2010. szeptember 6., hétfő

Párolt káposzta



Na, ez is egy olyan étel, amit nem tudom,hogy lehet jól lefényképezni... Nem éppen fotogén. :))
Viszont finom, mi nagyon szeretjük. Erre felénk elég kedvelt párosítás a sült hús, knédli és párolt káposzta együttese.
Vepřo,knedlo,zelí, ahogy a csehek mondják... Szerintem nekik ez a nemzeti eledelük.
Nem éppen egy könnyű,nyári étel, az biztos, de most épp ezt ettünk hétvégén. Tehát jöjjön a recept, ahogy én csinálom.

Hozzávalók:

1 kg fehér káposzta
1 dcl olaj
1 ek. cukor
2 ek. ecet
1 ek. köménymag /őrölt/
2 kiskanál só,
1 kiskanál őrölt pirospaprika

A káposztát egy V gyalun vékony szálasra vágom.Van, aki kisebbre reszeli,én viszont nem szeretem,ha a végén csak egy pépes massza marad az egészből.

Egy lábasban felmelegítem az olajat, beleszórom a köménymagot, és hagyom egy kicsit sülni. Ilyenkor a szemek kipattognak, és jól átadják az ízüket az olajnak. Ha valaki nem szereti,hogy evés közben a szemekre harap, akkor használjon őrölt köménymagot.

Ekkor rárakom a káposzta felét, megsózom, paprikázom, és összeforgatom. Pár percig párolom fedő alatt, így kicsit összeesik, ekkor hozzáadom a káposzta másik felét is.
Ízesítem a cukorral, ecettel, kb. 1 dcl vízzel felöntöm, és fedő alatt, lassú tűzön készre párolom.

Gyakran meg kell keverni, mert hamar leég. A fűszerezést mindenki saját ízlése szerint változtathatja.



Nálunk most sült vaddisznóoldalas és knédli körete volt.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

Feather írta...

Szia Szemi! Szeretem a receptjeidet. A párolt káposztánál a köménnyel együtt egy pici cukrot is karamelizálok, arra dobom rá a káposztát. Én így tanultam az édesanyámtól.
Delinke/Feather

Szemi írta...

Szia Feather! :)
Köszi a tippet, már én is hallottam,hogy van,aki így készíti, de még nem próbáltam.