2010. július 12., hétfő

Rák kelt tésztából



Nemrég egy barátunkat mentünk köszönteni születésnapja alkalmából,aki a rák jegyében született. Mivel tortasütésben nem vagyok olyan jó, úgy gondoltam,hogy a kedvenc alapanyagomból, a kelt tésztából készítek neki valamit.
Azt hamar kitaláltam,hogy jó lenne rákot megformázni, csak nem tudtam,hogyan álljak neki. Ezért gugli barátunk segítségével utánakerestem, hogyan is néznek ki a rákok. :))
Elmentettem több képet, míg végül eldöntöttem, hogy melyik legyen.

Először is készítettem egy sablont. Ennek a segítségével lehet majd a tésztából kivágni a megfelelő formát. Nagyítsuk fel kb. A/4- es méretűre, és rajzoljuk át egy papírra, majd vágjuk ki. A vége itt még egyenes volt, mert csak így fért rá, a formázásnál ezt kigömbölyítettem. Végül az egész az ollóktól a farka végéig 37 cm lett, így pont belefért a legnagyobb tepsimbe.



Tésztának a kedvenc kalácstésztámat használtam, ennek a receptjét IDE kattintva lehet megtalálni.
A formához elég az itt megadott mennyiségnek a fele, tehát 35 dkg liszt. Értelemszerűen a többi hozzávaló is felezödik. A mazsolát kihagytam, viszont belereszeltem 1 nagyobb citrom héját, ettől nagyon finom íze lett.

Elkészíthetjük akár az egész mennyiséget is, és a maradék tésztából csinálhatunk brióst,fonott kalácsot, vagy bármi egyebet.

A receptben megadott módon készítsük el a tésztát, és hagyjuk a duplájára kelni. Tegyünk a gyúródeszkára egy akkora sütőpapírt, mint a tepsink. A megkelt tésztát ezen nyújtsuk ki, majd helyezzük rá a sablont. Egy éles, hegyes kés segítségével vágjuk körbe, vigyázzunk, hogy az alatta lévő papírt ne vágjuk át. Ekkor óvatosan csúsztassuk át a papír segítségével a tepsire, majd kenjük le egy felvert tojással.

A maradék tésztát ismét nyújtsuk ki, most már kicsit vékonyabbra. Egy derelyevágó segítségével vágjunk vékony csíkokat. Ezt keresztben helyezzük a rák hátára, ez fogja szépen kiemelni a lábakat és a farokrészt is. A sablon segítségével vágjunk két olló-formát is, ezeket is tegyük rá, majd végül a fejrészre is tegyünk egy nagyjából csepp-formára igazított tésztát.
Két pici golyót formázva pedig elkészíthetjük a szemeit, hogy ezt még jobban kiemeljük, nyomjunk bele 1-1 szem mazsolát.




Ismét kenjük le az egészet felvert tojással, majd szeletelt mandulával rakjuk ki a csíkokat.

Letakarva pihentessük 20 percig, majd rakjuk 50 °C-ra előmelegített sütőbe. Az aljába egy kis lábasban tehetünk vizet,és a langyos, gőzösített sütőben hagyjuk még 20 percig kelni. Ekkor kapcsoljuk rá a sütőt 180 °C-ra, és kb. 20 perc alatt készre sütjük a tésztát.

Mikor kivettük, rögtön, még forrón kenjük át hideg cukros tejjel, ettől szép fényes lesz.

11 megjegyzés:

Kata írta...

hú de jó, nagyon tetszik!

Moha írta...

Nagyon jó ötlet és gyönyörű a megvalósítás!

Ottis írta...

Szép munka, gratula!

Titáti írta...

Na, de mit szólt az ünnepelt??? :-)

Pixie Pie írta...

Nagyon klassz lett, gratulálok! Ezt a sablonodat tuti sokan kölcsönveszik majd. :)

Szemi írta...

Köszi mindenkinek!

Titáti, szerintem tetszett neki! Mindenestre a vengégeknek ízlett, hamar eltüntették! :))

Pixie, csak vigyék a sablont, azért raktam be! :))

Anazar írta...

Ügyes! Ötletes :-)

Thrini írta...

Ügyes vagy, olyan szépen megcsináltad!!! :)

Chef Viki írta...

Bámulatos szép! Gratulálok!

Nóra írta...

Igazi, jó, szívből jövő ajándék!

Nóra írta...

Nézz be hozzám kérlek, ezért a rákért jutalom jár! :-)