Tortának azért nem merem nevezni, még ha tortaformája is van. :))
És igen, megint sárgabarack, és megint mandula... Hiába, most ennek van szezonja, ráadásul nagyon szeretjük. Bár azt azért elárulom, hogy egyáltalán nem ilyesmit akartam sütni, csak ez lett belőle. A tervben szereplő sütiben és ebben jóformán csak a tejszínhab közös. :))
Ma volt a házassági évfordulónk, ezért úgy gondoltam, hogy valami kis desszertet azért készítek ez alkalomból. De aztán elutaztunk, és csak délután jöttünk haza, akkor meg fáradt voltam, nem volt kedvem nekiállni sütit csinálni. Kis pihi után viszont csak megettünk volna mégis valami finomságot, így nekiálltam. A napokban írtam le egy receptet a netről (csak tudnám, hogy hová jegyeztem fel??), aminek az alapja sütés nélkül készült, háztartási kekszből. Gondoltam, hogy pont jó lesz, gyorsan elkészül, a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni.
Nekiállok emlékezetből összehozni a dolgokat, erre kiderül, hogy már nincs itthon egy szem keksz sem (milyen viccesen hangzik ez így, nyelvtörőnek sem utolsó... :D ).
Na jó, akkor legyen piskóta alap, csakhogy nem szeretek piskótát sütni, mert általában nagyon rosszul sikerül, pedig már mindenféle módszert kipróbáltam, ez az én bénaságom, ez van..
Viszont most kaptam egy nagyon tuti receptet Mohától, hálám örökké üldözni fogja érte, mivel nagyon egyszerű, csak mindent össze kell kavarni, semmi külön habfelverés meg ilyesmik, és mégis tökéletes piskóta sült ki belőle! :))
Aztán erre jött volna egy karamellréteg, amit szintén elbénáztam, egy nem tudom minek nevezhető massza lett belőle, szóval kuka...
Úgyhogy hagytam a fenébe minden extraságot, és ezt dobtam össze kb. 5 perc alatt. :))
Hozzávalók:
Tészta:
2 egész tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1 csapott kiskanál sütőpor
2 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
Egy kis üvegnyi sárgabaracklekvár
8-10 db sárgabarack
kb. 5 dkb mandula
2-3 dcl tejszín
1 vaníliás cukor
A tojásokat egészben a cukorral együtt jó habosra kevertem mixerrel (pár percig eltartott..), majd hozzáadtam a vizet, olajat, végül a sütőporral elkevert lisztet.
Egy 23 cm átmérőjű tortaforma aljára sütőpapírból kivágtam egy megfelelő méretű kört úgy, hogy csak a forma alján legyen. A masszát beleöntöttem, és a 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöttem.
Rácsra borítva hagytam, hogy kihűljön. Ekkor megkentem baracklekvárral, és kiraktam a szeletekre vágott sárgabarackkal.
A mandulát száraz serpenyőben megpirítottam, nagyrészét rászórtam a barackra. A tejszínt egy vaníliás cukorral habbá vertem, majd rásimítottam. A tetejére szórtam a maradék pirított mandulát, cikkekre vágott barackkal díszítettem, és megszórtam készen kapható vaníliás karamellás cukorral (ami ilyen őrlőben van).
Ennyi, eccerű és naccerű! :))
3 megjegyzés:
Gratulálok, és még nagyon sok boldog házassági évfordulót kívánok.
Nagyon guszta ez a habos finomság.:)
Tudod Szemi sokszor a gyorsan összedobott sütik lesznek a legjobbak! :) A tapasztalat beszél belőlem. :)))
Különben megkésve, had kívánjak boldog házassági évfordulót!
Puszi! :)
Gizi köszönöm! :)
Barbi, neked is köszi! Szinte hihetetlen, hogy már huszonkettediken is túl vagyunk.. :))
Megjegyzés küldése