2010. szeptember 20., hétfő

A legtutibb kifli :)



A napokban sikerült megsütnöm életem legfinomabb kiflijét. Kívül ropogós, belül foszlós, szóval tényleg olyan lett, amilyennek egy kiflinek lennie kell!
Pedig úgy indult, hogy nem tudtam, mi lesz belőle. A számítógépem éppen rossz volt, persze rajta található az összes receptem. Ezért fejből dobtam össze a hozzávalókat, vagy sikerül, vagy nem alapon.
Nem is készült sok kép, azok sem éppen beállítottak, csak úgy a tepsin csináltam gyorsan egy-két fotót. Most fázisképeket sem csináltam, bár tulajdonképpen elég egyszerű,úgyhogy nagy szükség nincs is rá. Rohanásban voltam, nem nagyon értem rá vele foglalkozni.

Hozzávalók:

70 dkg Bl-80 liszt
4 dkg élesztő
2 dcl langyos tej
2 dcl langyos víz
5 dkg puha vaj
2 evőkanál olaj
3 evőkanál burgonyapehely
3 teáskanál só
1 teáskanál cukor

A tetejére ízlés szerint szezámmag, köménymag, stb.




A hozzávalókat beraktam a kenyérsütőgép üstjébe, és bekapcsoltam a dagasztóprogramot. Ez másfél óra alatt szépen bedagasztotta, és meg is kelt benne a tészta.

Akinek nincs gépe, kézzel is bedagaszthatja, a lényeg, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta. Ebben az esetben rakjuk egy kelesztőtálba, és kb. 1 órát hagyjuk, hogy szépen megkeljen.

Mikor megkelt, a tésztát egy lisztezett deszkára borítottam, és kör alakúra nyújtottam, kb. 45 cm átmérőjű volt. Egy éles késsel 16 egyforma cikkre vágtam. Majd a szélesebb végétől kezdve mindegyiket szépen feltekertem, és egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam.




Egy konyharuhával letakarva további 60 percet hagytam pihenni a kifliket. A sütőt közben előmelegítettem 200 °C-ra. A kifliket lespricceltem langyos vízzel, megszórtam a magvakkal, nagyszemű sóval. A tepsit a sütőbe toltam, és egy pohár vizet löttyintettem a sütő aljába. Az ajtót gyorsan becsuktam, így gőz keletkezett.

Kb. 20-25 perc alatt sültek meg ilyen szép pirosra. Ekkor kivettem a sütőből, hideg vízzel lespricceltem őket, és rácsra téve hagytam,hogy kihűljenek.


18 megjegyzés:

Nelli írta...

De tudnék egyet most enni a kávémhoz!:-)

Elif írta...

Szuperjól néznek ki! Az ilyen sitty-sutty összedobálásból sülnek ki általában a legjobb dolgok. :) Üdv: Elif

Bianka írta...

Nagyon szépek lettek

Szemi írta...

Nelli, nyiss ablakot, küldök egyet fényposátval! :))

Elif, tényleg ezek szoktak a legjobbak lenni.Csak sokszor nem jegyeztem meg, hogy mit is raktam bele. Szerencsére most előrelátó voltam, és felírtam a pontos mennyiségeket.

Bianka, köszi!

Ms. Poppy írta...

Gyönyörű, foszlós a belseje. Azt hiszem, én a gyomorfájást is megkockáztattam volna, hogy még melegen megkóstolhassam. Kívül- belül ellenállhatatlan! Oda meg vissza vagyok a kelt tésztákért.:P

Szemi írta...

Ms.Poppy, köszi! Én is ugyanígy vagyok vele! :))

Névtelen írta...

Milyen szépek! A bélzete valami gyönyörű!Ez igen! Gratulálok!

Szemi írta...

Köszönöm!

egycsipet írta...

Csodaszépek lettek! :))

Ciripbogár írta...

klasszak lettek, hmmmm...!Néha úgy látszik jót is tesz egy kis művészi könnyedség...

Gizi írta...

Gyönyörűek a kiflijeid, ma szerettem volna megsütni, csak közbejött valami így elnapoltam.:)

Holnap megsütöm a boci tarka süteményt, mert nem hagy nyugton, hogy most milyen lesz. Nagyon várom a képet a tiedről, de biztosan sikerülni fog.

Beastie írta...

ezzel kezdem a blog barátkozást :) köszi a receptet.

Szemi írta...

Ciripbogár, köszi!

Gizi, majd bepótolod! :)) Elkülddtem a képeket.

Beastie, szivesen. Remélem, tetszeni fog. :))

Memi írta...

Meseszépek :-) Próbáltad már teljes kiőrlésű tönkölyből, neki merjek állni?

Szemi írta...

Köszi! Abból még nem próbáltam. Biztos finom lesz, de nem ilyen... Hiába, a teljesőrlésű liszt azért másképp viselkedik... :))

Névtelen írta...

csináltam ilyet és nagyon finom lett.ILDIKO

Szemi írta...

Ildikó, örülök,hogy ízlett.

Barbi konyhája írta...

Bizony nekem is jól jött volna a tejszínhabos tejeskávémhoz!! Nálunk a BL 80-as liszt olyan ritka mint a fehér holló, pedig jó, próbáltam!
Csodaszépek a kiflik!! :)