2010. december 29., szerda

Kati sütije



Hogy miért pont a Katié? Mert kb. 15 éve tőle, a sógornőmtől tanultam ezt a receptet.Bár azóta megtudtam, hogy ennek a krémnek van egy rendes neve is, mégpedig a ganache, azért nálunk ez már csak a Kati sütije marad. Villámgyorsan elkészül, nagyon szeretjük.

Hozzávalók:

Piskóta:
6 tojás
6 kanál cukor
6 kanál rétesliszt
6 kanál víz
csipet só

Krém:

4 dcl tejszín
1 vaníliás cukor
10 dkg jó minőségű étcsoki

Csokimáz a tetejére:

10 dkg étcsoki
1 kanál olaj

A krémet mindig előző nap kell elkezdeni elkészíteni. A tejszínt elkezdjük lassú tűzön melegíteni,hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a feldarabolt csokit is.Forráspontig hevítjük fel, és kevergetve addig melegítjük,amíg a csoki teljesen elolvad benne.
Ekkor kihűtjük, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap egy mixerrel pár perc alatt sűrű krémet keverünk belőle.

A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet , végül a vizet, és jól eldolgozzuk.
A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 °C-on készre sütjük.

Ha kihűlt, rákenjük a krémet, majd megkenjük csokimázzal a tetejét. Nekem most kevés csokim maradt, így csak össze-vissza rácsurgattam a tetejére.

Nagyon finom, könnyű sütit kapunk így, nincs benne vaj, sem sok cukor, csak a tejszín és a csoki.
Nem lehet abbahagyni az evését... :))

Megjegyzés: ez a krém csak étcsokival működik, tejcsokoládéval nem!

Nincsenek megjegyzések: