úgy döntöttem,hogy helyette inkább egy kis tejszínt nyomok a tetejére, és így tálalom.

Nagyon finom, könnyű süti lett belőle. Abban az esetben,ha gyerekeknek készítjük, a rumot természetesen hagyjuk ki a lekvárból.


Tarja fűszeres pácban, sült burgonyával



A napokban nagyon szép tarjaszeleteket kaptam az üzletben. Szerettem volna valami mást készíteni belőle,mint eddig. Valami egytálételre gondoltam, ami gyorsan kész van. A szemem az ablakra tévedt, ahol cserépben illatozott a nemrég vásárolt kakukkfű.Mostanában eléggé rá vagyok kattanva a kakukkfűre, nagyon szeretem az ízét-illatát, amibe csak lehet, belerakom. Ekkor elkezdett bennem körvonalazódni egy fokhagymás-kakukkfüves pác, gyorsan neki is álltam elkészíteni.

Hozzávalók:

6 szelet csontos tarja
1,5 kg burgonya
1,5 dcl tejszín


a páchoz:

1 dcl olivaolaj
1 dcl napraforgóolaj
4 duci gerezd fokhagyma
3 kiskanál mustár
2 kiskanál méz
1 kiskanál csípős chili szósz
0,5 citrom leve
4-5 szál kakukkfű apróra vágva
frissen őrölt bors

A tarjaszeleteket megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk róluk.
A pác hozzávalóit alaposan elkeverjük, a húsokat belehelyezzük úgy,hogy mindenhol érje a pác. Lefedjük,és egy napra a hűtőbe tesszük. Közben egyszer-kétszer átforgatjuk.





Másnap a krumplikat meghámozzuk, vékony karikára vágjuk, és egy jénai tál aljába rakjuk.
A húsokat kivesszük a pácból, kicsit letörölgetjük, és forró olajon mindkét oldalukat hirtelen pirosra sütjük. A húsok után a tálban visszamaradt pácot a tejszínnel elkeverjük , és a burgonyára öntjük. A tetejére szedjük a húsokat, meglocsoljuk a sütésből visszamaradt fűszeres olajjal.



Alufóliával lefedjük, és kb. 1,5 órán keresztül +180 °C-os sütőben sütjük. Ekkor kóstoljunk meg egy darab húst,hogy elég puha-e.Ha igen, akkor az alufóliát levesszük és még kb. 20 percig tovább sütjük.

Tálaláskor megszórtam egy csipetnyi friss kakukkfűvel, és lilakáposzta salátát adtam mellé.
Ez egész egyszerűen készült:
Egy kisebb fej káposztát vékonyra gyalultam, adtam hozzá szintén vékony karikára vágott lilahagymát. Megsóztam, kb. 1 evőkanálnyi ecetet, és kb. 2 evőkanálnyi olivaolajat adtam hozzá. Az egészet összekevertem, és egy kicsit állni hagytam,hogy az ízek összeérjenek.

Dagasztás nélküli kenyér




Ennek a kenyérnek a receptjét már nagyon régen elmentettem magamnak.Sok helyen találkoztam vele, különböző fórumokon,gasztroblogokban.
Az elkészítését mégis nagyon sokáig halogattam,mert egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogyan lesz ebből a folyós állagú masszából dagasztás nélkül kenyér. Végül tegnap este elszántam magam,és nekiláttam. Gondoltam,egy próbát megér. Még akkor is szkeptikus voltam,mikor beleöntöttem -nem tévedés- a masszát a tepsibe.
Alig vártam,hogy kisüljön és kicsit kihűljön,hogy megvághassam és megkóstolhassam.
Bár a kenyér kicsit lapos lett -legközelebb picit kevesebb vizet teszek hozzá, mert hogy lesz legközelebb,az már biztos! - de a belseje gyönyörű, lyukacsos, és az íze fantasztikus!
Mindenkinek csak ajánlani tudom,hogy próbálja ki!

Hozzávalók:

60 dkb BL-80-as liszt
0,5 liter víz
1 teáskanál szárított élesztő
2 teáskanál só

A lisztet,élesztőt és a sót egy kelesztőtálba rakjuk,összekeverjük, majd hozzáöntjük a vizet. Pár mozdulattal éppenhogycsak összekeverjük. Ne számítsunk klasszikus kelt tésztára, az állaga kicsit folyós lesz, olyasmi mint a nokedlitészta.




Rátesszük a tálra a tetejét, és szobahőmérsékleten 12 órán keresztül kelni hagyjuk. Utána kiborítjuk a tésztát egy jól belisztezett deszkára, majd áthajtogatjuk. Letakarva még 1,5 órán keresztül pihentetjük,kelesztjük. Visszatehetjük a tálba is.
Közben a sütőt előmelegítjük 250 °C-ra.Berakjuk azt az edényt is,amiben sütni fogjuk,hogy az is kellően forró legyen. Süthejtük jénaiban, vagy akár vaslábasban is, lényeg az,hogy legyen fedele.Mikor elérte a sütő a kellő hőfokot, kivesszük az edényt,jó vastagon belisztezzük. Belerakjuk a tésztát, rátesszük az edényre a tetejét, és betoljuk a sütőbe.
35 percen keresztül sütjük lefedve, majd levesszük a tetejét, és még további 15 percig sütjük.

Ekkor kivesszük a sütőből, hideg vízzel lespricceljük, majd egy rácsra téve hűlni hagyjuk.
Ha már langyos, takarjuk be egy tiszta konyharuhával.
A végeredmény egy rusztikus külsejű, ropogós héjú, nagyon finom kenyér lesz:



Megjegyzés: a sütés időtartamát mindenkinek ki kell tapasztalni, hiszen mindenkinek másképp süt a sütője. Nekem ez az időtartam bevált. Most egy régi , pléh kacsasütőtepsiben sütöttem,mert a jénaim használatban volt. Mikor levettem a tetejét, rákapcsoltam a hőlégkeverést, de a fokot nem vettem lejjebb. Ennél a fajta kenyérnél szükséges a magas hőfok.

Ide kattintva található egy videó is a kenyér készítéséről. Érdemes végignézni, láthatjuk,hogy milyennek kell lenni a nyers tészta állagának, és azt is,hogyan formázzuk.

2009. november 17., kedd

Almás-diós muffin




Hozzávalók:

30 dkg rétesliszt
20 dkg dió durvára őrölve
15 dkg kristálycukor
15 dkg puha vaj
4 dcl tejföl
4 db alma
1 vaníliás cukor
1 sütőpor
3 kiskanál fahéj
2 kiskanál frissen reszelt gyömbér/kb.4 dkg/

Először a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet, diót, cukrot,vaníliás cukrot, sütőport,fahéjat, gyömbért. Majd hozzáadjuk a nem túl apróra reszelt almát,tejfölt,és a puha vajat.
Közben előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra. A masszát beleszedjük a muffinformákba,tetejére teszünk egy felezett diót, és 35 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés: nekem kisebb méretű muffinformám van, ebben 36 db lett ebből a mennyiségből. Mindenképp csináljunk tűpróbát,hogy átsültek-e.Ha nagyobb méretű formákban sütünk, előfordulhat,hogy tovább tart a sütési idő.

2009. november 15., vasárnap

Sertéscsíkok Stroganoff módra




Ez tipikusan az az étel,amiről nem lehet jó fotót csinálni. Viszont nagyon finom!

Hozzávalók:

60 dkg sertéskaraj
20 dkg csiperkegomba
4 közepes méretű savanyú uborka
2 dcl tejföl
2 dcl tejszín
3-4 kávéskanál mustár
1 fej hagyma
1 evőkanál liszt vagy burgonyakeményítő
só, őrölt bors
olaj

A sertéskarajt először ujjnyi szeletekre,majd csíkokra vágtam. Sóval és frissen őrölt borssal megszórtam, és 1-2 kávéskanálnyi mustárral elkevertem. Egy serpenyőben olajat forrósítottam,és rádobtam a csíkokra vágott húst.Fehéredésig sütöttem,majd kiszedtem egy tányérra.
A visszamaradt olajban üvegesre pirítottam 1 fej apróra vágott hagymát, hozzáadtam a felszeletelt gombát /konzervgomba is jó/.
Sóztam,borsoztam,kicsit átpirítottam,és visszaraktam a húsokat.A savanyú uborkákat nagyon vékony csíkokra vágtam,és azt is a húshoz adtam. Felöntöttem 3 szedőkanálnyi húslevessel. Ha nincs,akkor vízzel is lehet, de én most éppen húslevest is főztem, így kéznél volt,és finomabb is. Fedő alatt készre pároltam,majd kicsit elfőztem a levét.
Egy tálban összekevertem a tejfölt, a tejszínt, 2 kiskanál mustárt,sót,borsot, végül egy evőkanálnyi finomlisztet. Burgonyakeményítővel jobban szeretem,de most éppen nem volt otthon,így maradt a liszt. Hozzáöntöttem a húshoz,és az egészet összeforraltam.
Rizzsel tálaltam,de a sült burgonya is illik hozzá.

2009. november 14., szombat

Kuglóf kelt tésztából




Ennek a kuglófnak az elkészítéséhez is azt a receptet vettem alapul, amit Max oldalán találtam.Ugyanezt használom akkor is, ha brióst vagy fonott kalácsot sütök,csak most csökkentettem a hozzávalók mennyiségét.

Hozzávalók:

10 dkg rétesliszt
35 dkg finomliszt
8 dkg kristálycukor
1 vaníliás cukor
3 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
4 dkg olvasztott vaj
2 dcl langyos tej
1 egész tojás
2-3 evőkanál kakaó
csipetnyi só

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk. Én erre a célra a kenyérsütőgép dagasztóprogramját használom. Mikor szép sima tészta felülete, két részre osztjuk.
Az egyiket belerakjuk egy kelesztőtálba,lezárjuk és kelni hagyjuk. A másik felébe belegyúrunk 2-3 evőkanál kakaót,adhatunk még hozzá 2 evőkanálnyi tejet is. Mikor szépen beledolgoztuk a kakót, ezt is beletesszük egy kelesztőtálba. Mivel én a gépet használtam arra,hogy a kakaót beledolgozzam a tésztába, benne is hagytam,hogy ott keljen meg.
Ez kb. 1 óra hosszat tart.
Mikor szépen megkelt, először az egyiket nyújtjuk ki téglalap formára egy lisztezett gyúródeszkán,majd félretesszük, és kinyújtjuk a másikat is.A két tésztát egymás tetejére tesszük, és szorosan feltekerjük.





Egy kuglófformát kivajazunk,kilisztezünk, és belerakjuk a feltekert tésztát. Közben a sütőt előmelegítjük 50°C-ra, és az aljába egy kis lábasban vizet rakunk. Ebben a gőzösített , langyos sütőben kelesztjük még 20 percig. Majd a sütő hőfokát feltekerjük 170°C-ra.
Kb 45 perc alatt készre sütjük /tűpróba!/. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
Ha elkészült, borítsuk ki egy rácsra ,még forrón kenjük meg cukrozott langyos tejjel, és hagyjuk kihűlni. A tetejét megszórhatjuk porcukorral.

Megjegyzés: mikor kivettem a sütőből,és kiborítottam, úgy éreztem,hogy egy pici sütés még jót tenne neki. Ekkor már nem tettem vissza a formába,hanem csak egyszerűen egy tepsire téve betoltam a sütőbe, és még kb. 5-10 percig sütöttem.



Baracklekvárral és egy csésze forró kakaóval nagyon finom reggelire vagy vacsorára!

2009. november 8., vasárnap

Orosz almatorta



Most,hogy beindult az almaszezon, éppen ideje volt valami jó kis almás sütit csinálni. Mivel nem volt túl sok időm,ezért csak valami egyszerű , kevert sütit akartam. Ezt a receptet nemrég Lianna írta be nekem az NLC-re,amikor almás recepteket kerestem. Nem tudom,az eredeti kié, van aki szerint mikko volt a kitalálója. Bárhogyan is van, nagyon finom,szaftos sütemény lett belőle.

Hozzávalók:

25 dkg vaj
25 dkg cukor
4 egész tojás
25 dkg liszt
1 sütőpor
8 dkg kakaópor
20 dkg darált dió
5 nagyobb alma
1 kiskanálnyi őrölt fahéj
1 maréknyi mazsola /aki nem szereti,elhagyhatja/

A vajat a cukorral habosra keverjük,majd hozzáadunk 4 egész tojást. Belekeverjük a többi hozzávalót is, legvégül a hámozott, durvára reszelt almát. Ha nagyon sűrű, akkor kevés tejjel higíthatjuk a masszát /én kb. 1 dcl tejet adtam hozzá/.
Egy tepsit kivajazunk, megszórjuk darált dióval, és beleöntjük a masszát.A tetejére is szórhatunk durvára őrölt diót.
170 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 1 óra alatt készre sütjük. A belseje finom szaftos marad, egy kicsit a brownie-ra hasonlít.

Megjegyzés: ha úgy látjuk,hogy a dió nagyon pirulna a tetején, takarjuk le alufóliával.
Az eredeti recept tortaformát írt,de én sokallottam a tésztát bele. Így egy 25x35 cm-es tepsiben sütöttem meg.
A változatosság kedvéért nem kockára vágtam,hanem kör alakúra szaggattam ki egy pohár segítségével.

Gombával és sajttal töltött karaj




A karajszeleteket jó vékonyra kiklopfoltam, sóztam,csipetnyi frissen őrölt borssal megszórtam.Elkészítettem a tölteléket:

Olajon 1 fej apróra vágott hagymát megdinszteltem.A felkockázott sampion gombákat rádobtam,sóztam,borsoztam,pici pirospaprikával is meghintettem. Egy kevés vizet öntöttem alá, és készre pároltam.Mikor elkészült,elfőztem a levét , és zsírjára pirítottam,majd belekevertem egy kis csokor apróra vágott petrezselyemzöldet.
A hússzeleteket kiterítettem, ráhalmoztam 1-2 kanálnyi tölteléket,és egy vékony szelet trappista sajtot.Feltekertem és hústűvel összetűztem.
Lisztbe,felvert tojásba,majd zsemlemorzsába forgattam. Egy lábasban olajat forrósítottam,és beleraktam a húsokat.Egyik oldalát fedő alatt,a másikat már fedő nélkül készre sütöttem.

Petrezselymes rizzsel és sült krumplival tálaltam.

Töltött gomba




A napokban nagyon szép gombát kaptam az üzletben. Végre eljött az ideje,hogy töltött gombát csináljak! Rögtön háromféle tölteléket is kipróbáltam.
Lett juhtúrós,fetasajtos és gombával töltött gomba is.

Először is a gombákat folyó víz alatt lemostam,majd megtörölgettem. Kivágtam a szárukat /felaprózva jó lett a gombapörköltbe/, és kiskanállal kikapargattam a belső széléről a recéket.Amíg a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra, elkészítettem a töltelékeket.

Juhtúrós:

10 dkg juhtúrót elkevertem 2 evőkanál tejföllel, kb. 2 evőkanálnyi krémsajttal, fűszereztem pici sóval, frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel és 1 db felkarikázott újhagymával.

Fetasajtos:

10 dkg fetasajtot elmorzsoltam, adtam hozzá 3 evőkanál tejfölt, sóztam,borsoztam, friss kakukkfűvel ízesítettem.

Gombás:

A kisebb gombákat és a szárakat felkockáztam. Olajon apróra vágott hagymát megdinszteltem, ráraktam a gombákat.Sóztam,borsoztam,pici pirospaprikát is tettem rá.Kevés vizet öntöttem alá, és lassú tűzön pároltam.Amikor elkészült,elfőztem a levét,és zsírjára pirítottam.
2 kiflit felkarikáztam,tejbe áztattam,majd kinyomkodtam. Hozzáadtam a gombapörköltet,1 egész tojást,kb. 5 dkg reszelt sajtot,picit még utánaízesítettem sóval,frissen őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel.A masszát alaposan összekevertem, és már mehettek is a gombakalapokba!

Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, ráültettem a gombákat, és kb. 30 perc alatt készre sütöttem.

2009. november 5., csütörtök

Túrós batyu



Ezt a túrós batyut is a kedvenc kelt tésztám receptje szerint készítettem.A tészta receptje itt található.

Túrós töltelék:

50 dkg túrót,2 vaníliás cukrot, ízlés szerint porcukrot, 1 egész tojást jól kikeverünk.Ízesíthetjük 1 citrom reszelt héjával, és mazsolával.

A tésztát kinyújtjuk, és négyzet alakúra vágjuk. Mindegyik négyzetre egy kanálnyi túrót teszünk.A tészta négy sarkát összecsippentjük, jó alaposan,hogy sütés közben ne nyíljon szét.Majd felvert tojással megkenjük,és 50°C-ra előmelegített sütőbe toljuk.A sütő aljába egy kis edényben vizet teszünk,és 20 percig itt kelesztjük.Maj a hőfokot 180°C-ra állítjuk,és addig sütjük,amíg szép pirosra nem sül.
Még forrón megkenjük cukrozott langyos tejjel, ettől szép fényes lesz a teteje.

2009. november 4., szerda

Környezettudatos vásárlás



Jade konyhájáról kaptam ezt a korkérdést,már tobb mint egy hete. Elég nehezen fogtam neki a válasz írásának, elgondolkodtatott a dolog. Szembe kellett néznem eloszor is a kérdésekkel,majd aztán az onmagamnak adott válaszokkal is. Hát, nem mondhatnám,hogy túl jó értékelést adtam magamnak a végén. Viszont arra jó volt, hogy korulnéztem másoknál ,akik már megválaszolták ezeket a kérdéseket. Majd próbálok ellesni pár dolgot azoktól,akik ezt jobban csinálják,mint én.Hiszen tanulni sosem késo!
A kérdések sorbavétele elott még annyit, hogy az otthonunkat próbáljuk minél energiatakarékosabban mukodtetni /sajnos nem mindig sikerul/. Egy-két dolog,amin az utobbi években változtattunk:
-Az új háztartási gépein vásárlásánál /huto,mosogép/ elsodleges szempont volt,hogy A kategóriásak legyenek, minél kevesebb energiát fogyasszanak.
-Az ablakjainkat, és a bejárati ajtót lecseréltuk,hogy a futés melegébol minél tobb maradjon bent.
-A TV-t,számítogépet, stb. mindig telejesen kikapcsoljuk,ha éppen nem használjuk.

Hát akkor most jojjenek a tanácsok, és az,hogy én mennyit tudok ebbol megvalósítani:

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
- Mindig osszeírom vásárlás elott,hogy mit szeretnék venni. Ez azért is jó,mert egyébként a felét elfelejtem annak amit akarok.A hétkozbeni vásárlást általában úgy oldjuk meg,hogy csak a férjem megy az uzletbe azzal a listával,amit én írok ossze. Az biztos,hogy o mást nem nagyon vesz meg,ami egyrészt jó, mert így felesleges dolog biztos nem kerul a kosárba.Viszont ha elfelejtek valamit felírni,akkor már késo bánat. Ha én megyek,akkor /bár van listám/,mégis alaposabban korulnézek. Sokszor csak akkor jut eszembe,hogy még mi kéne,ha meglátom. Egyébként sokszor pont ehhez igazítom a fozést, mert ha kapok valamit jó áron,akkor inkább azt készítem el,a tervezett dolgot pedig elhalasztom máskorra.
Ha csak lehet, ritkán megyunk nagyobb bevásárlókozpontba. Általában havi egyszer csinálunk egy nagybevásárlást, akkor megvesszuk a szukséges drogéria dolgokat, húsokat, liszteket,feltoltjuk a hutot és a kamrát. Persze az az elonye megvan a falusi uzletekkel szemben,hogy itt szinte minden kaphato. Utálom viszont azt,hogy mindig mindent átpakolnak máshová, hogy az embernek be kelljen járni az egész uzletet,míg végre megtalálja azt,amit keres,és hosszú órák el tudnak így telni.
Persze tudom,hogy ez pont azért van így,mert ezzel is arra csábítják az embereket,hogy olyasmit is megnézzen,majd megvegyen,amit eredetileg nem is akart.Altalában sikerul ellenállni, de nem mindig.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.


Na, ez sajnos szinte egyáltalán nem mukodik nálunk. A falunkban nincs piac, és nincsenek kisvállalkozó uzletek. Ami két uzlet található, az is inkább bevásárlokozpont, csak sokkal kisebb,mint ami egy nagyvárosban találhato. Az árak viszont magasabbak. Itt tehát csak azokat a napi dolgokat veszem inkább,amit nagyon muszáj.


3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Ez általában sikerul. A nagybevásárlásokra autóval megyunk,abban mindig van 1-2 nagyobb táska,és pár kisebb is. Ha az itthoni uzletbe megyek ,akkor viszek magammal táskát,vagy kosarat. Uzletben csak akkor kérek, ha váratlanul megyek be egy uzletbe,és véletlenul nincs nálam táska. Kisebb zacskókat szoktam kérni,pld. ha olyan zoldségfélét veszek,ami koszos, azt becsomagolom. Egyébként van egy nejlontáskám /Tes.ós/,amin nemrégiben vettem észre a feliratot, hogy amennyiben a táska megsérul,elszakad, az uzletben kicserélik másikra,ha visszaviszem. Szerintem ez is egy jó dolog,mivel az anyaga újrahasznosítható,csinálhatnak belole másik táskát, és nem kerul a vegyes szemétbe.


4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Na,ez megint egy olyan dolog,ami csak félig-meddig van így. Ha például itthon megyek uzletbe,vagy bárhová, arra a biciklimet használom. Viszont ha már ki akarunk menni a faluból,oda egyszeruen kell az autó. Buszok ritkán járnak, ráadásul kettonek már sokkal tobbe is kerul,mint autóval menni.Az ido-tényezorol nem is szólva,hiszen amit autóval el tudunk intézni 2 óra alatt, az busszal fél napot is igénybe venne,pontosan a ritka járatok miatt. Ebben a dologban csak annyit tudtunk tenni,hogy amikor autót vettunk,akkor olyat választottunk,aminek kicsi a fogyasztása.


5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Egyszeruen azt nem bírom megérteni,hogy azok a dolgok,amik a világ másik felérol jonnek,hogyan lehetnek mégis sokkal olcsobbak,mint amit itthon termelnek meg?Ráadásul az biztos,hogy nem is a termelo adja drágán a termékeit.Van egy pár ismerosom /sajnos egyre kevesebb/,aki ebbol él.Olyan piti árakért vásárolják fel toluk a mezogazdasági termékeket,hogy kimondani is arcpiríto!Akkor mégis hogyan lesz ebbol az uzletben drágább termék,mint amit messzirol szállítanak? Sajnos addig,míg az emberek a minimálbérhez kozeli pénzbol élnek,pedig dolgoznak érte keményen, addig az uzletben meg fogják nézni a termék árát. Személy szerint én igyekszem itthon eloállított terméket venni, tobb okbol is. Az mellett,hogy támogatom vele az itthoni gazdákat és az ipart, tapasztalatom szerint sokszor az ízuk is jobb,mint a messzirol hozottaké. Ez bármelyik gyumolcs-vagy zoldségfélére érvényes. Viszont ha az ára sokkal tobb,mint a kulfoldié, vagy egyáltalán nincs is választási lehetoség,mert hazait nem is találok,akkor kénytelen vagyok a kulfoldit megvenni.Mert bár olvastam egy-két helyen,hogy a tudatos vásárlás nem pénzkérdés, de szerintem néha mégis az!


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Keresem,keresem,de nem nagyon találom...Ebben egyáltalán nincs választási lehetoségem.Csak abból választhatok,ami a polcokon van, és ott sajnos leginkább tényleg a túlcsomagolt termékeket találni meg. Amit például kerulok,az a szalámi és a sajtok a vákuumos fólia csomagolásban. Ilyet sose veszek,nem is értem,mi az értelme. A pultnál sokkal olcsóbb a sat és a felvágott is,ha frissen veszem. Nemrégiben olvastam egy jó otletet is, amit tényleg be lehetne vezetni a mindennapos gyakorlatba: az illeto otthonrol vitt dobozba kérte belerakni a szalámit és a sajtot is, így ezzel kikerulte a csomagolást.Ugyanez alakalmazható lenne a salátákra is.


7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek!

Félkész terméket ritkán veszek, néha pástétomokat. Azt már rég kitapasztaltam,hogy az uzletben például tésztákra kapható kulonféle szószok sokkal olcsóbban eloállíthatóak otthon. Ráadásul finomabbak is. Néha veszek zacskós levest, végszukség esetére. Évente kb. kétszer fordul elo,hogy ilyet fozok.Viszont a tisztítoszereket nem nagyon tudom kikerulni,de azt hiszem,nem esem túlzásba. Mosogató,mosdó,wc tisztántartásáshoz, ablakpucoláshoz uzletit használok. Bár sokan ajánlották már az ecetet,citromlevet, de a vízkovet nem szedi le rendesen.Nálunk nagyon kemény a víz, foltot hagy mindenen.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Nyáron konnyu ezt betartani, akkor megterem otthon,és a kornyezetunkben szinte minden,amire szukségunk van. Télen viszont nem nagyon van más választása az embernek,mint megvenni azmit az uzlet kínál. Az biztos,hogy télen nem veszunk epret,szolot,stb, viszont banánt,narancsot, téli gyumolcsoket igen. És sajnos azok is vegyszerezve és utaztatva vannak.Kérdés,hogy vajon van-e ennek alternatívája? Almából bespájzolunk osszel,de néha azért mást is megennénk.


9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Talán erre az egyre adhatok pozitív választ: nincsenek ilyen dolgaink.Elemeket is olyat használunk,ami toltheto.


10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Ezzel egyetértek, és igyekszem is betartani.


A kérdést tovább kuldom és Nórának és Thrininek. Remélem lesz kedvuk írni!