2010. július 17., szombat

Cukkinivel töltött óriás kagylótészta



Már megint cukkini... hiába, nem tudom megunni. Ha még tészta is van mellé, az nekem maga a tökéletes étel. Ez a töltött óriás kagylótészta pedig nem csak kinézetre guszta, de az íze is nagyon jó. Ezt alátámasztja az is, hogy a férjem többször is evett belőle, pedig ő nem különösebben rajong a zöldséges tésztákért. :))

A receptet egy nagyon kedves ismerősömtől, Kirától kaptam, innen is nagyon köszönöm neki! Csak egy nagyon picit változtattam az eredeti hozzávalókon, aszerint, hogy nekem mi volt itthon.

Hozzávalók:

20 dkg óriás kagylótészta /30 darab/
80 dkg zsenge cukkini /nekem ez 4 darab volt/
20 dkg bacon
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg eidami sajt
10 dkg füstölt sajt
5 dkg parmezán sajt
só, bors, kakukkfű
olivaolaj

A besamelhez:

5 dkg vaj
5 dkg finomliszt
4 dcl tej
só, bors,szerecsendió

A cukkiniket mossuk meg, ha jó zsengék,akkor nem is kell megpucolni, héjastul vágjuk gyufaszál vastagságúra.Ha van V alakú szeletelőnk, azzal pillanatok alatt megvan.
Ugyanezen lereszelhetjük a hagymát is. Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat, dobjuk rá a vékony csíkokra vágott bacont,kicsit pirítsuk át, majd jöhet bele a hagyma. Ha kezd üveges lenni, adjuk hozzá a nagyon apróra vágott fokhagymát is. Ezzel csak 1 percig süssük folyton kevergetve, mert a fokhagyma hamar megég, és akkor keserű lesz.
Adjuk hozzá a cukkinit, sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, kevés kakukkfűvel ízesítjük.
Kb. 15 perc alatt elkészül. Nem kell lefedni, a cukkini enged annyi levet, amennyiben szép lassan megpárolódik. Néha megkeverjük, megvárjuk, míg elfől a leve.

Ha langyosra hűlt, akkor adjuk hozzá a reszelt eidami és füstölt sajtot, és a langyosra hűlt besamelt.



Közben kifőzzük az óriás kagylótésztát. Bő vízben főzzük, amibe rakjunk 1 kiskanál sót, és 1-2 evőkanál olajat. Lassan, gyöngyözve forrjon a víz, így kb. 12 perc alatt készülnek el. Vigyázzunk,hogy ne főljenek túl a tészták.
A receptben megadott töltelékkel pontosan 30 darabot tudtam megtölteni.



Elkészítjük a besamel mártást is. A vajat felforrósítjuk, folytonos kevergetés közben hozzáadjuk a lisztet, majd 1-2 perc pirítás után felöntjük a tejjel. Sózzuk,borsozzuk, frissen reszelt szerecsendiót szórunk bele. Kevergetve addig főzzük,míg besűrűrösödik. Hagyjuk langyosra hűlni, majd adjuk a cukkinihez.

Egy tűzálló tálat vékonyan kenjünk ki vajjal vagy olajjal. A kagylótésztát töltsük meg a cukkinis krémmel, és rakjuk szépen egymás mellé. A tetejére reszeljünk kevés parmezánt, majd toljuk a a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sülnek, akkor lesz jó, ha kezd pirulni a teteje.



Megjegyzések:

Az eredeti receptben a bacon helyett sonka van, és ementáli sajt a töltelékben. De én úgy gondoltam,hogy ha már baconnal csinálom,ahhoz jó lesz a füstölt sajt. Viszont ilyenkor óvatossan sózzunk, mert a bacon és a füstölt sajt is elég sós.

Ha nincs parmezánunk, a tetejét is megszórhatjuk eidami vagy füstölt sajttal.

Ha csak tehetjük, használjunk friss kakukkfüvet, sokkal finomabb,mint a szárított!

4 megjegyzés:

Nóra írta...

Szenzációs ez a tészta (és biztos finom is volt)!

Ciripbogár írta...

nagyon tetszik a recept, holnap ki is próbálom! Pont van itthon óriástészta:)

Gizi írta...

Szuper jó kis recept, köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmemet. Már szemeztem vele, csak nincs ilyen tésztám és most nem megyek bevásárlóközpontba hogy tudnák venni, de töröm az agyam, mivel pótolhatnám.:)

Szemi írta...

Nóra, tényleg nagyon finom volt!

ciribogár, remélem ízlett nektek is. :))

Gizi, én épp arra gondoltam,hogy talán el lehet készíteni másmilyen tésztával is. Például pennetésztával, vagy szélesmetélttel.
Kifőzni a tésztát, és rétegezve lerakni a cukkinis krémmel, és így egyben átsütni...