2011. február 21., hétfő

Hamburger



Miután két nap egymás után hamburgerzsemlét sütöttem, az már nem is lehetett kérdés, hogy csinálni kell egy rendes hamburgert is! :))
Bár azt mondják,hogy nem túl egészségesek ezek a gyorséttermi kaják, de szerintem ez sok mindentől függ. Elsősorban a használt alapanyagoktól.
Nekem leginkább a fele-fele arányban kevert sertés- és marhahús ízlik. De csinálhatjuk a hamburger husit például marhahús és pulykahús keverékéből is, így mindjárt diétásabb kicsit.
Zsemlét sem muszáj csak fehérlisztből készíteni. Ez itt a képen látható épp abból van, de másnap sütöttem ugyanilyen hamburgerzsemléket grahamlisztből. És nagyon finom lett az is, puha, foszlós a bélzete.
Így tehát a másik alapanyagot is kipipálhatjuk, hiszen a teljeskiőrlésű lisztek egészségesek.
Aztán már csak a harmadik tétel marad, a zöldségek. Hát azt ugye nem is kell tovább ragozni. :))

Szóval nem mondom,hogy naponta hamburgert együnk, de néha igazán belefér! Ráadásul az otthon készített változat kenterbe veri az összeset, amit az utcán vehetünk. Csak egyszer kell kipróbálni, aztán az ember többet nem is akar máshol enni hamburgert, csak otthon. :))

Hozzávalók:

4 db hamburgerzsemle

40 dkg finomra darált hús
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál tejszín
4 dkg füstölt sajt
só, őrölt bors,
csipetnyi kakukkfű
kevés olaj a sütéshez

A hagymát vágjuk nagyon apróra, majd egy kevés zsírban vagy olajban süssük üvegesre. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát is, de ezzel már csak fél percig süssük, aztán egy szűrő segítségével szedjük ki. A zsírra nem lesz szükségünk, de a hagymának így sokkal finomabb íze lesz, mintha csak egyszerűen a húshoz adnánk.

A húst daráljuk minél finomabbra. Én a késes aprítómba raktam a darált hús, és úgy adtam hozzá a kisült hagymákat, majd a többi hozzávalót. A tojás nem véletlenül maradt ki, nem kell bele.
Keverjük össze alaposan az összes hozzávalóval a húst, és rakjuk egy órára a hűtőbe,hogy össze tudjanak érni az ízek.




Egy teflonos serpenyőbe, vagy grillserpenyőbe tegyünk egy kevés olajat, forrósítsuk fel. A húst osszuk el 4 részre. Vizes kézzel formázzuk gombóccá, majd a két tenyerünk között lapítsuk el. Kicsit nagyobbra csinálju,mint a zsemle mérete, mert sütés közben összeugrik.
Azért sem jó,ha túl vastag, mert akkor nehezen sül át. A húsokat mindkét oldalukon süssük ki.

A hamburger zsemlét vágjuk félbe, aztán pakoljuk meg azzal, amit szeretünk. Nekem most alulra ment egy kis mustár, rá jégsaláta, a húspogácsa, füstölt sajt, paradicsom, uborka, lila hagyma. A tetejére pedig egy kis pikáns ketchup került.
Hát alaposan jól lehetett lakni vele, az biztos. :))

8 megjegyzés:

egycsipet írta...

Ha te csinálod, akkor már nem is lehet gyorséttermi. ;) Nagyon guszta lett!

Szemi írta...

Hát ez igaz! :D Köszi! :)

Bianka írta...

Ez gyilkosság :)))) Fantasztikus

Ditta tortái írta...

Hú-ha,na itt van a reklamált hamburger,de megkívántam,nagyon guszta lett,és így van ,ahogy mondod,nem minden nap eszünk,és néha igein is kell,főleg így ,hogy az egészet Te készíted:-)Imádom!:-)

Szemi írta...

Bianka , :D :D

Ditta, tényleg érdemes otthon megcsinálni! Akkor biztosan olyasmi kerül bele, amit szeretünk. :)

Thrini írta...

Guszta!!! De régen volt nálunk is hambi, valamikor készítek.

Kati írta...

Csak csodálni tudom azokat akik otthon készítenek zsemlet, kenyeret, kiflit, stb., így tényleg egészséges a hamburger is, és itt a képen nagyon ínycsiklandó.

Szemi írta...

Thrini, köszi! :)

Kati, hidd el, nagyon egyszerű dolog a kenyérsütés! Csak egyszer próbáld ki, egy alaprecepttel, és meglátod, hogy többet nem mész üzletbe venni.
Én már sikeresen fertőzöm ezügyben a környezetemet. :))