2015. augusztus 25., kedd

Rakott karfiol - paleo




A rakott zeller mintájára készült ez a rakott karfiol. Nagyon szeretem mindkettőt, csak ajánlani tudom. :) Paleo attól lesz (többek közt), hogy a  tehéntejből készült tejföl helyett kesudióból készült tejfölt használunk öntetként. A végeredmény tökéletes lesz, bármilyen fura is elsőre, hogy a kesuból tejföl készíthető.
Került rá egy kis Grana Padano sajt is, ez a paleoban kompromisszumnak számít, és az autoimmun, gyulladásos betegségekben szenvedőknek nem ajánlott (ahogy a többi sajt sem). 



Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol
1 kisebb szál házikolbász
5 főtt tojás
só, csombor (borsikafű)


Az öntethez:

10 dkg kesudió
1 teáskanál dijoni mustár
1 tojás
kevés citromlé
só, frissen őrölt bors
friss kakukkfű és oregánó 
(ha nincs, szárítottat használjunk)

5 dkg Grana Padano (vagy parmezán) 




A kesudiót beáztatjuk annyi vízbe, ami épp ellepi. Fél óra múlva a vizet leöntjük róla, majd ismét annyit öntünk rá, ami ellepi. Késes aprítóban, vagy botmixer segítségével krémesre daráljuk. Víz hozzáadásával szabályozhatjuk, hogy hígabb, vagy sűrűbb tejfölt szeretnénk. Hozzáadjuk a fűszereket, mustárt és az egész tojást, ezzel is összeturmixoljuk. 

Közben a karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben félpuhára főzzük. 
Egy hőálló tálat enyhén kizsírozunk, majd belerakjuk felváltva a karfiolt, karikára vágott főtt tojást, és a felkarikázott kolbászt. 
A tetejére reszeljük a sajtot, és ráöntjük a kesuból készített tejfölt.
200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép pirosas lesz a teteje. 



Nincsenek megjegyzések: