2010. január 31., vasárnap

Házi kenyér




Ezt a receptet Fűszeres Eszter oldalán találtam. Valami mennyeien nézett ki a kenyérről felrakott fotó, tudtam,hogy ezt muszáj lesz nekem is kipróbálni!
Ma megsütöttem, és nem csalódtam. Igazi finom,házias kenyér lett belőle.Csak az alapvető hozzávalók vannak benne. Egyszerű és nagyszerű!
Kezdő kenyérsütők figyelmébe is ajánlom. Csak egy dolgon változtattam benne. Nem a recept szerint megadott sima és rétesliszt keverékét használtam, hanem 50 dkg BL-80-as kenyérlisztet.

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
3,5 dcl langyos víz
1,5 kiskanál szárított élesztő
3 kiskanál tengeri só
1 kiskanál cukor

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütőgépbe, és bekapcsoltam a dagasztóprogramot. Hagytam, hogy a 20 perc alatt alaposan bedagassza a tésztát. Természetesen ez elvégezhető kézzel vagy robotgéppel is.
Ha szükséges, adjunk hozzá vizet, vagy lisztet. Mivel a lisztek minősége nem egyforma, a szükséges folyadék mennyisége változhat.
Szép fényes, puha tésztát kaptam. Átraktam egy kelesztőtálba, és meleg helyen hagytam kelni 20 percig. Ekkor kicsit átgyúrtam, és visszaraktam. További 60 percig hagytam pihenni.
Ekkor kivettem, és két részre osztottam. Egyenként kilapogattam és megformáztam őket.
Egy tepsibe sütőpapírt tettem oly módon, hogy jóval nagyobb legyen,mint a tepsi. A közepénél felhúztam, így a két cipó közé került. Az oldalánál kitámasztottam a tésztát 1 kg-os liszteszacskóval. Ez megakadályozta,hogy szétterüljön,és így csak a hosszára és magasságra tudott tovább kelni.



Letakartam egy vastagabb konyharuhával, és még 1,5 órán keresztül hagytam kelni.Közben a sütőt előmelegítettem 250 °C-ra.Az aljába egy kis edénybe vizet raktam,hogy gőzösítsem a sütőt.
Mikor megkelt a tészta, elvettem a zacskós lisztet, és óvatosan széthúztam a sütőpapírt,így a cipók egymástól és atepsi szélétől is egyforma távolságra kerültek. A tetejüket bevágtam pengével és megszórtam egy kis liszttel. Beraktam a sütőbe, és a sütő aljába kb. 1 dcl vizet löttyintettem, szintén a gőz miatt.
Azt mondják,hogy villanysütőbe nyugodtan lehet így önteni vizet, de én kicist megijedtem,mert nagyon elkezdett pattogni. Mindenesetre gyorsan becsuktam az ajtaját.
10 perc után lejjebb vettem a sütő hőmérsékletét 200 °C-ra, és további 25 perc alatt készre sütöttem.



Mikor legközelebb kinyitottam a sütő ajtaját, ezeket a cipókat vettem ki belőle.
Gyorsan rácsra helyeztem, megspricceltem hideg vízzel, és hagytam kihűlni. Ez nem volt könnyű, mert legszívesebben még melegen megkóstoltam volna, annyira finom illata volt!



Megjegyzés: legközelebb kipróbálom friss élesztővel is. Most elég hosszú ideig kellett hagynom kelni, kíváncsi vagyok,azzal hogy fog működni.

3 megjegyzés:

Viki írta...

Szemi, ez valami étvágygerjesztő, s nagyon guszta. Lehet, hogy holnap ezzel kezdem a napot? De jó, hogy Rád találtam. Köszi.

Unknown írta...

Csodálatos dolgokat művelsz, nagyon felcsigáztál.
Gratulálok az oldaladhoz, nagyon szép, igényes és tartalmas. Azt hiszem,sok ötletet "ellopok" tőled.
A macsekodat megsimiztem jól, naggyon-nagyon cuki:)))

Üdv:Ildikó

Szemi írta...

Köszönöm a dicséretet! És a macsek-simit is! :)
Csak vigyed az ötleteket, örülök, ha találsz kedvedre valót. :)