2010. április 13., kedd

Tönkölylisztes pogácsa




Ezt a pogácsa receptet egy ismerősömtől kaptam. Tulajdonképpen nincs benne semmi extra,egyszerű hozzávalókból készül. Amitől mégis különleges, és egyben nagyon egészséges is, az a teljeskiőrlésű tönkölyliszt.
Gyorsan elkészül, finom, egészséges - mi kell még?

Hozzávalók:

50 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
50 dkg vaj
5 dkg élesztő
3 tojás sárgája
2-3 kávéskanál só /tengeri/
3 evőkanál tejföl

1 egész tojás felverve,amivel lekenjük

A tetejére én diót raktam , ezzel szerintem tökéletes, nagyon jól illik a dió íze a tönkölyliszthez.
De tehetünk rá tökmagot vagy napraforgómagot is.

A lisztet tegyük egy nagyobb tálba, nagylyukú reszelő reszeljük bele a vajat. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a sót, tejfölt. Az élesztőt csak morzsoljuk bele, nem kell külön felfuttatni.

Gyúrjuk össze az egészet, nem kell keleszteni sem,mindjárt kinyújthatjuk. Szagassunk belőle pogácsákat, a tetejét kenjük le egy felvert tojással, és rakjuk rá a diót.
Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 30 percig letakarva hagyjuk pihenni. Közben a sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.
A pogácsákat kb. 20 perc alatt süssük készre. Figyeljük nagyon, mikor éppen kezd színe lenni, ki is vehetjük. Ne süssük nagyon barnára, mert akkor kiszárad.


3 megjegyzés:

Liza írta...

Nagyon gusztusosak a pogácsák, jó ötlet a dió a tetejére!!!

Névtelen írta...

Nagyon gusztusosak a péksütemények, és az egész blog igényes, szeretek nézelődni benne, gratulálok hozzá.
A sütővaj az rendes vaj vagy valami különleges,kifejezetten sütésre való, esetleg olcsóbb, mint a normál vaj?
Köszi a választ.

Szemi írta...

Köszönöm, kedves vagy.
Nagyon örülök, hogy találsz az oldalamon kedvedre való dolgokat.

A sötővajat tulajdonképpen a margarinra értem. Például az a tipusú Rama, ami nem kenyérre való, hanem direkt sütéshez.