2010. május 24., hétfő

Savanyú zöldbableves



A savanyú leveseket nagyon szeretjük, és ezek közül is nagy kedvenc az, ami zöldbabból készül.Mondjuk így leírva elég furán néz ki, hogy savanyú a leves, ami persze így nem teljesen igaz. Írhattam volna, hogy tejfölös, de az meg nem lett volna igaz, mert ugyan sokan abból készítik, de én inkább a tejszínt kedvelem, és a savanyúságát citromlével adom meg.

Hozzávalók:

0,5 kg sárga hüvelyű zöldbab /fagyasztott is jó/
4 db répa
2 db gyökérzöldség
1 kisebb hagyma
só,babérlevél,
szemes bors,szegfűbors
őrölt pirospaprika
1 citrom
petrezselyemzöld
kevés olaj
1-2 evőkanál liszt
0,5 liter tej
2 dcl tejszín

A zöldséget és a répát karikára vágtam, és a felforrósított olajra dobtam. Hozzáadtam a zöldbabot is, majd 2-3 percig kevergetve átpirítottam. Megszórtam egy kiskanálnyi őrölt pirospaprikával, a tűzről lehúzva átkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepte. Hozzáadtam a hagymát és a fűszereket, majd fedő alatt addig főztem,míg kellően megpuhultak a zöldségek.

Ekkor a tejet és a tejszínt egy tálba öntöttem, és a lisztet csomómentesre kevertem benne. Folytonos keverés közben a forrásban lévő leveshez adtam. Néha megkeverve, 2-3 perc alatt készre főztem.
Ekkor hozzáadtam egy citrom kifacsart levét. Tálaláskor a tányéron megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: a diétás változat nekem úgy készült,hogy a habarásból kihagytam a lisztet, és csak a tejjel+tejszínnel öntöttem fel.
Levesek savanyítására sokan ecetet használnak, szerintem citrommal sokkal finomabb.



4 megjegyzés:

Ottis írta...

Szépek nagyon a képek!És a leves is biztos finom!

Thrini írta...

Én is szeretem a zöldbab levest,de viszonylag ritkán készítek, mert Gyermekem nem rajong érte. Kaprosan nem szoktad készíteni?

Szemi írta...

Úgy még nem próbáltam, mert a kaporért meg az én férjem nem rajong! :))

Hugi írta...

Szia!
ez nagyon jól néz ki, drágám imádja zöldbabos dolgokat. Kipróbáljuk :)