2010. december 6., hétfő

Diós aprósüti



Lassan kezdem karácsonyra sütögetni az aprósütiket. Ezekben a szárazabb kekszekben az a jó, hogy egy jól záródó dobozban sokáig elállnak. Már persze csak ha olyan jól záródik az a bizonyos doboz, hogy mi sem tudjuk addig kinyitni. Különben menthetetlenül el fog párologni az ünnepekig. :))

Ezt a receptet egy NLC-s topiktársamtól, W.Gizustól kaptam. Egy kicsit változtattam rajta, persze önző céllal, méghozzá azért,hogy én is ehessek belőle. Mert egyébként az eredeti változat is nagyon finom volt!
Lecseréltem benne a finomlisztet teljeskiőrlésűre, és kicsit változtattam az eredeti liszt-dió arányon is. Az enyémbe több dió, és kevesebb liszt került, valamint rendes cukor helyett nyírfacukor.

Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg teljeskiőrlésű liszt
20 dkg őrölt dió
10 dkg xukor /nyírfacukor/
2 dcl joghurt /esetleg tejföl/
2 kiskanál vanília esszencia
1 evőkanál rum

A diót a késes aprítómban a nyírfacukorral együtt ledaráltam. Belekevertem a többi hozzávalót, majd lisztezett deszkán jól formázható tésztát gyúrtam belőle.
Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Az enyém felvett még kb. két maréknyi tönköly finomlisztet. Majd kinyújtottam, és különféle kiszúrókkal formákat szúrtam ki belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsin, 180 °C-on, 15 perc alatt készre sültek. Ilyenkor még puhák, másnapra lesznek kicsit roppanósabbak, omlósabbak.
Porcukrot szintén nyírfacukorból készítettem, és a végén abba forgattam bele.

Megjegyzés: a nyírfacukornak, főleg így darálva, van egy érdekes, hűvös íze. Olyan, mintha nagyon hideg porcukrot ennénk. Ha valakinek ez nem ízlik, ezt ki is hagyhatja, és akár natúr állapotban is fogyaszthatja a diós kekszeket.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Igazán guszták és finomak

Belly írta...

Vettem xukort,szerdán lesz kipróbálva,nagyon kiváncsi vagyok,hogy milyen.

A keksz nagyon tuti.

Szemi írta...

Bianka, köszi!

Belly, remélem,hogy te is olyan elégedett leszel vele,mint én.

trinity írta...

Már 1/4 kg xukor nálam is itt van, de most találtam olcsóbban, onnan rendelek a lányomnak. Neki tőled viszek reciket karácsonyra, már látom:)) Szóval gyakran jövök!
Off: milyen fajta tk. liszt vált be nálad, én olyan nehezen tudok velük gyúrni, valahogy könnyebben szétesik, nem tudom, miért:(
De ezek a diós kekszek szépek, látom már, megoldható a feladat!

trinity írta...

:)) Most néztem-ugyanezt a xukor beszerzési-forrást találtam én is a neten. Ez a legolcsóbb valóban!

Szemi írta...

Trinity, a liszteket általában váltogatom vagy keverem. Most ehhez a dióshoz épp búza grahamlisztet használtam, de gyakran használok teljeskiőrlésű tönkölyt is, vagy ezek keverékét.
Egy kicsit tényleg nehezebben kezelhetőek, szerintem egy picivel több folyadékot igényelnek a tk. lisztek a sütiknél is, éppúgy, ahogy a kenyereknél.
A keksz egyébként másnap, harmadnap sokkal finomabb lesz, mint sütéskor, úgyhogy nem csak érdemes, hanem egyenesen jobb is előre elkészíteni.:)

Ha erről a helyről rendeled a cukrot, akkor okvetlen vedd igénybe a kedvezményt, ami a blogom olvasóinak jár! Az ajándékutalvány mezőbe rendeléskor írd be a szemi 1 -et, és akkor kapsz még 10 % kedvezményt. :))