Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. július 17., szombat
Cukkinivel töltött óriás kagylótészta
Már megint cukkini... hiába, nem tudom megunni. Ha még tészta is van mellé, az nekem maga a tökéletes étel. Ez a töltött óriás kagylótészta pedig nem csak kinézetre guszta, de az íze is nagyon jó. Ezt alátámasztja az is, hogy a férjem többször is evett belőle, pedig ő nem különösebben rajong a zöldséges tésztákért. :))
A receptet egy nagyon kedves ismerősömtől, Kirától kaptam, innen is nagyon köszönöm neki! Csak egy nagyon picit változtattam az eredeti hozzávalókon, aszerint, hogy nekem mi volt itthon.
Hozzávalók:
20 dkg óriás kagylótészta /30 darab/
80 dkg zsenge cukkini /nekem ez 4 darab volt/
20 dkg bacon
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg eidami sajt
10 dkg füstölt sajt
5 dkg parmezán sajt
só, bors, kakukkfű
olivaolaj
A besamelhez:
5 dkg vaj
5 dkg finomliszt
4 dcl tej
só, bors,szerecsendió
A cukkiniket mossuk meg, ha jó zsengék,akkor nem is kell megpucolni, héjastul vágjuk gyufaszál vastagságúra.Ha van V alakú szeletelőnk, azzal pillanatok alatt megvan.
Ugyanezen lereszelhetjük a hagymát is. Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat, dobjuk rá a vékony csíkokra vágott bacont,kicsit pirítsuk át, majd jöhet bele a hagyma. Ha kezd üveges lenni, adjuk hozzá a nagyon apróra vágott fokhagymát is. Ezzel csak 1 percig süssük folyton kevergetve, mert a fokhagyma hamar megég, és akkor keserű lesz.
Adjuk hozzá a cukkinit, sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, kevés kakukkfűvel ízesítjük.
Kb. 15 perc alatt elkészül. Nem kell lefedni, a cukkini enged annyi levet, amennyiben szép lassan megpárolódik. Néha megkeverjük, megvárjuk, míg elfől a leve.
Ha langyosra hűlt, akkor adjuk hozzá a reszelt eidami és füstölt sajtot, és a langyosra hűlt besamelt.
Közben kifőzzük az óriás kagylótésztát. Bő vízben főzzük, amibe rakjunk 1 kiskanál sót, és 1-2 evőkanál olajat. Lassan, gyöngyözve forrjon a víz, így kb. 12 perc alatt készülnek el. Vigyázzunk,hogy ne főljenek túl a tészták.
A receptben megadott töltelékkel pontosan 30 darabot tudtam megtölteni.
Elkészítjük a besamel mártást is. A vajat felforrósítjuk, folytonos kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet, majd 1-2 perc pirítás után felöntjük a tejjel. Sózzuk,borsozzuk, frissen reszelt szerecsendiót szórunk bele. Kevergetve addig főzzük,míg besűrűrösödik. Hagyjuk langyosra hűlni, majd adjuk a cukkinihez.
Egy tűzálló tálat vékonyan kenjünk ki vajjal vagy olajjal. A kagylótésztát töltsük meg a cukkinis krémmel, és rakjuk szépen egymás mellé. A tetejére reszeljünk kevés parmezánt, majd toljuk a a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sülnek, akkor lesz jó, ha kezd pirulni a teteje.
Megjegyzések:
Az eredeti receptben a bacon helyett sonka van, és ementáli sajt a töltelékben. De én úgy gondoltam,hogy ha már baconnal csinálom,ahhoz jó lesz a füstölt sajt. Viszont ilyenkor óvatossan sózzunk, mert a bacon és a füstölt sajt is elég sós.
Ha nincs parmezánunk, a tetejét is megszórhatjuk eidami vagy füstölt sajttal.
Ha csak tehetjük, használjunk friss kakukkfüvet, sokkal finomabb,mint a szárított!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Szenzációs ez a tészta (és biztos finom is volt)!
nagyon tetszik a recept, holnap ki is próbálom! Pont van itthon óriástészta:)
Szuper jó kis recept, köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmemet. Már szemeztem vele, csak nincs ilyen tésztám és most nem megyek bevásárlóközpontba hogy tudnák venni, de töröm az agyam, mivel pótolhatnám.:)
Nóra, tényleg nagyon finom volt!
ciribogár, remélem ízlett nektek is. :))
Gizi, én épp arra gondoltam,hogy talán el lehet készíteni másmilyen tésztával is. Például pennetésztával, vagy szélesmetélttel.
Kifőzni a tésztát, és rétegezve lerakni a cukkinis krémmel, és így egyben átsütni...
Megjegyzés küldése