2018. augusztus 16., csütörtök

Őszibarackos pulykamell saláta (paleo)





Pontosan 5 éve, hogy ezt a receptet először láttam Ildinyó blogján ( Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet ) , és már akkor annyira tetszett, hogy eldöntöttem, mindenképpen elkészítem. De aztán valahogyan mégis elmaradt, és most, amikor újból megosztotta, rögtön neki is láttam. Kár volt ennyi évet kihagyni, az már biztos! Nagyon finom lett, gyakran fogom készíteni. Csak annyit változtattam rajta, hogy a hús nálam más ízesítésű pácot kapott. Még tavaly egy kézműves vásáron vettem egy habanero chilipaprikával ízesített őszibarackos szószt, azóta szépen el is feledkeztem róla.. Illetve ott volt nagyjából szem előtt, de mindig csak tologattam jobbra-balra.. Most viszont beugrott, hogy az őszibarackos pulykamell salátához a hús pácolásához pont jó lenne.. De még milyen jó lett! :)) 



Hozzávalók:

25 dkg pulykamell
4 kisebb őszibarack
1 narancs
1 zacskó  salátakeverék
chabo - fruity habanero chiliszósz
frisen őrölt 4 színű bors
őrölt kurkuma
őrölt fahéj
szerecsendió (frissen reszelve)
méz
balzsamecetkrém
kb. 1,5 dl olívaolaj

A salátához most készen vásárolt salátakeveréket használtam, de persze magunk is elkészíthetjük otthon, ízlésünk szerint. Egy tálba öntöttem, majd sorba ráraktam az elkészült húst, barackot, végül az öntetet. 

Az olívaolajban elkevertem 0,5 mokkáskanálnyi őszibarackos habanero szószt, csipetnyi őrölt borsot, kurkumát, fahéjat és szerecsendiót. Beleraktam a kisebb kockákra vágott pulykamellet, átkevertem, és lefedve pár órára a hűtőbe raktam. 
Egy serpenyőt jól felforrósítottam, és beleöntöttem a bepácolt pulykamellet (külön olaj nem kellett alá, a húson volt elég). 
Fehéredésig pirítottam, majd kisebb tűzön még tovább, míg szép pirosas színe lett. Mikor kész lett, kiszedtem egy tálkába.
 A barackokat meghámoztam, kisebb darabokra vágtam. A visszamaradt olajon 1-2 perc alatt átsütöttem, közben egy kevés mézet csurgattam rá, ettől szépen karamellizálódott. Kiszedtem a barackot is, és a hússal együtt a salátakeverékre raktam. 
A visszamaradt olajra csurgattam egy kis balzsamecetkrémet, és felöntöttem egy narancs kifacsart levével.
Beforraltam, majd a salátára öntöttem, az egészet óvatosan átkevertem. 

A páchoz Fruity habanero chiliszószt használtam. Ezt írják róla:

A fruity habanero szószban nagy hangsúlyt kap az őszibarack gyümölcs, ami kiváló ízharmóniát ad ennek a enyhén csípős chili szósznak. Mindazoknak ajánljuk, akik az enyhén csípős gyümölcsös ízeket kedvelik. Termék kiválóan passzol csokoládéból készült desszertekhez, fagylaltokhoz, ázsiai ételekhez, csirkéhez, kacsához. Mint a többi Chabo termékbe, ebbe a termékbe sem került tartósítószer.





Nincsenek megjegyzések: