2010. december 3., péntek

Sütőporos pogácsa



Általában élesztős pogácsát szoktam sütni, de most nem volt itthon élesztőm. Kint pedig olyan hideg, lucskos idő volt, hogy nem volt kedvem egy kocka élesztőért bemenni a faluba.
Az egyik főzős topikon kértem segítséget recept ügyben. Többfélét is ajánlottak, én ezt választottam közülük. Egy keveset változtattam az eredeti recepten, adtam hozzá tk. lisztet, és egy kicsit több tejfölt is. Gyorsan elkészült és finom lett.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
5 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg vaj
1/4 csomag sütőpor
2 csapott teáskanál só
7 dkg reszelt sajt
4 kanál tejföl

A tetejére:

1 tojás
3 dkg reszelt sajt
szezámmag

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrtam, majd lisztezett deszkán kb. 1,5 ujjnyi vastagságúra nyújtottam. A tetejét megkentem a felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és reszelt sajttal, majd a 180 °C-ra előmelgített sütőbe toltam. Kb. 20 perc alatt készre sült.
Ebből az adagból 45 db kisebb méretű pogácsa lett.

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finomak és szépek lettek

Gabriella írta...

Tényleg jól néznke ki. Már én is régóta gondolkozom a sütöporos pogin. Nekem föleg idöhiány miatt lenne jó, de sose mertem belekezdeni.

Mi egyébként a véleményed? Ha a két pogácsa között választanod kellene?

Szemi írta...

Bianka , köszi!

Gabriella, szerintem finom lett. Ettem már élesztőset is, ami nem ízlett.
Az állaga nem annyira puha, inkább szárazabb, omlósabb. Vigyázni kell, hogy ne legyen túlsütve, mert akkor nagyon kiszárad.
Az biztos, hogy időhiány esetén tökéletes.

Gabriella írta...

Köszi, kifogom próbálni.

Névtelen írta...

Mindenek elott, IMADOM A RECETJEIDET!!! A joizu hozzafuzeseidet is. Millio koszonet!
Viszont ennel a recetnel egy kicsit zavart lettem.
Azt hittem, hogy csak az amerikai magyarok hasznaljak a "mangolt" (MAgyar-aNGOL).
Azt irod: "Az egyik főzős topikon kértem segítséget recept ügyben." Mi az a "topik" ??
Amgol szo? Ha igen akkor "topic" kellene hogy legyen. Magyarul hasznalhatnank "tere-fere oldalt" vagy "beszegetos oldal" vagy "fejezet" vagy "tema" stb... Bocsass meg nekem! Oreg asszony vagyok es reges regen az alltalanos iskolaban azt tanititta az egyik tanarom, hogy amire csak tudunk, hasznaljunk magyar szavakat. A magyar nyelv olyan gazdag! Tudom! A technika mai fejlodesevel ez nem konnyu, de pontosan a "nem konnyu" dolgoknak van igazi erteke. Te orzod es tovabb adod ezeket a csodalatos recepteket es ezert NAGYON-NAGYON buszke vagyok rad! A halamat kuldom az univerzumon (es a halon) at. Az Isten aldjon meg erte! Sutom a receptjeidet es elvezem a "csipet so"-kat, a "cspott kanal"-akat es a tobbit ami izesseteszi a receptet nem csk a sutemenyt. Koszi - koszi- koszi!!!
Marta

Szemi írta...

Kedves Márta! Ilyen kedves bejegyzést még sosem kaptam, köszönet érte!:) Teljesen meghatódtam, nagyon örülök,és hogy tetszenek a receptek. Egyébként a Felvidéken élek... :))

A topik szót azért használom, mert a Nők Lapja újságnak van egy internetes fóruma, a Nők Lapja Café /NLC/. Az itteni különböző beszélgetős oldalakat nevezik topiknak. Ott egyszer topic-ot írtam, akkor azt helytelenítették. Szóval most tényleg nem tudom, melyik változat lenne a helyes.:))

Mindenesetre nagyon köszönöm a hozzászólásodat!
Nagyon boldog karácsonyi ünnepeket kívánok neked! :)