Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. május 12., szerda
Fetás-újhagymás bucik
Az utóbbi időben rengeteget kisérletezek, hogy olyan kenyeret és péksütit süssek, amiben a lehetőség szerint minél több a teljeskiőrlésű liszt. Próbáltam csak abból sütni, de azok elég ehetetlenre sikerültek. Túlságosan tömörek, nehezek lesznek.
Aztán szétnéztem Viki oldalán, ahol mindig rengeteg új ötletet kapok a kenyérsütéssel kapcsolatban. Láttam,hogy ő mostanában együtt használja az öregtésztát és a kovászt. Mivel ezt én még nem próbáltam, tanácsot kértem tőle, és ő nagyon kedvesen, részletesen leírva segített,hogy mit, hogyan csináljak.
Ezúton is nagyon köszönöm neki a segítséget!!!
Este elkészítettem az öregtésztát és a kovászt is, a konkrét sütögetés másnapra maradt.
Lássuk,mi kell a kovászhoz:
20 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 dcl langyos víz
1 teáskanál cukor
1 dkg élesztő
Ezeket fakanállal összekevertem, tetejét liszttel megszórtam,majd letakarva a hűtőbe raktam.
Ekkor következett az öregtészta, szintén teljeskiőrlésű tönkölylisztből.
Hozzávalók:
30 dkg tk. tönkölyliszt
2 dcl langyos víz
0,7 dkg élesztő
1 kiskanál só
0,5 kiskanál cukor
1 evőkanál olaj
Ezekből a kenyérsütőgépben 20 perc alatt tésztát dagasztottam.Mikor elkészült,átraktam egy tálba, és lefedve szintén a hűtőbe került.
Másnap reggel kivettem a kovászt és az öregtésztát is a hűtőből, és hagytam 1 órán át szobahőmérsékleten állni. A kovászt az egészet elhasználtam, az öregtésztából csak elvettem 20 dkg-ot. A többi a hűtőben vár a sorára a következő kenyérsütésig. 1 hétig biztosan eltartható így.
Mivel sima tönkölylisztem nem volt itthon, egy kis cselhez folyamodtam. Fogtam a teljeskiőrlésűt, és szépen átszitáltam. Ami a szitán fennakadt, azt elraktam, jó lesz majd legközelebb, amikor meg épp teljesőrlésű lisztem nem lesz itthon...
Aztán fogtam a kenyérsütőgép üstjét, és elkezdtem belepakolni a hozzávalókat:
35 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt /átszitálva!/
15 dkg BL-80 kenyérliszt
20 dkg öregtészta
kovász
1,5 dcl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál só
késhegynyi aszkorbinsav
A kenyérsűtőgép segítségével 20 perc alatt szép, ruganyos tésztát dagasztottam. Átraktam egy kelesztőtálba, és lefedve 20 percig pihentettem. Ekkor kicsit átgyúrtam, visszaraktam a tálba, és további 60 percig hagytam kelni.
Ekkor ebből is elvettem 20 dkg-ot, és szintén a hűtőbe raktam. Ez is egy módja annak,hogyan legyen mindig öregtésztánk.
Lisztezett deszkára borítottam, és 12 részre osztottam. A felét megtöltöttem a fetás krémmel, a másik felét töltetlenül hagytam.
A fetás töltelékhez összekevertem kb. 15 dkg fetasajtot 3 evőkanál tejföllel.Csipetnyi frissen őrölt borsot adtam hozzá. Sózni nem kell, mert a fetasajt elég sós.
A tésztadarabokat négyszög alakúra nyújtottam, rákentem a fetás krémet, és megszórtam felkarikázott zöldhagymával. A képen látható módon visszahajtottam a 4 sarkát, és feltekertem. /A formázásnak ezt a módját szintén Vikinél találtam, és nagyon bevált!Szép,formás bucikat tudtam így készíteni./
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, és letakarva 60 percig hagytam pihenni. Ekkor langyos vízzel lespricceltem a bucik tetejét és megszórtam különböző magvakkal.
A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra, az aljába egy kis edényben vizet raktam, hogy gőz képződjön. Légkeveréssel kb. 20 perc alatt készre sültek. Mikor kivettem a sütőből, még forrón lespricceltem őket hideg vízzel.
A kimaradt, 6 darab tésztából töltetlen péksütit csináltam. Ezeket először gömbölyítettem, és letakarva hagytam 20 percig pihenni,hogy a sikérszálak megnyúljanak, és a tészta jól formázató legyen. Ekkor megformáztam, a vágott felét alulra fordítva jól lisztezett deszkán, letakarva, további 40 percig hagytam pihenni. Majd sütőpapírral bélelt tepsire raktam,most már a vágott felével felfelé. Tetejét kicsit bevizeztem, és megszórtam szezámmaggal. Ekkor mehettek is a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.
Ennek a formázásában segítséget nyújt egy videó, amit IDE kattintva meg lehet nézni. Még régebben bukkantam rá Limaránál, azóta is előszeretettel készítem ezt a formát.
Nagyon finom péksüti lett belőle, a képen is látható,hogy milyen puha, foszlós volt a belseje. Pedig elég sok teljesőrlésű liszt is került bele, így egészséges is!
Címkék:
fetasajt,
Kenyerek és péksutik,
kovász,
öregtészta,
reformkonyha,
tönkölyliszt
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Szemi! Ez csuda jó lett. Nagyon-nagyon ügyes vagy. S ahogy végigolvastam a receptet, ebben már tényleg alíg van kenyérliszt. (Először én is nagyon tartottam a sok tk-s liszttől, de nem kell félni tőle.) Gyönyörüek lettek.
Szemi! Megnéztem a videót is a formázásról. Fantasztikus. S olyan érdekes dolgot fedeztem fel, amit én is ugyanígy csinálok egy ideje. A kenyeret, bucikat amikor kelesztem nem ruhával takarom le, és nem sütőzacsiba teszem, hanem kitaláltam rá egy spéci óriás zacskót és abba húzom bele. Ennek az anyaga ugyanaz, mint, amit itt a videón láttam - takaró. Jaj de jó ! Köszönöm, hogy elvezettél a videóig:))
Viki,köszi! :)
Nagyon guszták.
Én még mindig nem tudtam kipróbálni sem az öregtésztát, sem a kovászt.:(
Megjegyzés küldése