Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. szeptember 6., hétfő
Párolt káposzta
Na, ez is egy olyan étel, amit nem tudom,hogy lehet jól lefényképezni... Nem éppen fotogén. :))
Viszont finom, mi nagyon szeretjük. Erre felénk elég kedvelt párosítás a sült hús, knédli és párolt káposzta együttese.
Vepřo,knedlo,zelí, ahogy a csehek mondják... Szerintem nekik ez a nemzeti eledelük.
Nem éppen egy könnyű,nyári étel, az biztos, de most épp ezt ettünk hétvégén. Tehát jöjjön a recept, ahogy én csinálom.
Hozzávalók:
1 kg fehér káposzta
1 dcl olaj
1 ek. cukor
2 ek. ecet
1 ek. köménymag /őrölt/
2 kiskanál só,
1 kiskanál őrölt pirospaprika
A káposztát egy V gyalun vékony szálasra vágom.Van, aki kisebbre reszeli,én viszont nem szeretem,ha a végén csak egy pépes massza marad az egészből.
Egy lábasban felmelegítem az olajat, beleszórom a köménymagot, és hagyom egy kicsit sülni. Ilyenkor a szemek kipattognak, és jól átadják az ízüket az olajnak. Ha valaki nem szereti,hogy evés közben a szemekre harap, akkor használjon őrölt köménymagot.
Ekkor rárakom a káposzta felét, megsózom, paprikázom, és összeforgatom. Pár percig párolom fedő alatt, így kicsit összeesik, ekkor hozzáadom a káposzta másik felét is.
Ízesítem a cukorral, ecettel, kb. 1 dcl vízzel felöntöm, és fedő alatt, lassú tűzön készre párolom.
Gyakran meg kell keverni, mert hamar leég. A fűszerezést mindenki saját ízlése szerint változtathatja.
Nálunk most sült vaddisznóoldalas és knédli körete volt.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Nagyon finom lehet
Szia Szemi! Szeretem a receptjeidet. A párolt káposztánál a köménnyel együtt egy pici cukrot is karamelizálok, arra dobom rá a káposztát. Én így tanultam az édesanyámtól.
Delinke/Feather
Szia Feather! :)
Köszi a tippet, már én is hallottam,hogy van,aki így készíti, de még nem próbáltam.
Megjegyzés küldése