Azt hiszem egy kicsit félrevezető a blogom címe,mert itt legkevésbé a kertekről lesz szó.Sokkal inkább finom ételekről. Viszont miért ne lehetne egy kertben finomakat enni?
2011. január 22., szombat
Bableves füstölt csülökkel
Ma ebédre olyat főztem, amit eddig még sosem. Pedig nagyon egyszerű volt a leves is, és a második fogás is, de ezek eddig nekem kimaradtak a főzési palettámról.
Sima bablevest persze már főztem, bár azt is elég régen... De a csülöktől valahogy tartottam, mert mi lesz, ha hamarább fől meg, mint a bab, vagy épp fordítva,vagy túl sós lesz... Jó, már tudom,hogy pofonegyszerű a megoldás, de hát jó pap is holtig tanul, nem? :))
Végül akkora adag lett belőle, hogy egy hadseregnek elég lenne, úgyhogy valószinűleg egy hétig ezt fogjuk enni. De olyan finom lett, hogy nem is bánom. :)
Hozzávalók:
1,20 kg-os füstölt hátsó csülök
0,5 kg fehér szárazbab
4 db répa
2 db petrezselyem
0,5 zeller
1 nagyobb fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
szemes fekete bors, só
1 csokor petrezselyemzöld
zsír, liszt és pirospaprika a rántáshoz
Az előkészületeket tegnap este kezdtem. A csülköt alaposan megmostam, és egy tál hideg vízbe áztattam /így ha nagyon sós lenne, akkor az kioldódik belőle/. A babot átmostam több vízben is, amíg teljesen tiszta nem lett, majd szintén egy tál vízbe áztattam.
Ma reggel felraktam egy nagy lábas vízbe a csülköt főni. Megvártam, amíg felforrt a víz, majd lejjebb vettem a gázt, hogy épp csak gyöngyözzön. A hab nagyrészét leszedtem, és 2,5 órán keresztül főztem.
Valahol azt olvastam, hogy annyi percig kell a csülköt főzni, amennyi a súlya + 10 %.
Nekem ez 132 perc volt, de egy kicsit még ráhagytam. Ekkor kivettem a vízből, és letakarva félreraktam. A vizet ismét lehaboztam, majd beleraktam a babot és a kockára vágott zöldségeket. Megkóstoltam, és mivel nem volt túl sós, egy kis sót is adtam hozzá. Beleraktam a fűszereket is. Lefedve hagytam főni, kb. 1 óra alatt elkészült.
Csak ekkor raktam bele az apróra vágott petrezselyemzöldet. Azért nem hamarébb, mert így sokkal frissebb, érezhetőbb lesz az íze.
Aztán elkészítettem a rántást: kevés zsíron világosra pirítottam a lisztet, megszórtam a paprikával, és felöntöttem hideg vízzel. Folyton kevergetve megvártam míg felforr, majd a leveshez öntöttem.
Pár percig hagytam, hogy összefőjön, majd elzártam alatta a gázt.
A húst közben lefejtettem a csontról, és összevágtam. Ha gondoljuk, bele is rakhatjuk az egészet a levesbe, de én inkább egy külön tálkában hagytam. Így mindenki annyit tud rakni a saját tányérjába, amennyit szeretne.
A második fogás szalagos fánk volt, majd nemsokára annak is hozom a receptjét. :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Szemi ! Szívesen lettem volna ma az ebédvendéged. Nagyon guszta, és nagyon szeretjük mi is. No akkor a héten szabadnapos leszel a konyhában ? ! :))
Szemi, ha úgyis olyan sok lett, küldheted a maradékot a vasárnapi ebédünkhöz:)) Fennséges étel!
Aty-gatya ez a két kaja valami isteni párosítás
Én a bablevest csak csülökkel szoktam főzni, mert szeretem ha jó füstös íze van.
Én a csülök első forrás vizét le szoktam önteni és akkor nem kell áztatni.
Viki, ha nem is egész héten, de pár napig biztosan! :)
Trinity, ha nem lennél ilyen messzire, küldeném is. :)
Bianka, nekünk is bejön az ilyesmi!
Megjegyzés küldése