Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. július 12., hétfő
Rák kelt tésztából
Nemrég egy barátunkat mentünk köszönteni születésnapja alkalmából,aki a rák jegyében született. Mivel tortasütésben nem vagyok olyan jó, úgy gondoltam,hogy a kedvenc alapanyagomból, a kelt tésztából készítek neki valamit.
Azt hamar kitaláltam,hogy jó lenne rákot megformázni, csak nem tudtam,hogyan álljak neki. Ezért gugli barátunk segítségével utánakerestem, hogyan is néznek ki a rákok. :))
Elmentettem több képet, míg végül eldöntöttem, hogy melyik legyen.
Először is készítettem egy sablont. Ennek a segítségével lehet majd a tésztából kivágni a megfelelő formát. Nagyítsuk fel kb. A/4- es méretűre, és rajzoljuk át egy papírra, majd vágjuk ki. A vége itt még egyenes volt, mert csak így fért rá, a formázásnál ezt kigömbölyítettem. Végül az egész az ollóktól a farka végéig 37 cm lett, így pont belefért a legnagyobb tepsimbe.
Tésztának a kedvenc kalácstésztámat használtam, ennek a receptjét IDE kattintva lehet megtalálni.
A formához elég az itt megadott mennyiségnek a fele, tehát 35 dkg liszt. Értelemszerűen a többi hozzávaló is felezödik. A mazsolát kihagytam, viszont belereszeltem 1 nagyobb citrom héját, ettől nagyon finom íze lett.
Elkészíthetjük akár az egész mennyiséget is, és a maradék tésztából csinálhatunk brióst,fonott kalácsot, vagy bármi egyebet.
A receptben megadott módon készítsük el a tésztát, és hagyjuk a duplájára kelni. Tegyünk a gyúródeszkára egy akkora sütőpapírt, mint a tepsink. A megkelt tésztát ezen nyújtsuk ki, majd helyezzük rá a sablont. Egy éles, hegyes kés segítségével vágjuk körbe, vigyázzunk, hogy az alatta lévő papírt ne vágjuk át. Ekkor óvatosan csúsztassuk át a papír segítségével a tepsire, majd kenjük le egy felvert tojással.
A maradék tésztát ismét nyújtsuk ki, most már kicsit vékonyabbra. Egy derelyevágó segítségével vágjunk vékony csíkokat. Ezt keresztben helyezzük a rák hátára, ez fogja szépen kiemelni a lábakat és a farokrészt is. A sablon segítségével vágjunk két olló-formát is, ezeket is tegyük rá, majd végül a fejrészre is tegyünk egy nagyjából csepp-formára igazított tésztát.
Két pici golyót formázva pedig elkészíthetjük a szemeit, hogy ezt még jobban kiemeljük, nyomjunk bele 1-1 szem mazsolát.
Ismét kenjük le az egészet felvert tojással, majd szeletelt mandulával rakjuk ki a csíkokat.
Letakarva pihentessük 20 percig, majd rakjuk 50 °C-ra előmelegített sütőbe. Az aljába egy kis lábasban tehetünk vizet,és a langyos, gőzösített sütőben hagyjuk még 20 percig kelni. Ekkor kapcsoljuk rá a sütőt 180 °C-ra, és kb. 20 perc alatt készre sütjük a tésztát.
Mikor kivettük, rögtön, még forrón kenjük át hideg cukros tejjel, ettől szép fényes lesz.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
hú de jó, nagyon tetszik!
Nagyon jó ötlet és gyönyörű a megvalósítás!
Szép munka, gratula!
Na, de mit szólt az ünnepelt??? :-)
Nagyon klassz lett, gratulálok! Ezt a sablonodat tuti sokan kölcsönveszik majd. :)
Köszi mindenkinek!
Titáti, szerintem tetszett neki! Mindenestre a vengégeknek ízlett, hamar eltüntették! :))
Pixie, csak vigyék a sablont, azért raktam be! :))
Ügyes! Ötletes :-)
Ügyes vagy, olyan szépen megcsináltad!!! :)
Bámulatos szép! Gratulálok!
Igazi, jó, szívből jövő ajándék!
Nézz be hozzám kérlek, ezért a rákért jutalom jár! :-)
Megjegyzés küldése