2012. június 11., hétfő

Lángos



Itt gondolkodtam, hogy mit csináljak vacsira, amikor eszembe jutott,hogy milyen rég volt már lángos... Nem nagyon szeretem sütni, mert olyankor olajszagban úszik a lakás, hiába a szagelszívó, ilyenkor nem sokat ér. Na de néha ki lehet bírni ezt is, mert egyébként meg nagyon gyorsan elkészül. És olyan finom, hogy egy kis kényelmetlenséget igazán megér. :-))

Be is léptem a blogra, hogy rákeressek a receptemre (hiába, egyszerűen képtelen vagyok fejben tartani a dolgokat :-)) ), erre kiderül, hogy még fel sem raktam... Pedig meg mertem volna esküdni, hogy már rég beírtam! :-))
Legjobb lenne,ha bevennék egy Cavintont, csak tudnám, hogy hová tettem... :-))

Tehát előszedtem a régi receptes füzetemet, és nekiálltam bedagasztani a tésztát. Van egy pár lángos receptem, de én ezt szeretem a legjobban. A tésztája pihe-puha, de mégis ahol kell, ott ropogós.
Eredetileg főtt burgonyát szoktam belerakni, de most már inkább burgonyapelyhet használok, gyorsabb és egyszerűbb is.




Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt
3 evőkanál burgonyapehely (vagy egy főtt burgonya reszelve)
2 dcl víz
2 dcl tej
3,5 dkg élesztő
1,5 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só

-A sütéshez olaj
-A tetejére ízlés szerint fokhagyma, tejföl, reszelt sajt, stb.




A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztottam (én a kenyérsütőgépet használtam erre a célra), és hagytam a duplájára kelni, ez kb. 30 perc volt.
Ekkor 10 részre vágtam, egyenként kis gombócokat formáztam belőle. Egy vékonyan kiolajozott nagyobb tálcára raktam. A kezemet is kicsit beolajoztam, jobb, mint lisztezni, mert így sütés közben nem fog a liszt égni az olajban.
Folpackkal letakartam, és 15 percig pihenni hagytam.




Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítottam. A gombócokat olajos kézzel széthuzigáltam, próbáltam nagyjából kör alakúra, de ez nem mindig jött össze. :-))

A forró olajba téve mindkét oldalát 1-2 perc alatt készre sütöttem. Az olaj hőfokára érdemes figyelni. Ha nem elég meleg, akkor nagyon beszívja a tészta, ha túl forró, akkor viszont hamar megég.

Az olajból kivéve jól lecsepegtettem. Fokhagymás tejföllel megkenve,  reszelt sajttal megszórva ettük. 


6 megjegyzés:

Viki írta...

Fantasztikusan jól néz ki. Kár, hogy én nem tudom elviselni az olajszagot, még akkor sem, ha a szomszéd süt benne :)

Chef Viki írta...

Istenem, ahogy a nagykönyvben meg van írva :-) Mesebeli!

Az az utolsó kép... Jaj! Épp így szeretem :-)

Szemi írta...

Viki, tényleg kár ez az olajszag, ha nem lenne, akkor nálam is gyakrabban készülne. :)

Chef Viki, köszi! Nálunk is ez a kedvenc változat. :)

Gabriella írta...

Lángos... hmmm... az én családom is nagyon imádja (no és persze én is:)).

marisz57 írta...

Nagyon finom lehetett főleg fokhagymásan tejfölösen!Én reggelire, ebédre, vacsorára is meg bírom enni a lángost.

Szemi írta...

Gabriella, mi is nagyon szeretjük. :)

Marisz57, én is meg bírtam enni reggelire is! :))