2010. december 2., csütörtök

Karácsonyi almás rétes



Hogy mitől lett karácsonyi ez az egyszerű almás rétes ? Attól, hogy az alma alá kellett valami száraz anyag, ami felszívja a levét, és én erre a maradék mézeskalácsot használtam el.
A múlt héten elég sok mézest sütöttem,és hát akadt köztük pár félresikerült darab is. Ezeket radiátorra téve kicsit kiszárítottam, és a késes aprítógép segítségével megőröltem. A finom, fűszeres, mézeskalácsos íz nagyon illett az almához.

Hozzávalók:

4 db réteslap
8 db közepes alma
18 dkg mézeskalács megdarálva
2 vaníliás cukor
fahéj ízlés szerint
2 dcl tejföl
1 tojás
kevés olvasztott vaj vagy olaj
0,5 citrom leve

1 felvert tojás a kenéshez



A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Amíg felforrósodik, addig összeállíthatjuk a réteseket. Az almákat reszeljük le ,de nem a legkisebbre, hanem a káposztareszelőn. Én szeretem,ha sütés után is érezni lehet az almát textúráját. De ha valaki pépesen szereti, reszelje apróbbra. Csurgassuk rá a fél citrom levét, hogy ne barnuljon meg.

A tejfölben keverjük el az egyik vaníliás cukrot. Terítsük ki az egyik réteslapot, kenjük meg a cukros tejföl felével, és tegyük rá a másik lapot. Olvasztott vajjal vagy olajjal kenjük meg alaposan, majd szórjuk rá az őrölt mézeskalács felét. Erre jön az alma fele, és megszórjuk fél zacskó vaníliás cukorral, majd ízlés szerint fahéjjal.

A réteslapok két szélét kicsit visszahajtjuk, majd óvatosan feltekerjük, és átrakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Ugyanígy elkészítjük a másik rétest is. Mindkettő tetejét lekenjük tojással, majd az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ha langyosra hűlt, tetejét szórjuk meg vaníliás porcukorral, és már tálalhatjuk is!

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Csorog a nyálam