2010. július 23., péntek

Vaníliakrémes torta



Ez a torta nem az a torta. Másikat akartam. Másmilyet. Aztán ez lett belőle.
Mindig megfogadom,hogy többet nem sütök tortát, nem az én műfajom. Nincs hozzá türelmem. Nincs hozzá érzékem. De azért ilyen jelesebb alkalmakkor mindig nekidurálom magam. Aztán miután 6 órán keresztül kínlódok a 100 °C-os konyhában, akkor megint megfogadom,hogy soha többet... Na, ebből is látszik,hogy még következetes sem vagyok. :))

Ez most épp oroszkrémtortának indult. Mivel az egyik ünnepelt /a másik én vagyok :)) / imádja a vaníliás krémeket. Na, az oroszkrém kellően vaníliás, meg tejszínes, hajrá, gyerünk neki. Vaníliám is van egy halom, Szepykének köszönhetően .
Mi is kell még? Ja, a recept. Akkor nézzük a netet. Találtam is egy csomót, az egyik szimpatikusat kiválasztottam.
A tésztája sikerült, ezen kellően meg is illetődtem, ugyanis máskor mindig lapos lesz a piskótám. Ezen felbuzdulva új lendületet kaptam, és nekiálltam a krémnek.

A tojássárgáját kellett vízfürdőben kikeverni a vaníliás tejjel. Nagyon szépen indult, aztán 1 perc alatt tojásrántotta lett belőle . Bár csak a vaníliát sajnáltam, de ekkor már éreztem,hogy talán mégsem kellett volna nekem tortát sütni.

Sebaj, jöjjön egy másik krém. Amíg hűlt az alap, felvertem habnak 3 tejszínt. Amiből nem hab lett mégsem, hanem inkább túró. Ekkor már határozottan azt éreztem, hogy tényleg soha többet! Minden normális ember a cukrászdában rendel ilyenkor egy szép tortát, miért kell nekem a kemencévé forrósodott konyhában kínlódni?

De mivel már megvolt a piskóta, valamivel csak meg kellett tölteni. Akkor szépen megcsináltam egy krémet, amit anyukám rak mindig a vaníliás sütijébe. Na, ezzel kellett volna kezdeni. 5 perc alatt kész, és még finom is.

Szerencsére a másik ünnepelt későn ért haza , így volt ideje a tortának összeállni, és szépen lehetett szeletelni.
Szóval ha valaki úgy érzi, hogy szeretne egy nagyon egyszerű vaníliás tortát csinálni, ez a recept neki szól.

Hozzávalók:

Tészta:

6 tojás
20 dkg kristálycukor
12 dkg olvasztott vaj
18 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
1 citrom leve és reszelt héja
csipet só

A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citromlevet és reszelt héját valamint a langyos,olvasztott vajat. Jól elkeverjük, majd jöhet a sütőporral elkevert liszt, és végül óvatosan hozzáadjuk a csipet sóval keményre felvert tojásfehérjét.

Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljára sütőpapírt rakunk, beleöntjük a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Csináljunk a végén tűpróbát, mindenkinek más a sűtőjének az erőssége.
Ha kihűlt a piskótánk, egy éles késsel vágjuk két részre.

Töltelék:

1 liter tej
3 vaníliás pudingpor
3 zacskó vaníliás cukor
6 kanál cukor /ízlés szerint lehet több vagy kevesebb/
25 dkg vaj
1 zacskó lapzselatin
rum vagy rumaroma
mazsola, szárított vörösáfonya , kandírozott narancshéj
(ezekből kb. 1-1 maréknyi, szintén ízlés szerint)

A szárított gyümölcsöket áztassuk legalább fél órára rumba, vagy vízzel higított rumaromába. Utána alaposan csöpögtessük le.

A tejhez adjuk a cukrokat, és a pudingokat ,majd csomómentesre keverve sűrűre főzzük.
Ha kész, belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát,áfonyát és narancshéjat.

/Megjegyzés zselatin-ügyben:
Lehet,hogy nem kéne bele zselatint rakni, és anélkül is jó lenne. Anyukám sem rak bele soha. De én már nem mertem kockáztatni, féltem,hogy enélkül szétcsúszna a krém. Tehát:
A zselatint a rajta lévő utasítás szerint beáztattam 5 kanál vízbe. 10 perc után megmelegítettem, majd a vaníliás krémhez kevertem. /

Mikor langyosra hűlt a massza, adjuk hozzá a vajat, mixerrel jól dolgozzuk el, majd tegyük a hűtőbe, hogy jó hideg legyen.




A hideg krémmel vastagon kenjük meg az egyik piskótalapot, tegyük rá a másikat. A tetejét és az oldalát is kenjük meg a krémmel.
Majd jöhet rá egy felvert tejszín. Mivel én az összes tejszínemet túrósítottam, így tejszínhabport használtam.A zacskón lévő utasítás szerint 1,5 dcl tejben felvertem 1 vaníliás cukorral. Ezzel is kenjük meg a tetejét és az oldalát is. Nem kell egyenesre, a tetejét direkt behullámosítottam egy kanál segítségével.

Majd száraz serpenyőben megpirítottam két maréknyi szeletelt mandulát, és az oldalát ezzel díszítettem . A tetejére csokit reszeltem.

Pár óra hűtés kell neki, hogy szépen lehessen szeletelni.

Végül is a másik ünnepelt nagyon elégedett volt a végeredménnyel. Tehát ebből kifolyólag én is...mégsem volt hiábavaló az egésznapos hőségtúra.

Aztán már csak ültünk a teraszon, ettük a tortát, ittuk a pezsgőt, és emlékeztünk az együtt töltött 20 évre...
Meg csapkodtuk a szúnyogokat...tiszta romantika! :))

14 megjegyzés:

egycsipet írta...

:))) Nekem tetszik a végeredmény.
Sok boldogságot nektek!

Szemi írta...

egycsipet, köszi! :))

Belly írta...

Hát lehet hogy ez a torta nem az a torta,nekem mégis tetszik.
Sok boldogságot nektek:-)

Nóra írta...

Gratulálok Nektek!
Egyébként meg én nem is szeretem az ilyen tejszínhabos tortákat, nagyon szépek, de az ember szája csak az üres habbal van tele. :-)
Sokkal finomabb lehetett a Te vaníliás tortád, én biztos abból kérnék inkább!

Thrini írta...

Boldog évfordulót Nektek! Szép kerek szám!!!
Kicsit ideges lehettél, ahogy olvastalak! :))
A lényeg, hogy a vége happy end lett!!!
És szerintem is nagyon guszta a süti.

Andi/cuki írta...

Csodaszép a torta, gratulálok, még sok évet kívánok!:-))

Bianka írta...

Sok boldogságot és a torta valami csodás

Lonci írta...

Boldog évfordulót, a torta nekem is tetszik, nagyon szép!

Szemi írta...

Nóra, köszi, végül is tényleg finom lett.

Belly,Andi,Bianka,Lonci nektek is nagyon köszönöm a jókívánságokat!

Thrini, köszi! Hát mikor a második krém is tönkrement,akkor tényleg kezdtem befeszülni kicsit. De a lényeg, hogy végül azért sikerült! :))

Moha írta...

Sok boldog évet még együtt! A torta nagyon szép lett, egyben és szeletben is, megérte a fáradozást!

Chef Viki írta...

Juj de megérte a sütögetés :-))) Csuda lett a végeredmény!

A 20 évhez nagy-nagy gratuláció!!!

Szemi írta...

Moha, Viki, köszönöm nektek is! :))

Liza írta...

Nagyon guszta a torta, biztos nagyon fincsi!!!
Sok boldogságot, gratulálok az évfordulóhoz!

Szemi írta...

Köszi Liza!