2010. december 5., vasárnap

Mákos keksz reformosan



A receptet a napokban találtam Biankánál, és mivel mák van benne, rötön rá is cuppantam. :))
Egyébként is terveztem valami gyors kekszet sütni, amit tea vagy kávé mellé lehet majszolgatni.
A hozzávalók tualjdonképpen ugyanazok, mint az eredeti receptben vannak, csak én egy kicsit reformosítottam, így cukorbetegek és diétázók is bátrabban fogyaszthatják.

Hozzávalók:

5 dkg őrölt mák
1 tojás
10 dkg xukor /nyírfacukor/
2 kiskanál vanília esszencia
1 mokkáskanál fahéj
2 evőkanál kakaó
10 dkg graham búzaliszt
1 kiskanál sütőpor.

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Míg melegszik, elkészítjük a tésztát. Egy tálban keverjük öszze a száraz hozzávalókat, egy másikban pedig keverjük habosra az egész tojást a xukorral.
Majd a száraz részt vegyítsük össze a cukros tojással. Kicsit morzsalékos lesz a tészta, de nem baj. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat a tésztából, rakjuk a tepsire. Majd egy vízbe mártogatott villa hátlapjával kicsit nyomogassuk le. Így korong alakúak lesznek, és a tetejük is kicsit mintázódik a villa fogaitól.
Rakjuk az előmelegített sütőbe, majd 10-12 perc alatt süssük készre. Szórjuk meg vaníliás porcukorral. Nekem ebből az adagból 20 darab keksz jött ki.

Megjegyzés: vaníliás cukrot úgy csinálok, hogy pár vaníliarudat állítok egy doboz nyírfacukorba. Ez idővel átveszi a finom vanília illatot. Ha porcukorra van szükségem, akkor a késes aprítómmal porrá őrlöm. Erre a célra használhatunk kávédarálót is.


4 megjegyzés:

Nelli írta...

Ez is fincsi adventi süti.:-)

Bianka írta...

Juj de jóóóó :)
És ízlett?

Szemi írta...

Nelli, így van, már elindult az aprósütik gyártása. Ezeket valahogy jobban kívánjuk,mint a nagyon krémeseket. Persze azt is szeretjük, és néha jól is esik, de a mindennapokra ezek a szárazabb kekszek jönnek be inkább.

Bianka, igen, nagyon fini volt. Már írtam többször is, hogy férj nagyon szereti a mákos és diós dolgokat, úgyhogy neki minden ilyen jöhet. :))

egycsipet írta...

Nagyon szépek lettek, szívesen megkóstolnám! :)