2010. november 1., hétfő

Karfiol vadas mártásban




Az idén nem túl gyakran került karfiol a tányérunkra. Sajnos nem volt túl jó év erre /sem/. Az üzletben leginkább kicsi, foltos példányokat találtam, abból meg nem igazán volt gusztusom valamit készíteni. Néha a piacon sikerült egy-egy szép fejet venni, sokkal drágábban, mint ahogy az ilyentájt megszokott volt...

Ezt a vadas karfiol receptet Ottisnál láttam meg ,és rá is csodálkoztam,hogy milyen jó ötlet. A vadas szószt nagyon szeretem, és ugye nem kell ahhoz okvetlen húst enni!
Úgyhogy most, amikor sikerült vennem egy szép fej karfiolt, a feléből rántott karfiol készítettem rizzsel , a másik feléből pedig megcsináltam a vadast.

A karfiolt egyszerűen megfőztem sós vízben, de nem túl puhára, kicsit maradjon roppanós.

A vadasmártás pedig a következőképpen készült:

Egy kevés olajon megfuttattam egy fej apróra vágott hagymát és két gerezd fokhagymát. Hozzáadtam 3 répát és 1 zöldséget karikára vágva, valamint egy negyed zellert felkockázva. Kicsit átpirítottam a hagymán, majd felöntöttem 1 dcl vízzel. Fűszereztem sóval, őrölt borssal, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és 2-3 babérlevéllel és egy mokkáskanál mustárral. Lefedve puhára pároltam.

Mikor elkészült,a babérlevelet kiszedtem belőle , és egy botmixerrel pépesítettem. Visszaraktam a tűzre, 2 dcl tejszínnel felengedtem, ,kevés citromlével ízesítettem.
Hagytam 1-2 percig, hogy összeforrjon.

Mikor elkészült, a tányérra rakott karfiolra öntöttem. Köretnek teljeskiőrlésű lisztből készült tésztát ettem hozzá.

6 megjegyzés:

duende írta...

:)) Egy húron pendülünk, ma én is vadast főztem. A klasszikusat. De szoktam én is csak így készíteni, de én sült erdei gombához. A vadas mindenhoygan nagyon finom! :)

Ottis írta...

Örülök, hogy kipróbáltad, és finom volt, szeretettétek?

Bianka írta...

Nagyon izgalmas, finom lehet

Szemi írta...

Ottis,nekem ízlett, férj maradt a rántott karfiolnál. :))

Szemi írta...

Duende, a klasszikus is nagyon finom!

Bianka, fincsi volt.

Thrini írta...

Épp Duendenak írtam az előbb, hogy adott egy ötletet a vadassal.
Ez a karfiolos is nagyon tetszik. :)