2012. június 27., szerda

Málnás pavlova torta



Véééégre é is megcsináltam a híres pavlova tortát! Már amióta először megláttam, azóta készülök rá, és az nem most volt, hanem évekkel ezelőtt... De sosem mertem belevágni, mindig olyan bonyolultnak tűnt, féltem, hogy elrontom , nem lesz olyan, mint amilyennek lennie kell.
A másik ok az volt, hogy nem szeretem a habcsókot és a hasonló száraz, cukros édességeket.

Na, hát kár volt ennyi ideig várni, mert egyrészt nem bonyolult, hanem egyszerű. Másrészt semmi, de semmi köze nincs a száraz habcsókhoz!
A külső , vékony, száraz kéreg alatt finom krémes a belseje... ehhez jön a tejszín, és a gyümölcs... Egyszerű, és mégis tökéletes! Vagy épp ezért... általában a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. :))




A nevét egy orosz balerináról , Anna Pavlováról kapta. Róla sok mindent olvashat bárki, akit érdekel. Csak nem itt, mert itt most a recept jön. :)
Még annyit, hogy ez most tulajdonképpen egy mini-pavlova. Ugyanis csak 2 tojásfehérjéből csináltam, gondoltam, hogy kezdetnek pont elég lesz... Ha nem ízlik, akkor legalább nem sok alapanyag megy kárba. Na, ez nagy  hiba volt. :))
De még így is 3 embernek épp elég volt desszertnek. Viszont mindenkinek ajánlom, hogy legalább duplázza meg, de inkább háromszorozza meg az alapanyagok mennyiségét. Legközelebb én is így teszek. :)
Most írom ezt minit.:)

Hozzávalók:

2 szobahőmérsékletű tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 kiskanál ecet
1 evőkanál keményítő

2 dcl tejszín
vanília
- gyümölcs (ebből szerintem a legjobb hozzá valami enyhén savanykás, ami ellensúlyozza a cukros alap édességét)






Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra.

Kezdjük el felverni a tojásfehérjéket habnak. Ha már habos, kezdjük el kanalanként hozzáadni a porcukrot. Minden egyes kanálnyi porcukor után legalább 2 percig verjük a masszát. Így a végén egy nagyon fényes,kemény, szinte vágható masszát kapunk.
Az utolsó kanál porcukorral adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet is, és még verjük 2-3 percig.




Ha már jó, akkor egy szilikonos sütőpapírra szedjük ki, és formázzuk egy hablapát segítségével kör alakúra. Nem baj,ha nem tökéletes, ennek a sütinek pont jól áll, ha kicsit rusztikus a külseje. 
A massza tetejét egy kicsit húzzuk szét, hogy egy kis mélyedés legyen benne középen. 
Rakjuk be a sütőbe, aminek a hőfokát rögtön vegyük is vissza 110 °C-ra.




Ezt a kisebb adagot 40 percig sütöttem, vagyis inkább szárítottam. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, különben összeesik. Ha nagyobb mennyiségből készítjük, akkor a sütési idő is megemelkedik, 60-70 percre is. 




Ha letelt az idő, kapcsoljuk ki a sütőt, és az ajtaját valamivel támasszuk ki résnyire. Ez fontos, hogy a gőz ki tudjon menni. A tortát viszont még ne vegyük ki, teljesen ki kell neki hűlnie.
Ezt én úgy oldottam meg, hogy este megsütöttem, és másnap töltöttem meg és tálaltam.






Tökéletes lett, vékony száraz kéreg, de belül finom krémes maradt...

A tetejére a hideg tejszínt egy fél vaníliarúd kikapart belsejével és 1 kanál cukorral keményre vertem. Rásimítottam a pavlova tetejére, majd ráhalmoztam a málnát.




Aztán más nem maradt hátra, jól megettük. :)

Nagyon finom desszert, és igazán látványos is, csak ajánlani tudom, tuti lesz a siker vele. :)







18 megjegyzés:

Nelli írta...

Szemi!Eszméletlen szép lett!Nagyon guszta!:-)))

Kósa Márta írta...

Szépséges!
Szilikonos cucc nélkül hogy oldhatom meg?

Chef Viki írta...

Itt is mondom: tökkkkkkkéletes és gyönyörűséges szép!!!

Még így reggel simán bevállalnék belőle, egy raklapnyi málnával :-))

Szemi írta...

Nelli, köszi! :)

Márta, szilikonos sütőpapír majdnem mindenhol kapható , de ha nincs, akkor talán nagyon vékonyan olajozd meg vagy a papírt, vagy egy alufóliát, és arra rakd rá...
Lehet, hogy sima sütőpapíron is működne, de én azzal már bejártam 1-2 alkalommal, ráragadt még a péksüti is. Azóta inkább ilyet használok. :)

Viki, köszönöm! :) Én is megenném, ha még lenne! :))

Nóra írta...

Hű....
Először is, az indokaim pont így néznének ki, mint a Tiéd. Évek óta hallom róla az áradozást a neten, de nem vagyok oda a habcsókért, és úgyse sikerül ilyen szépre...

Másodsorban viszont a legjobbkor írtál róla, júliusban hozzánk is jönnek, mi is megyünk kerti partiba, mutatós desszert(ajándék) lenne egy ilyen torta! Pont azon gondolkodtam, hogy mit kéne sütni, valami újdonságot.
Lehet, hogy hétvégén én is kipróbálom ezzel a miniadaggal, nagyon köszi!

Szemi írta...

Nóra, ne halogasd , próbáld ki! Csinálj először ilyen kisebb mennyiségből, mint én, és ha nem ízlik, legfeljebb máskor nem csinálsz. De ezt nem hiszem. :))
Szerintem most nálunk is ez lesz a nyár slágere, lesz 1-2 szülinap és hasonló ünnepség, úgyhogy ezt tervezem különböző változatokban. :)

Gizi írta...

Csodálatos, gyönyörű, és imádni való!!! Ugye hogy nem egy nagy ördöngösség megsütni, és az íze.... Nálunk minden nap elfogyna egy, csak győzném tojásfehérjével.:)

Kósa Márta írta...

Finom!
Málnát, ribizlit és jostát halmoztam rá!!!!

Nóra írta...

http://fuszeres-szinek.blogspot.hu/2012/08/pavlova-torta-szederrel.html

Szemi írta...

Márta, nagyon örülök, hogy nálatok is sikere lett! :))

Nóra, megcsodáltam nálad, nagyon szép lett! :))

Kósa Márta írta...

http://partfal.blogspot.hu/2012/07/habra-hab.
Íme az enyém!- második próbálkozásra már tökéletes lett a belbecs is!

Csigusz írta...

Ahogy beletettem az ecetet percek alatt atvaltozott folyekony allaguva :-( Most ezzel mi a szoszt csinaljak?

Szemi írta...

Kedves Eszter, nagyon sajnálom, hogy így járt, de őszintén szólva fogalmam sincs, mitől lehet.. :(
Előtte már elég kemény volt a hab? Szinte vágható keménységűnek kellett lennie..
Ha az ecet hozzáadása után tovább verte , nem lett újból kemény a hab?

Szemi írta...

Kedves Eszter, remélem,hogy még visszanéz.. kértem segítséget,két blogger társamtól.
Azt a tanácsot kaptam,hogy az így "elrontott" fehérjéből lehet piskótát sütni, arra megfelel. Vagy újból felverni 1-2 fehérjét, és ebből a felét hozzáadni.
Talán túl sok volt az ecet, a kanalak méretei sem egyformák.. Más ötletem sajnos nincs. :(

Csigusz írta...

Semmi baj, csak hirtelen elszontyolodtam. A masodik adagbol mar lett valami eheto. Az is lehet a baj, hogy en bizony nem nomral cukrot hasznaltam, hanem xilitet.... Az mashogy viselkedik, de en cukrot nem ehetek. Igy most olyan cucc lett belole, amit a maglyarakas tetejere sutunk, egeszen mas, de el fog fogyni :-)

Szemi írta...

Akkor lehet, hogy ez volt a gond, a xilit nem mindenre alkalmas úgy,mint a rendes cukor.
Én is sokat használom, de ehhez nem mertem. :)

Unknown írta...

Sziasztok! En ja kiprobaltam, de nadcukorral es egyszeruen nem tudtam felverni (marmint a robotgep). Ennyire mas lenne a feher es a barna cukor vagy en csinaltam valamit rosszul?

Szemi írta...

Kedves Gyöngyvér!

Nem tudom, mi lehetett a gond.. A nádcukornak szerintem úgy kellene viselkedni, mint a rendes cukornak. Talán a tojásokkal lehetett probléma? Előfordult velem is, hogy piskótának nem sikerült teljesen kemény habot verni.. Párszor már sütöttem Pavlovát, eddig mindig jó lett. Kivéve, mikor xilittel próbáltam, abból nem lett az igazi.