2012. október 16., kedd

Diós rozsos bagettek a Kenyér világnapjára
Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízű énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.

       ------------------


Tavaly vettem részt először ebben a jó kis kezdeményezésben, akkor gyökérkenyeret sütöttem. A kenyér világnapjáról bővebben itt lehet olvasni.  Ilyenkor a pékek kenyeret adományoznak a rászorulóknak, és ehhez mi, akik itthon sütünk kenyeret saját részre, most csatlakozhatunk. Süssünk kettő vagy több kenyeret, péksüteményt, és ajándékozzuk el valakinek. Lehet az barát, szomszéd, vagy bárki más...
Nálam most ezek a rozsos bagettek sültek ki, és a barátaink kaptak belőle. :)Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt /Bl-80/
20 dkg világos rozsliszt
20 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
3 evőkanál fehér joghurt
6 dcl  langyos víz
1 kiskanál barna nádcukor
3 kiskanál só
2,2 dkg élesztő
3 evőkanál olaj
10 dkg dió
1 kiskanál köménymag
2 evőkanál szezámmag
A diót pucoljuk meg, és száraz serpenyőben pirítsuk meg, vágjuk késsel vagy késes aprítógép segítségével darabosra.  Majd utána a szezámmagot és a köménymagot is pirítsuk át kissé, elég neki pár pillanat, nehogy megégjen. Hagyjuk kihűlni.


A kenyér többi hozzávalóit dagasszuk be (én ezt a kenyérsütőgéppel csinálom), a legvégén adjuk hozzá a magvakat. Egy kelesztőtálba téve hagyjuk 40-50 percig kelni, félidőben gyúrjuk át kicsit.
Ha megkelt, osszuk 3 részre, és formázzunk belőle bagetteket.

Egy tepsire tegyünk felével nagyobb sütőpapírt, mint a tepsi maga. Ahogy ráraktuk a bagetteket, húzzuk fel közéjük a papírt, ez megakadályozza, hogy kelesztés közben összeragadjanak.

Szobahőmérséklettől függően 40-60 percig letakarva pihentetjük. Ha szépen megkeltek, a tetejüket pengével vágjuk be, a bagetteket spricceljük le vízzel, és toljuk be a 200-220 °C-ra előmelegített sütőbe. 10 perc után a sütő hőmérsékletét vegyük vissza 180-200 °C közé.
Kb. 30 perc alatt szép pirosra sülnek.


Szedjük ki rácsra, spricceljük le hideg vízzel, és hagyjuk kihűlni.Megjegyzés: a lisztek nagyon nem egyformák, ezért mindig inkább kicsivel kevesebb folyadékot adjunk hozzá, és fokozatosan emeljük az adagot, amíg jó nem lesz a tészta állaga. Akkor jó, ha szépen elválik az edény falától, és jó ruganyos.
A sütési hőfokra ugyanez igaz, mindenki sütője másképp süt, ezt ki kell tapasztalni. A facebookon van egy csoport, ahová mindenki feltöltheti a képeket azokról a kenyerekről, péksüteményekről, amit erre az alkalomra készít, ez itt megtekinthető.


2 megjegyzés:

duende írta...

Csodálatos kenyérkék! Szinte érzem a finom ízüket! :)

marisz57 írta...

Csodálatosak a bagettek!Meg a többi kenyered is!