Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2011. április 2., szombat
Duplán citromos kelt kalács
Ezzel a kaláccsal nyugodtan nevezhetnék a "ronda, de finom" kategóriában. Tegnap sütöttem, és még gondolkodtam is, hogy egyáltalán felrakjam-e? Mert nagyon nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. A receptet Jade oldalán találtam még tavaly, azóta készültem megcsinálni. Nála eszméletlen szépen nézett ki. Nem tudom,mit ronthattam el rajta, talán túl sokáig kelt a tészta, és túl lágy lett, mindenesetre nem álltak meg olyan szépen a szeletek, mint neki, hanem összecsúsztak. :((
Végül úgy döntöttem, hogy mégis megmutatom, két okból is. Egyrészt Jadenál meg lehet nézni, hogy pontosan hogyan is kéne ennek a kalácsnak kinéznie. :)
Másrészt viszont annyira finom volt, hogy az íze bőven feledtette a kinézetét. :))
Már azt is kitaláltam,hogy legközelebb /mert az tuti, hogy még fogok ilyet csinálni, nagyon finom!/ nem ilyen lapokat fogok vágni belőle, hanem feltekerem mint a piskótatekercset, felkarikázom, és úgy sütöm ki. Persze a kinézete már totál más lesz, mint az eredetinek, de a lényeg, az íz, az megmarad. :))
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
1,5 dcl tej
5 dkg cukor
2 teáskanál porélesztő
1/4 teáskanál só
6 dkg vaj
2 tojás
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 teáskanál vaníliakivonat
A citromkrémhez:
10 dkg cukor
3 nagy citrom lereszelt héja
2 evőkanál citromlé
6 dkg vaj
A mázhoz:
8 dkg krémsajt
4 dkg porcukor
1 evőkanál tej
1 evőkanál citromlé
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe raktam, majd a dagasztóprogram segítségével bedagasztottam, és benne is hagytam megkelni.
Amíg a tészta kelt, elkészítettem a citromkrémet. A lereszelt citromhéjat ,citromlevet, cukrot, vajat jól kikevertem.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kinyújtottam, kb. 45x35 cm-re, és rákentem a citromos krémet. Vízszintesen 4 egyenlő részre vágtam, majd egy-egy csíkot egymásra helyeztem, és ezeket 5-5 egyforma részre vágtam.
Egy 13 x 23 cm-es püspökkenyér formát kivajaztam, és megdöntve kettesével beleraktam a tésztakockákat.
Nekem itt csúszott be a hiba a projektbe, ugyanis a tészta nem állt meg, hanem lecsúszott...
De Jadenál látni, hogy neki nagyon szépen megmaradtak állva a lapok.
Letakarva újra a duplájára kelesztjük a tésztát, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A vége felé már olyan ínycsiklandozó illatok jöttek a sütőből, hogy ihaj! :)
Nem így kéne kinéznie, de nekem ilyen lett. Ez az elrettentő példa:
:))
A sütőből kivéve 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük. Végül még melegen megkenjük a közben összekevert mázzal.
Nagyon finom, foszlós tészta, intenzív citromos íz jellemzi ezt a kalácsot. Citromot kedvelőknek kötelező kipróbálni! :))
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
20 megjegyzés:
Megnéztem Jade-nál is...hmmm...nem is tudom,szerintem mindkettőtöké űber guszta:)Talán a tiéd jobban bejön nekem :)))
Niki, köszönöm, igazán kedves vagy! :)
Én még akkor elkészítettem a sütit, amikor megjelent a Kifőztükben. Mondjuk nekem nagyobb a formám, ezért 50 dkg lisztből sütöttem, de a folyadék mennyiségét megtartottam. Valószínűleg a Judit által használt lisztnek más a minősége, mint a mienknek, az több folyadékot vett fel.
Ha gondolod, fent van a blogomon, megnézheted.
Viszont szerintem abszolút nem probléma a kinézete, új dizájnja lett:))
És osztozom a süti iránti lelkesedésedben, nálunk is expressz gyorsasággal tűnt el!
A formán is sokat vacilláltam, mert nekem van egy nagyobb, és egy picivel kisebb, mint amit Jade írt. Végül a kisebbe raktam, mégis összecsúszott,:))
Talán tényleg a liszt minősége más... De egyébként meg nem vált a hátrányára, hogy ilyen lágy volt, mert nagyon finom puha maradt sütés után is. :)
Mindjárt megnézem a tiédet is. :)
Hű, de bitangul néz ki! Imádom a citromos dolgokat. Ki fogom próbálni! ügyes vagy!!!
Hát nekem nagyon tetszik és szívesen meg is kóstolnám!:)
Illeskrisz, Liza, köszönöm! :)
Nekem se lenne vele semmi gondom, szívesen megkóstolnám.(különben még annak idején láttam egy blogba, de neki aztán fergeteges rondára sikerült)
Szerintem szép lett!Én biztosan kérnék egy szeletet, ha megkínálnál vele.:-)Szeretem a citromos dolgokat.
Gizi, Nelli, köszi. Akkor küldök egy kis virtuális kóstolót. Kapcs.ford. ! :))
Ez messze van a rondától, inkább kissé rusztikus. Én is már háromszor megcsináltam (az első lett a legszebb) és nagyon-nagyon finom !
ÁÁÁÁ ez isteni lehet
Így van, új dizájn, és úgyis az íz a fontos! Én pl. csukott szemmel is ügyesen tudok enni :-)
Abszolút bevállalnék belőle 1-2 szeletet!!!
Judit, hát jó, nevezzük rusztikusnak! :))
Bianka, tényleg az.
Chef Viki, szerintem is az íz a lényeg, végül ezért is raktam fel. :)
Egyébként az előbb volt itt a barátnőm, akinek tegnap kellett volna jönni, így most kínáltam meg vele. Ahhoz képest,hogy péntek este sütöttem, még most vasárnap is nagyon finom! :)
Nekem kimondottan tetszik a kalacs gondor frizuraja, legkozelebb direkt ilyenre tervezem! Orulok, hogy izlett!
A liszttol valoban nagyon fugg a teszta, ha otthoni recepteket keszitek, altalaban 0,5 - 1 dl tejjel tobbet vesz fel az itteni liszt. Azt hiszem javitani fogom a receptnel a megadott mennyiseget.
Mindenkeppen gyonyoru lett!!!
Jade, az vigasztalt, hog bár összecsúszott a tészta, mert túl lágy volt, viszont valószinüleg ettől volt utána olyan légiesen könnyű a tésztája.
Úgyhogy minden rosszban van valami jó is! :)
Szerintem csodaszép! :)
Biztosan kipróbálom a tej, tojásmentes változatát.
Köszönöm Mónika. :)
Esetleg kipróbálhatod bele a zabtejet vagy rizstejet a tehéntej helyett.
Elkészült a kalács:
http://www.facebook.com/album.php?fbid=123609401046512&id=117858484954937&aid=25086
Nagyon finom volt. Mindenkinek ajánlom.
Köszönöm a receptet!!!
Mónika, igazán örülök, hogy ízlett! :)
Megjegyzés küldése