2011. január 20., csütörtök

Márti sajtos pogácsája



Nemrégiben egy kedves ismerősömék voltak nálunk, és ők hoztak magukkal kóstolóba ilyen pogácsát. Annyira ízlett,hogy rögtön elkértem a receptjét. A hétvégén sütöttem meg, de sajnos nem tudtam róla rendes fényképet csinálni. Este volt, sötét volt,siettem.
De ez volt eddig a leglevelesebbre sikerült pogácsám! A tepsis képen látható is, hogy mennyire.
Bár elkövettem azt a hibát, hogy túl keskeny csíkokat vágtam a tésztából, így sülés közben össze-vissza dülöngéltek. A sütés végére a fele kifeküdt. Nevettem is magamban, hogy elnevezhetném akár részeges pogácsának is. :))

Szerencsére az ízén ez egyáltalán nem rontott, nagyon finom, és sokáig puha marad. Én most dupla adagot csináltam belőle, a felét bezacskózva fagyasztóba raktam. Jól jön majd olyankor,ha nem lesz időm sütni. Szobahőmérsékleten, vagy akár mikróban felolvasztva , semmit nem veszít az ízéből vagy állagából.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 dcl tej
3 dkg élesztő
10 dkg margarin
2-3 teáskanál só
1 mokkáskanál cukor

-----

10 dkg margarin
20 dkg reszelni való sajt

-----

A tetejére 1 tojás és különféle magvak




A tésztához valókat a kenyérsütögépbe raktam, és bekapcsoltam a dagasztás programot. Természetesen a hagyományos módon, kézzel is bedagaszthatjuk. Majd fél órán keresztül langyos helyen pihentetjük /maradhat a gépben is/.

Ekkor lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük az olvadt vaj 1/3-ával, és ráreszeljük a sajt 1/3-át is. Hajtogatjuk a következő módon: fentről le, lentről fel, balról jobbra és jobbról balra, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük.
Ezt a műveletet háromszor megismételjük, végül ismét kinyújtjuk a tésztát, kb. 2 cm vastagra.

Lehet belőle pogácsákat is szaggatni, de én a gyorsaság, és a gazdaságos anyagfelhasználás címén inkább pizzavágóval hosszúkás, téglalap alakúra vágtam. Így nem lesz hulladék, mintha pogácsát szaggatnánk. Leveles tésztánál nem nagyon jól működik, ha újra összegyúrjuk a maradékot...

Ekkor megkentem a felvert tojással, és megszórtam különféle magvakkal. Tehetünk rá köményt, szezámmagot, lenmagot, vagy akár napraforgó és tökmagot is.

180 °C-os sütőben készre sütjük.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

hogy lett réteges,hányszor kelesztetted?

Szemi írta...

Réteges a hajtogatástól lesz. Ahogy a receptben írtam is, 3x hajtogattam, közben megkentem mindig a vajjal, és reszeltem rá sajtot. Utána 15 perc pihentetés következett.

Nóra írta...

Napok óta azon gondolkodom, hogy milyen sósat süssek a férjemnek, egy fiús hétvégi kiruccanáshoz. Kapóra jött ez a recept. Én előző este sütném meg, kiszárad másnapra?

Szemi írta...

Nem szárad ki, másnap is finom! Én is szombat este sütöttem vasárnapra. :)

Bianka írta...

Mennyeien néznek ki
Most voltam edzeni és annyira jól esne

Szemi írta...

Binak, az edzés rám is rámférne! :)

Liza írta...

Nagyon szép réteges lett, legközelebb én is ilyet sütök!

Viki írta...

Szemi! micsoda véletlenek vannak. Szerintem ez majdnem tök ugyanaz, amit én szoktam sütni, csak én nem pogácsáknak (mert ott sok a leesett hulladék), inkább rudakat sütök. Nagyon-nagyon szeretjük és elég sokszor sütöm. A Tied is nagyon gusztusos. Bár én a hajtogatáskor nem kenem meg vajjal és nem szórom meg sajttal, ezeket a tésztába keverem bele, Én is háromszor hajtogatom.

Névtelen írta...

Szemi, nagyon guszták a pogácsáid! Feltétlen megsütöm. Én sem szaggatom az utóbbi időben csak vágom.

Margó

Szemi írta...

Köszi Liza, remélem ízleni fog. :)

Viki,ezért nem csináltam én sem pogácsákat belőle. Valószinüleg ez is egy régi recept, csak hozzám most jutott el. :)

Szemi írta...

Köszi Margó! Igen, így praktikusabb. :)

Chef Viki írta...

:-DDD

Szépségesek!!! Imádom a leveles pogácsát!

Azért nevettem az elején, mert nem túl rég én is így jártam :-) Össze-vissza dűltek, borultak a pogácsák! Én nem részegesnek hívtam őket, hanem tangóharmónikának :-DD Elő is keresem a képeket, mert jól elfeledkeztem róluk!

Moha írta...

Nagyon csinosak lettek, én is sokszor választom a kockázást, úgy nincs szabáshulladék és plusz munka...

Nóra írta...

Nagyon finomak lettek, köszönöm! Tegnap este megsütöttem, ma reggel már vitte is a férjem a barátaihoz. :-)

Szemi írta...

Viki, a harmonika is nagyon találó! :))

Moha, köszi. Igen, így egyszerűbb, gyorsabb, és gazdaságosabb. :)

Nóra, nagyon örülök, hogy ízlett!