2011. február 10., csütörtök

Sajtos bagett és fonott - egy tésztából kétfélét



A sajtos bagettek receptjét Limara oldalán találtam, és már régóta meg akartam sütni. De az utóbbi időben elég ritkán csinálok fehérlisztes péksütiket, így ez is csak várakozott a sorára...
Tegnap végül megsütöttem. A recept hozzávalóin nem változtattam, csak a liszt egy részét lecseréltem teljesőrlésűre.
Aztán mikor odáig jutottam, hogy a tésztát szétosztottam, akkor kitaláltam, hogy a felét úgy csinálom, ahogy Limaránál láttam, vagyis a tetejére rakom a sajtot, a másik felét viszont úgy, hogy belülre teszem. Mindkét változat finom lett.

Hozzávalók:

20 dkg öregtészta
15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
35 dkg BL-80 kenyérliszt
2 dcl víz
0,5 dcl olaj
140 gr fehér natúr joghurt
2 dkg élesztő
3 evőkanál burgonyapehely
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
késhegynyi aszkorbinsav /elhagyható/

Kb. 5 dkg sajt reszelni
1-2 dkg olvasztott vaj
szezámmag

A joghurtot és a vizet elkevertem, meglangyosítottam, majd a többivel együtt a kenyérsütőgép üstjébe raktam. Bekapcsoltam a dagasztás programot, és hagytam, hogy a gép szép sima tésztát dagasszon belőle, majd benne is hagytam, hogy a duplájára keljen.
A tésztát persze kézzel is bedagaszthatjuk, ez esetben az élesztőt futtassuk fel egy kis tejben.
Mikor megkelt, akkor egy enyhén lisztezett deszkára tettem, és 7 részre osztottam.

Az eredeti recept szerint 6 részre kell osztani, csak én közben kitaláltam, hogy csinálok egy fonottat is belőle, ezért lett 7. Négy darabból bagett lett, háromból pedig megcsináltam a fonottat.
A bagetteket az itt látható módon formáztam meg:




Kézzel sodortam rajta egy párat, hogy szép egyenletes legyen, picit megliszteztem, és nagy méretű sütőzacskóba raktam őket egymás mellé. A 4 darab épp elfért egy zacsiban a tepsin, a három kicsit szellősebben lehetett volna...
A bagetteket 60 percen keresztül hagytam kelni, közben a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra.
A tetejüket kicsi vízzel lespricceltem, megszórtam sajttal. A zacskó száját aláhajtottam, majd beraktam a forró sütőbe.



Nekem 25 perc kellett,hogy elkészüljenek, de ez mindenkinél változó lehet. A sütők nem egyformán sütnek, Limarának 15 perc elég volt.



A fonott sajtos úgy készült, hogy a sajtot belülre raktam. Ehhez a 3 darab tésztát egyenként kinyújtottam, megkentem egy kevés olvasztott vajjal, majd megszórtam sajttal. Feltekertem, megsodortam, hogy mindhárom egyforma hosszú legyen, majd összefontam.



Ugyanúgy sütőzacsiba rakva hagytam egy órán keresztül pihenni, majd ezt is lespricceltem vízzel, és megszórtam jó sok szezámmaggal. Majd ment a bagettek után a forró sütőbe, ennek már elég volt 20 perc is.

Limara köszi a receptet, nagyon finom lett!

9 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Mesés pékáruk!!! Gyönyörűek!

Kati írta...

A sajtos kiflik a kedvenceim!

Thrini írta...

Bagett bármikor jöhet, ha sajtos, akkor a fiúknál pláne nagyon bejön.
Nagyon szépek!

Lonci (Győr) írta...

Olyan "beleharapnivaló", de nem lett a teljeskiőrlésűvel kicsit nehéz?

Szemi írta...

Viki, köszi!
Kati, Thrini, a sajtos nálunk is nyerő. :)

Lonci, nem túl sokat raktam bele, így nem lett nehéz. Persze más az állaga, mint egy tisztán finomlisztből készült kiflinek,de ez még belefér. :)

Gizi írta...

Csodaszépek!!! Itt sóvárgok utánuk, és ilyenkor sajnálom igazán, hogy csak ritkán ehetek ilyesmit.:)

Viki írta...

Csodaszépek Szemi ! Ma én is Bagetteket sütöttem, de csak hétköznapit, hétvégére tervezek sajtosat. Gyönyörűek lettek a Tiéid.

Bianka írta...

Fenségesek

egycsipet írta...

Nagyon guszták lettek! Ez a bagettformázás jópofa, megjegyzem. :) A kivitelezés már nem biztos, hogy menni fog. :D