Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. április 14., szerda
Citrommázas diós csiga
Mivel a fagyasztómban még mindig sok a dió, az utóbbi időben elég gyakran csinálok diós sütiket. A múlt héten került sorra ez a kelt tésztából készült diós csiga, aminek a receptjét még régebben mentettem el Limara oldaláról. Nagyon finom lett, az egyszerű diós kalácsot a citrommáz tette különlegessé. Mivel elég nagy adag lett belőle, nem fogyott el egy nap alatt, de legalább kitapasztaltam,hogy még pár nap után is finom,puha maradt a tésztája.
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2 dcl langyos tej
2 db tojás
2 evőkanál burgonyapehely /elhagyható/
7 dkg cukor
7 dkg olvasztott vaj
1 vaníliiás cukor
1/2 teáskanál sütőpor
csipetnyi aszkorbinsav /elhagyható/
1 tojás a kenésre
Töltelék:
25 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
pici fahéj
5 dkg olvaszotott vaj
Máz:
12 dkg porcukor
2 citrom leve
A tésztát alapossan dagasszuk ki, és hagyjuk a duplájára kelni. Ha kézzel dagasztunk, akkor először az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy kevés cukorral.
Én ehhez ismét a kenyérsütőgép dagasztóprogramját használtam. Ebbe csak mindent belepakoltam, bekapcsoltam, és 1,5 óra múlva egy gyönyörűen megkelt tésztát vettem ki belőle.
Közben elkészítettem a tölteléket: a diót elkevertem a porcukorral, fahéjjal és a citromhéjjal.
A tésztát vékonyra nyújtottam, megkentem az olvaszott vajjal és rászórtam a cukrozott diót.
A vajból csepegtettem a dió tetejére is. Majd elkezdtem a tésztát feltekerni a két szélesebb részéről. Minden tekerésnél a tésztát megkentem olvasztott vajjal, egész addig,míg középen összeértek.
Ekkor kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre vágtam, és sütőpapírral bélelt tepsire raktam. Letakarva 15 percig pihentettem, majd 1 felvert tojással a tetejét is, és körben is lekentem.
175 °C-ra előmelegített sütőbe toltam, és 12-15 perc alatt készre sütöttem.
Amíg sültek, elkészítettem a citrommázat. A kifacsart citromléből és a porcukorból jól csurgatható mázat készítettem. A sütőből kivéve még forrón lekentem őket egy ecset segítségével.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Ez gyönyörű!Jó ötlet a citrommáz, ki fogom próbálni.
Nagyon guszták!
Nagyon guszta!!! Micsoda jó ötlet ez a citrommáz, még soha nem hallottam, de kifogom próbálni.:)
Szerintem nagyon finom lesz a citrommáztól, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Uramanyám, ez nagyon jól néz ki! Imádom a dióóóóóót!:)
Megjegyzés küldése