Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2011. április 8., péntek
Medvehagymás, grahamlisztes zsemlék
Végre!!! Végre nekem is van medvehagymám! :)) Tavaly csak nézegettem a sok medvehagymás receptet a neten, de nem sikerült hozzájutnom. Az idén egy nagyon kedves ismerősömtől egy egész nagy doboznyit kaptam. Úgyhogy most mindenbe medvehagyma kerül, ami pedig nem fogy el így frissen, az pedig tartósítva lesz.
Elsőnek zsemléket készítettem vele, és hogy az egészségnek is megadjuk ami jár, a liszt egy részét grahamlisztre cseréltem. Egyébként a medvehagyma is nagyon sok mindenre jótékony hatással van, vérnyomás- és vérzsírcsökkentő, ezenkívül immunerősítő is. Bővebben erről például itt is lehet olvasni.
Hozzávalók a zsemléhez:
25 dkg graham búzaliszt
40 dkg kenyérliszt BL-80
1,25 dcl natúr fehér joghurt
2,25 dcl víz
4 dkg élesztő
2 evőkanál olivaolaj
5 dkg olvasztott vaj
3 teáskanál só
1 teáskanál barna cukor
1 kis csokor medvehagyma
A hozzávalókból a kenyérsütőgép segítségével tésztát dagasztottam. A dagasztás vége felé adtam hozzá az apróra vágott medvehagymát. Kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztettem, majd 12 egyforma darabra vágtam. Zsemléket formáztam, és sütőpapírral bélelt tepsire raktam.
Letakarva 60 percig hagytam pihenni. Közben a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra.
Mielőtt beraktam volna a zsemléket, a tetejüket lespricceltem vízzel, és megszórtam szezámmaggal.
Mikor beraktam a tepsit a sütőbe, még 5 prcig hagytam a 200 °C-ot, majd lecsökkentettem 180 °C-ra, és bekapcsoltam a légkeverést.
Kb. 20 perc alatt sültek készre. De ezt az illatokból egyébként is érzeni fogjuk. :))
Vacsorára fetasajtot, házikolbászt és friss medvehagymát ettünk hozzá. Isteni volt!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Jaj de gyönyörűek! Vinném a receptet, ha szabad! Valószínűleg tönkölyliszttel csinálom, azzal is jó ugye?
Hú,de jól néz ki!És még egészséges is!Ezt ki kell próbáljam,csak kapjak medvehagymát!
Barbi köszi,és biztosan müködik tönköllyel is. :)
Borga, ez most tényleg a "egészséges és finom" kategória. :)
Nagyon csinik! :)
Gyönyörűek!
Szemirámisz! Én már érzem az illatát!
Thrini, Judith, köszi!
Barbette, megsütötted? :)
Mmm, finom lehet! Ráadásul Graham...
(Irigy szmájli... :D)
Gyönyörűek, és az első képen a tányér, ahogy van mindennel rajta jöhet :)
Szemi ezek gyönyörűek!
Mi is most medvehagymát eszünk medvehagymával :)
Bianka, küldöm! :)
Nikkancs, hát ki kell használni ezt a rövid időszakot, amíg beszerezhető. :))
Megjegyzés küldése