Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2010. január 2., szombat
Krumplis hajtogatott pogácsa
Ez a pogácsa nem az a "gyorsan összedobom" tipusú. Nem nehéz elkészíteni, de kicsit időigényes. Viszont megéri a fáradtságot, mert a krumplitól nagyon jó ízű, és sokáig friss marad.
Hozzávalók:
0,5 kg rétesliszt
1,25 dkg élesztő
1 egészt tojás
4 db tojás nagyságú krumpli
1 kiskanál só
1,5 dcl tejföl
-----------------
12,5 dkg vaj vagy margarin
1 tojás a tetejére
Először főzzük meg a krumplikat, és kicsit hagyjuk hűlni.
A többi hozzávalót /a vajon kívül/ egy tálba rakjuk, 1 darab krumplit belereszelünk, és alaposan összegyúrjuk.Az élesztőt nem kell külön felfuttatni, elég,ha belemorzsoljuk a tésztába.
Ha nem elég lágy a tészta, annyi tejet adunk hozzá, jó pogácsatésztát kapjunk. Lisztezett deszkán , letakarva, kb. 30 percig kelni hagyjuk.
Ha megkelt, kinyújtjuk, és ráreszeljük a vajat és a többi krumplit.Kicsit még megsózzuk,majd hajtogatjuk. Letakarva 20 percig pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk, és az előző sorrendet betartva hajtogatjuk.
A hajtogatást háromszor megismételjük, minden esetben megkenjük egy kevés olvasztott zsírral /esetleg vajjal/.
Végül kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, és a tetejét megkenjük egy felvert tojással. Reszelhetünk rá sajtot, vagy szórhatunk rá szezámmagot. Pogácsákat szaggatunk belőle, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Lesz nálunk.Nemsokára.Nagyon jól néz ki.
Tegnap negsütöttem. Kicsit macerás, de megéri.
Finom lett, máskor is megsütöm.
Köszönöm.
Tetszik a blogod. Gratulálok!
Köszi ,örülök,hogy ízlett!
Köszönöm az ötletet .Irisz.
Megjegyzés küldése